Γιατί στη Σιγκαπούρη πίνουν μπύρα από νερό τουαλέτας

Η NEWBrew δεν είναι μια συνηθισμένη μπύρα. Η νέα «ξανθιά» μπύρα της Σιγκαπούρης είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο νερό τουαλέτας.

Το αλκοολούχο ποτό είναι μια συνεργασία μεταξύ της εθνικής εταιρείας ύδρευσης, PUB, και της τοπικής ζυθοποιίας Brewerkz. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο για το νερό το 2018, αλλά από τον Απρίλιο άρχισε να πωλείται στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα της Brewerkz.

«Σοβαρά κατάλαβα ότι είναι φτιαγμένη από νερό τουαλέτας», είπε στο Bloomberg ο Chew Wei Lian, ο οποίος αγόρασε την μπύρα από ένα σούπερ μάρκετ για να τη δοκιμάσει όταν το έμαθε. «Δεν με πειράζει να την πιω, αρκεί να είναι παγωμένη. Θέλω να πω, έχει ίδια γεύση με την μπύρα, και μου αρέσει η μπύρα».

Γιατί στη Σιγκαπούρη πίνουν μπύρα από νερό τουαλέτας-1

Για τη NEWBrew χρησιμοποιείται το NEWater, ένα brand πόσιμου νερού της Σιγκαπούρης που παράγεται από ανακυκλωμένα λύματα. Άρχισε να παράγεται από μονάδες επεξεργασίας το 2003, καθώς το νησί διαθέτει περιορισμένα αποθέματα νερού.

Η PUB λέει ότι η νέα μπύρα είναι μέρος μιας προσπάθειας να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης στη σημασία της βιώσιμης χρήσης και ανακύκλωσης του νερού.

Η ιδέα της επεξεργασίας των λυμάτων και της μετατροπής τους σε πόσιμο νερό, που στο παρελθόν συναντούσε έντονες αντιδράσεις, κερδίζει υποστηρικτές την τελευταία δεκαετία, καθώς οι προμήθειες γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες πιέσεις. Το World Wildlife Fund  εκτιμά ότι 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις νερού για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο.

Προηγμένες χώρες όπως το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη, που έχουν περιορισμένους πόρους γλυκού νερού, έχουν ήδη ενσωματώσει την τεχνολογία στα συστήματα προμήθειάς τους. Πόλεις όπως το Λος Άντζελες και το Λονδίνο σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Για να παραχθεί το NEWater της Σιγκαπούρης, τα λύματα απολυμαίνονται με υπεριώδη ακτινοβολία και περνούν από προηγμένες μεμβράνες, για την απομάκρυνση των μολυσματικών σωματιδίων.

Το κλειδί για την εξάπλωση της τεχνολογίας αυτής είναι να πειστεί το κοινό ότι, από τη στιγμή που το νερό έχει υποστεί επεξεργασία, είναι απλώς νερό.

«Το NEWWater ταιριάζει απόλυτα στην ζυθοποιία γιατί έχει ουδέτερη γεύση», δήλωσε ο Mitch Gribov, επικεφαλής ζυθοποιός της Brewerkz.

Όμως δεν πείθονται όλοι. «Υπάρχουν πολλά είδη μπύρας τριγύρω», λέει ο φοιτητής από τη Σιγκαπούρη Low Yu Chen. «Αν ήθελα μια μπύρα, θα διάλεγα μία που να φτιάχνεται από κανονικό νερό».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria