Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Κίνα: Ετοιμάζουν κυρώσεις με πρόσχημα την Ταϊβάν

Μετά τη Ρωσία η σειρά της Κίνας. Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να συντονιστεί στην επιβολή κυρώσεων με αφορμή την Ταϊβάν.

Μετά τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βάλουν κυρώσεις στην Κίνα. Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται πιέσεις να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, όπως και στην περίπτωση της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επιλογές για ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας για να την αποτρέψουν από την εισβολή στην Ταϊβάν. H Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται διπλωματική πίεση από την Ταϊπέι να κάνει το ίδιο, σύμφωνα με πηγές ενήμερες των συζητήσεων, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι πηγές λένε ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον και το λόμπι της Ταϊπέι με απεσταλμένους της ΕΕ είναι σε πρώιμο στάδιο – ως απάντηση στους φόβους για κινεζική εισβολή που έχουν αυξηθεί καθώς κλιμακώνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδέα είναι να επιβληθούν κυρώσεις, πέρα ​​από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στη Δύση για περιορισμό του εμπορίου και των επενδύσεων με την Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες, όπως τα τσιπ υπολογιστών και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

Κίνα: Κυρώσεις στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο

Οι πηγές δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το τι εξετάζεται, αλλά η έννοια των κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έναν από τους μεγαλύτερους κρίκους της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού εγείρει ερωτήματα σκοπιμότητας.

«Η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Κίνα είναι μια πολύ πιο περίπλοκη άσκηση από τις κυρώσεις στη Ρωσία, δεδομένης της εκτεταμένης εμπλοκής των ΗΠΑ και των συμμάχων με την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Nazak Nikakhtar, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και τον περασμένο μήνα εκτόξευσε πυραύλους πάνω από το νησί και διέσχισε με πολεμικά πλοία τα ανεπίσημα θαλάσσια σύνορά της μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι. Επίσκεψη που το Πεκίνο θεώρησε ως πρόκληση.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να θέσει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Πρόκειται να εξασφαλίσει μια τρίτη, πενταετή θητεία ηγεσίας σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς περί κυριαρχίας της Κίνας.

Προειδοποίηση από το Πεκίνο

Απαντώντας στην είδηση ​​για το πακέτο κυρώσεων, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο προειδοποίησε να μην υποτιμηθεί η Κίνα.

«Θέλω να τονίσω ότι καμία χώρα ή πρόσωπο δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα και τη σταθερή βούληση της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και την πραγματοποίηση της επανένωσης της πατρίδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Μάο Νινγκ την Τετάρτη (14/9).

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξετάζουν επιλογές για ένα πιθανό πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας για να αποτρέψουν τον Σι από την απόπειρα εισβολής στην Ταϊβάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος και αξιωματούχος μιας χώρας που είναι σε στενό συντονισμό με την Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες των ΗΠΑ για τις κυρώσεις ξεκίνησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά έλαβαν νέα επείγουσα ανάγκη μετά την κινεζική αντίδραση στην επίσκεψη της Πελόζι, ανέφεραν στο Reuters οι δύο πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ακολούθησαν παρόμοια προσέγγιση στη Ρωσία τον Ιανουάριο με απειλή απροσδιόριστων κυρώσεων, αλλά αυτό απέτυχε να αποτρέψει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται στο να φέρει τις χώρες στην ίδια σελίδα, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, και στην αποφυγή πρόκλησης προκλήσεων στο Πεκίνο, όπως εξήγησε αξιωματούχος.

Ο Κινέζικος στρατός στο επίκεντρο

ηπα κυρώσεις κίνα, κυρώσεις κίνα, ευρώπη

Το Reuters δεν μπόρεσε να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες κυρώσεις που εξετάζονταν, αλλά ορισμένοι αναλυτές πρότειναν ότι ο στρατός της Κίνας θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο.

«Η μεγάλη εικόνα, οι αρχικές συνομιλίες για κυρώσεις πιθανότατα θα περιστρέφονται γύρω από τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε ορισμένες τεχνολογίες που απαιτούνται για τη διατήρηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ταϊβάν», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι συζήτησε τα πρόσφατα για τα πολεμικά παιχνίδια της Κίνας και τις «μεγάλες προκλήσεις» που θέτει η Κίνα για την Ταϊβάν και την περιοχή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλους εταίρους, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

Η Ταϊβάν, η Ευρώπη και η στάση της Γερμανίας

Η Ταϊβάν είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας οδήγησαν στη σκλήρυνση της θέσης της Ταϊβάν, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις Ταϊβάν-Ευρώπης.

Οι εκκλήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ταϊβάν για προετοιμασία κυρώσεων έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μια πρόσφατη κινεζική λευκή βίβλος, η οποία απέσυρε μια υπόσχεση να μην στείλει στρατεύματα ή διοικητικούς υπαλλήλους στην Ταϊβάν εάν το Πεκίνο πάρει τον έλεγχο του νησιού, οδήγησε σε διπλασιασμό των προσπαθειών τους με την Ευρώπη.

Η Ταϊβάν δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο, μόνο για να σχεδιάσει η Ευρώπη ποιες ενέργειες μπορεί να λάβει εάν η Κίνα επιτεθεί, είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. Επίσης, ζήτησε από την Ευρώπη να προειδοποιήσει ιδιωτικά την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ απέφευγαν μέχρι στιγμής να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Κίνα για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η χώρα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο για την οικονομία του μπλοκ από τη Ρωσία, δήλωσε άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα απαιτούσαν και τα 27 κράτη μέλη να συμφωνήσουν, κάτι που είναι συχνά αδύνατον. Η συναίνεση ήταν σκληρή ακόμη και στην απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εν μέρει επειδή το αέριο της ήταν κρίσιμο για τη Γερμανία.

Όλη η Ευρώπη, εξαιρουμένου του Βατικανού, έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο αλλά όχι με την Ταϊπέι, αν και Ταϊβανέζοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκτεταμένες ιδιωτικές επαφές από τότε που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, λένε οι πηγές.

Η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, είναι «επιφυλακτική», σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που γνωρίζει τη συζήτηση. «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία-Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουν τη σχέση τους με την Κίνα».

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση για την οικονομική της εξάρτηση από την Κίνα, με τον υπουργό Οικονομίας να δεσμεύεται για μια νέα εμπορική πολιτική και «όχι άλλη αφέλεια», όπως δήλωσε την Τρίτη (13/9).

Για το θέμα, εκπρόσωπος του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria