Μελέτες συνοψίζουν το “κλειδί” για την πρόληψη και αποφυγή του διαβήτη

Δύο πρόσφατες μελέτες από την Ιταλία και τη Γερμανία συνοψίζουν τα διατροφικά μυστικά πρόληψης του διαβήτη.

Ο διαβήτης αποτελεί ένα ζήτημα υγείας που πλήττει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, με περισσότερους από 420.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από κάποιον από τους δύο τύπους.

Oι περισσότεροι ειδικοί στην υγεία ορίζουν τη σωστή διατροφή ως την πεμπτουσία για την πρόληψη του διαβήτη. Για παράδειγμα, δύο πρόσφατες μελέτες που έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Στοκχόλμη, αναδεικνύουν δύο ξεχωριστούς τρόπους που μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνει.

Η μελέτη από την Ιταλία: Τροφές ζωικής προέλευσης και διαβήτης τύπου 2

Στην πρώτη μελέτη, Ιταλοί ερευνητές εξέτασαν 13 μετα-αναλύσεις που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ δώδεκα τροφών ζωικής προέλευσης και διαβήτη τύπου 2. Ο κατάλογος περιελάμβανε κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του αρνιού και του χοιρινού κρέατος,  λευκό κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά, ψάριαγαλακτοκομικά και αυγά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν σημαντική αύξηση 20% του κινδύνου διαβήτη σε άτομα που τρώνε 100 γραμμάρια ολικού κρέατος την ημέρα, 22% υψηλότερο κίνδυνο για 100 γραμμάρια κόκκινο κρέας την ημέρα και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων. Αντίθετα, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων λευκού κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με μόλις 4% αύξηση στην πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Όσον αφορά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, 200 γραμμάρια γάλακτος την ημέρα συσχετίστηκαν με 10% χαμηλότερο κίνδυνο και 100 γραμμάρια γιαουρτιού την ημέρα συνδέθηκαν με μείωση του κινδύνου κατά 6%. Σύμφωνα με την Δρ Annalisa Giosuè, καθηγήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, στη Νάπολη,  τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και «άλλες βιοδραστικές ενώσεις» που μπορεί να επηρεάσουν ευνοϊκά τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Για αυτό ακριβώς και είναι τόσο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Γερμανική μελέτη: Δημητριακά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες το κλειδί για να ζήσει περισσότερο ένας διαβητικός

Στη δεύτερη μελέτη, Γερμανοί επιστήμονες εξέτασαν 45 μετα-αναλύσεις που διερευνούσαν διατροφικούς παράγοντες και τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω με διαβήτη. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη μιας μερίδας, ή 20 γραμμαρίων την ημέρα, δημητριακών ολικής αλέσεως από τρόφιμα όπως το μαύρο ψωμί και ρύζι ή δημητριακά πρωινού συσχετίστηκε με περίπου 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η αύξηση στην κατανάλωση ψαριών συνδέθηκε με 5% μειωμένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η επιπρόσθετη πρόσληψη 5 γραμμαρίων ημερησίως διαιτητικών ινών, που περιγράφεται που ισούται με ένα μέτριο αχλάδι ή δύο κομμάτια τριμμένο σιτάρι, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 14%. Ακόμη, μια ημερήσια αύξηση κατά 100 γραμμάρια λαχανικών και 10 γραμμαρίων φυτικών πρωτεϊνών, όπως ξηροί καρποί, τόφου, φασόλια, φακές και μπιζέλια, συνδέθηκε με 12% και 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αντίστοιχα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria