Πώς θα «τρέξει» η αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων – Τι προβλέπεται για την Καστοριά

Στόχος του Υπερταμείου είναι η αξιοποίηση των 22+1 περιφερειακών αεροδρομίων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του ώστε να αποτελέσουν κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών (τα 16 από τα 22 αεροδρόμια βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, το άλλο είναι της Καλαμάτας). Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά σε διαγωνισμό αξιοποίησης για το σύνολο των 22 αεροδρομίων ως ενιαίο «πακέτο» (όχι σε 2-3 clusters αναλόγως δυναμικότητας και προοπτικής), για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης θα προκηρυχθεί στο Q3 2022, δηλαδή εντός Ιουλίου – Αυγούστου, ενώ στα άλλα 22 έχουν γίνει μελέτες.

Αυτό ανέφερε χτες, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2024. Η περίοδος παραχώρησης, τόσο των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων, όσο και του αεροδρομίου της Καλαμάτας εκτιμάται σε 30 – 40 έτη, αναλόγως της τελικής ετυμηγορίας των συμβούλων, στα πρότυπα άλλων παραχωρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΥΠΑ, είναι τα ακόλουθα: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη.

Πάντως, στην ΕΕΣΥΠ προκρίνουν μια ενιαία οντότητα για τα 22 αεροδρόμια, για τα οποία επικαιροποιούνται οι μελέτες, έχοντας ως βασικό μέλημα να μην… μείνουν κάποια εξ αυτών με περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέραν. Αν «σπάσουν» σε clusters, κάποια από αυτά, ιδίως όσα είναι σε τουριστικές περιοχές, θα προσελκύσουν έντονο ενδιαφέρον ωστόσο, άλλα, λιγότερα ελκυστικά, θα βρίσκονταν σε δυσχερή θέση, άρα θα ήταν δυσκολότερη η αξιοποίησή τους. Στο Υπερταμείο βάζουν ψηλά στην ατζέντα το θέμα της συνολικής περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε τα assets να έχουνε συνολικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε γενικότερη παρουσίαση, για το αεροδρόμιο στην Καλαμάτα υπάρχει εκτίμηση για αύξηση Επιβατικής Κίνησης κατά 35% στην ευρύτερη περιοχή έως το 2030, με το εν λόγω asset να συνδέεται και με την άνοδο του τουρισμού αλλά και την ύπαρξη μεγάλων τουριστικών – οικιστικών αναπτύξεων (π.χ. Costa Navarino κ.α.). Αντίστοιχα, για τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια υπάρχει εκτίμηση για αύξηση επιβατικής κατά 40% στις σχετικές περιοχές έως το 2030.

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria