Fitch: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος – Γιατί δεν ανησυχεί για το χρέος

Στο 3,5% αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Fitch, από 4,1% προηγουμένως, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί πέσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για να διαμορφωθεί στο 7,3% κατά μέσο όρο για το 2022.

Για το 2023, η Fitch αναμένει ανάπτυξη 3,2% έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4%, με τον πληθωρισμό στο 1,8%. Για το 2024 οι προβλέψεις του οίκου μιλούν για ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 1%.

Όπως σημειώνει ο οίκος, που χθες τη νύχτα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ με θετικό outlook, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει αισθητά τις  προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των επιπτώσεων στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον υψηλό πληθωρισμό να επηρεάζει τα πραγματικά εισοδήματα και την κατανάλωση.

Οι άμεσες εμπορικές σχέσεις (συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού) ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ή την Ουκρανία είναι μικρές, όμως η χώρα εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% των συνολικών εισαγωγών αερίου της, σημειώνει η Fitch και άρα είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και πιθανές διαταραχές των προμηθειών.

Από την άλλη, άλλοι παράγοντες, όπως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης και η περαιτέρω ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, στηρίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται.

Άλλωστε, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% στηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Δεν ανησυχεί για το χρέος

Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος θα πέσει στο 171,6% του ΑΕΠ έως το 2024, από 193,3% που ήταν στα τέλη του 2021. Παρότι το χρέος αυτό είναι τουλάχιστον τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών στην κατηγορία ΒΒ, εντούτοις οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αντισταθμιστικοί παράγοντες στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Το μαξιλάρι ρευστότητας (που προβλέπεται στο 14,5% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους) είναι σημαντικό, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό και το πρόγραμμα αποπληρωμής διαχειρίσιμο, λόγω των όρων των δανείων διάσωσης.

Έτσι, παρά τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, από το 1,3% στα τέλη του 2021 στο 4% τον Ιούνιο για το 10ετές, ο δείκτης τόκων/έσοδα αναμένεται να αυξηθεί μόνο ελαφρά (στο 6% το 2024) και να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των χωρών BB (10% το 2024). Επιπλέον, η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους είναι ανάμεσα στις υψηλότερες σε όλες τις χώρες, γύρω στα 20 χρόνια. Και τέλος, το χρέος είναι κυρίως σταθερού επιτοκίου, κάτι που περιορίζει τις επιπτώσεις από τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria