Moody’s: Η Ρωσία πτωχεύει 4 Μαΐου

ΛΟΝΔΙΝΟ – Ο οίκος Moody’s είπε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρεοκοπήσει επειδή προσπάθησε να εξυπηρετήσει τα ομόλογά της σε δολάρια σε ρούβλια, κάτι που θα ήταν μια από τις πιο έντονες συνέπειες μέχρι σήμερα του αποκλεισμού της Μόσχας – δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ουκρανία.

Εάν η Μόσχα δηλωθεί σε χρεοκοπία, θα σηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλη χρεοκοπία της Ρωσίας σε ξένα ομόλογα από τα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917, αν και το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση αναγκάζει τη χρεοκοπία επιβάλλοντας ακρωτηριαστικές κυρώσεις.

Η Ρωσία πραγματοποίησε πληρωμή στις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα – λήξης το 2022 και το 2042 – σε ρούβλια και όχι σε δολάρια που είχε εντολή να πληρώσει σύμφωνα με τους όρους των τίτλων.

Η Ρωσία «επομένως μπορεί να θεωρηθεί οτι αθέτησε υποχρεώσεις σύμφωνα με τον ορισμό του Moody’s, εάν δεν θεραπευτεί έως τις 4 Μαΐου, που είναι το τέλος της περιόδου χάριτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody’s την Πέμπτη.

«Τα ομολογιακά συμβόλαια δεν έχουν καμία πρόβλεψη για αποπληρωμή σε άλλο νόμισμα εκτός από δολάρια».

Η Moody’s ανέφερε ότι ενώ ορισμένα ρωσικά ευρωομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2018 επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτά που εκδόθηκαν πριν – 2018 – όπως αυτά που λήγουν το 2022 και το 2042 – δεν το επιτρέπουν.

“Η άποψη της Moody’s είναι ότι οι επενδυτές δεν έλαβαν τη συμβατική υπόσχεση σε ξένο νόμισμα κατά την ημερομηνία λήξης της πληρωμής”, ανέφερε η Moody’s.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Παρασκευή. Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εάν η Ρωσία αναγκαστεί σε χρεοκοπία, θα κινηθεί νομικά.

Πριν από την εντολή του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η Ρωσία βαθμολογήθηκε ως με επενδυτικό βαθμό. Αλλά τα κρατικά της ομόλογα έχουν γίνει στόχος σε αυτό που το Κρεμλίνο λέει ότι είναι ένας οικονομικός πόλεμος που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία το 1998 χρεοκόπησε 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε εσωτερικό χρέος και υποτίμησε το ρούβλι υπό τον Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν επειδή ουσιαστικά χρεοκόπησε μετά την ασιατική κρίση χρέους και η πτώση των τιμών του πετρελαίου κλόνισε την εμπιστοσύνη στο βραχυπρόθεσμο χρέος της σε ρούβλι.

Το 1918, οι μπολσεβίκοι επαναστάτες υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν απέρριψαν το τσαρικό χρέος, σοκάροντας τις παγκόσμιες αγορές χρέους επειδή η Ρωσία είχε τότε έναν -υς μεγαλύτερους σωρούς εξωτερικού χρέους στον κόσμο.

Αυτή τη φορά, η Ρωσία έχει τα χρήματα, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει, επειδή τα αποθεματικά – τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο – που διέταξε ο Πούτιν να δημιουργηθούν για μια τέτοια κρίση έχουν παγώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Καθώς η Ρωσία δεν μπορούσε και δεν θα δανειζόταν αυτή τη στιγμή, μια χρεοκοπία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σηματοδοτώντας το ταραχώδες φινάλε της μεταψυχροπολεμικής προσπάθειάς της να ενσωματωθεί στην οικονομική αρχιτεκτονική της Δύσης.

Ενώ η Ρωσία έχει μόνο 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα σε εκκρεμότητα για εκδόσεις 15 δολαρίων ή ευρώ, οι εταιρείες της έχουν δημιουργήσει πολύ περισσότερο εξωτερικό χρέος.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αυτό το μήνα διέκοψε τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρεί η ρωσική κεντρική τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ για να πληρώσει το χρέος της.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση έχει ήδη αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία παγώνοντας τα αποθεματικά της και ότι θέλει ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει την οικονομική αρχιτεκτονική του Μπρέτον Γουντς που καθιέρωσαν οι δυτικές δυνάμεις το 1944.

Ο S&P νωρίτερα αυτό το μήνα μείωσε τις αξιολογήσεις της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» λόγω αυξημένων κινδύνων ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση και δεν θα επιθυμεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους κατόχους ξένων χρεών.

Η οικονομία της Ρωσίας οδεύει προς τη χειρότερη συρρίκνωση από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, με ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria