Ενέργεια: Το ράλι των τιμών φρενάρει την παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα

Σοκ από νέο άλμα του φυσικού αερίου στα 260 ευρώ/MWh – Οι χωρίς προηγούμενο αυξήσεις πλήττουν την καρδιά της βιομηχανίας και τους αγρότες

Μεγάλο πλήγμα στην αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών –τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές- έχει επιφέρει το ράλι στην ενέργεια δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τη βιομηχανία της Ευρώπης και κατά συνέπεια για την επάρκεια υλικών, από αλουμίνιο για εργοστάσια μέχρι λιπάσματα για τους αγρότες.

Το φυσικό αέριο στην ΕΕ (Dutch TTF Gas Futures) ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 260 ευρώ τη μεγαβατώρα (MWh), ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη κινείται ακόμη και πάνω από τα 500 ευρώ/MWh.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μάλιστα, κάνει τώρα τέτοιες Ευρωπαϊκές βαριές βιομηχανίες με πολλά χρόνια παρουσία στην ήπειρο να εξετάζουν ακόμη και αποχώρησή τους από αυτή προς μέση με φθηνότερη παραγωγή. Ήδη τέτοιες σκέψεις φέρονται να κάνουν στη Γερμανία βιομηχανίες από την παραγωγή μετάλλων και χημικών μέχρι την κατασκευή εξαρτημάτων για αυτοκινητοβιομηχανίες.

Χάνεται το 50% της παραγωγής αλουμινίου

Ήδη η Ευρώπη έχει χάσει ήδη το 50% της παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου μέσα στο έτος, καθώς η διαδικασία παραγωγής τους (τήξη, χύτευση) απαιτεί τεράστιες ποσότητες πανάκριβης πλέον ενέργειας που καθιστά το προϊόν ασύμφορο για τα εργοστάσια.

Τις προηγούμενες ημέρες η Norsk Hydro ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στη Σλοβακία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Η Nyrstar από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία των γιγάντιων εγκαταστάσεων ψευδαργύρου, του Budel στην Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Με τα αποθέματα τέτοιων μετάλλων να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στις τιμές και σε εξάρτηση από εισαγωγές από άλλες χώρες.

Norsk Hydro ASA είναι νορβηγική εταιρεία αλουμινίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έδρα το Όσλο. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως καθώς λειτουργεί σε περίπου 50 χώρες και δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους.

Η βελγική Nyrstar N.V. είναι μεγάλη βιομηχανία μετάλλων με κορυφαία θέση στην αγορά στην παραγωγή ψευδάργυρου και μόλυβδου και με μεγάλη παραγωγή σε άλλα βασικά και πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο χρυσός και ο ασήμι. Η Nyrstar έχει δραστηριότητες εξόρυξης και τήξης στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Πέφτει η παραγωγή σε λιπάσματα

Τουλάχιστον το 25% της παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων στην Ευρώπη θεωρείται ότι έχει χαθεί λόγω της κατάστασης και η Διεθνής Ένωση Λιπασμάτων (International Fertilizer Association) προβλέπει ότι η χρήση τους θα μειωθεί φέτος με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008 και μετά.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες λιπασμάτων βασίζονται στο φυσικό αέριο για να παράγουν ζωτικής σημασίας υλικά και αναγκάζονται τώρα να περιορίσουν τις εργασίες τους λόγω υψηλού κόστους, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Με προβλήματα στην παραγωγή λιπασμάτων να καταγράφονται ακόμη και στην Κίνα,  οι αγρότες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τώρα μικρότερες ποσότητες διακινδυνεύοντας μικρότερες σοδειές.

Ράλι στις τιμές για ατσάλι

Η βρετανική British Steel είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές χάλυβα στην Ευρώπη που παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο, αναγκάζεται να αυξήσει τις τιμές λόγω της πανάκριβης ενέργειας. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει ισχυρός κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη για να απορροφήσει την προσφορά και τις αυξήσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο αδύναμη κινδυνεύοντας ακόμη και με ύφεση.

Τι θα γίνει με τα εργοστάσια;

Η Γερμανία, η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης, αντιμετωπίζει πιθανή φυγή βιομηχανιών αναφέρουν πηγές του Bloomberg καθώς εταιρείες από κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, μέχρι βιομηχανίες χημικών και χάλυβα αντιμετωπίζουν ράλι τιμών στην ενέργεια.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την ήπειρο, να έχει φτάσει αισίως τα 570 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν δύο χρόνια ήταν 40 ευρώ. Οι τιμές στο φυσικό αέριο της Ευρώπης διαμορφώθηκαν στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Και νέο σήριαλ με τον αγωγό Nord Stream 1

Τα ενεργειακά προβλήματα για την Ευρώπη συνεχίζονται καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα διακόψει τελείως τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 το τριήμερο από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο του ενεργειακού θρίλερ που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές στην Ευρώπη, οδηγώντας μεταξύ άλλων στα ύψη τις τιμές του ρεύματος αλλά και πολλών προϊόντων.

Σε μια περίοδο που η Γερμανία -όπου καταλήγει ο εν λόγω αγωγός από τη Ρωσία- και ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η νέα εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου (TTF) σε νέα υψηλά, στα 244 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για υπερδεκαπλάσιες τιμές από αυτές που ίσχυαν τα προηγούμενα έτη στη Γηραιά Ήπειρο, αδειάζοντας τις τσέπες των νοικοκυριών και πλήττοντας τις επιχειρήσεις.

Αυτή τη φορά πρόκειται για μη προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης του αγωγού, ο οποίος ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες με περιορισμένες ροές που έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο 20%. Ταυτόχρονα η Ρωσία μειώνει επίσης τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μέσω Ουκρανίας. Τον Ιούλιο ο αγωγός είχε κλείσει τελείως για δέκα ημέρες για ετήσια συντήρηση και πολλοί στην Ευρώπη φοβούνταν ότι οι ροές δεν θα ξαναρχίσουν καθόλου κάτι που όμως τελικά δεν έγινε.

Για τη νέα διακοπή αυτή η Gazprom επικαλέστηκε την ανάγκη συντήρησης στο μοναδικό συμπιεστή του αγωγού που έχει απομείνει σε λειτουργία. Το κλείσιμο της στρόφιγγας αναμένεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στην Ευρώπη και περισσότερο στη Γερμανία η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία για την επάρκεια σε νοικοκυριά και σε βιομηχανίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. Η Μόσχα αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε τη μείωση των ροών στις κυρώσεις της Δύσης.

Η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 θα πραγματοποιηθεί την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να γεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης σε φυσικό αέριο ώστε να έχουν επάρκεια το χειμώνα. Με το νέο κλείσιμο της στρόφιγγας η επίτευξη του στόχου αυτού δεν μπορεί να επιτευχθεί με βεβαιότητα με αποτέλεσμα να συνεχίσει να υπάρχει μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο πλευρών. Οι νέες αυτές εξελίξεις δεν παρέχουν εγγύηση ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει ξανά τις ροές ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δείχνοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στη χώρα.

Η επικείμενη συντήρηση θα πραγματοποιηθεί με τη Siemens Energy, η οποία κατασκεύασε τους στρόβιλους και έχει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών συντήρησης με την Gazprom, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την απουσία τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα», ανέφερε η Gazprom σχετικά. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 20% της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό. Ο Nord Stream 1 μπορεί να μεταφέρει περίπου 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Η μονάδα σταθμών συμπίεσης Portovaya στη Ρωσία, από όπου ξεκινά ο αγωγός, έχει σχεδιαστεί για τη λειτουργία έξι μεγάλων και δύο μικρότερων στροβίλων σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ένας στρόβιλος έχει μείνει στη Γερμανία μετά από συντήρηση στον Καναδά με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις κυρώσεις. Οι άλλοι στρόβιλοι βρίσκονται στη Ρωσία και χρειάζονται επισκευές είτε στον Καναδά, όπου συνήθως μεταφέρονται για συντήρηση, είτε επιτόπου στη Ρωσία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria