Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει βάλει φρένο στα πρώτα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, το οποίο περιλαμβάνει καθιέρωση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μετέχοντας στη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων παρουσίασε τους τέσσερις άξονες του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, όχι όμως τον πέμπτο που αφορά το νέο μοντέλο διοίκησης.
Η υπουργός δικαιολόγησε την απουσία του μοντέλου διοίκησης από την παρουσίασή της, λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πρυτάνεις ανέφεραν ότι η κ. Κεραμέως τους έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι το πρώτο σχέδιο του υπουργείου έχει δοθεί στο Μαξίμου. Γεγονός που επιβεβαίωσαν συνεργάτες της υπουργού. «Το άφησε να αιωρείται ως εκκρεμότητα, υπό διαμόρφωση.
Από την άλλη, η κ. Κεραμέως εμφανίστηκε πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της με στόχο να μην ερμηνευθεί η απουσία της πρότασης για τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων ως πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αυτό», δήλωσε στην «Κ» πρύτανης. Μάλιστα, η κ. Κεραμέως ανέφερε στους πρυτάνεις ότι «το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ θα αλλάξει και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές σε όσα ΑΕΙ λήγει η θητεία των πρυτανικών τους αρχών τον Αύγουστο. Θα έχει σύντομα νέα επί του θέματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σχέδιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως στο Μαξίμου «κόλλησε», καθώς κρίνεται πως έπρεπε να μελετηθούν ζητήματα όπως η σύνθεση των Συμβουλίων και ο τρόπος ανάδειξης πρύτανη.
Βέβαια, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας μετέδιδαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων δεν επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί κάτι για το νέο μοντέλο διοίκησης, με σκοπό την επικέντρωση της δημόσιας συζήτησης στις άλλες αλλαγές που προωθούνται. Αλλαγές που είναι, αποσπασματικά, γνωστές στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ χθες το υπουργείο τις παρουσίασε τηλεγραφικά, με τρόπο που δεν επιτρέπει, σε αυτή τη χρονική φάση, την ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων και της κοινής γνώμης.
Ενδεικτικά:
• Προωθείται νέο σύστημα διορισμών πανεπιστημιακών και εξελίξεων των νυν καθηγητών με υποχρεωτική την ηλεκτρονική κλήρωση των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων.
• Δίνεται δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέγουν μαθήματα από διαφορετικά τμήματα του ΑΕΙ.
• Προβλέπεται κινητικότητα φοιτητών μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ (ως ένα ελληνικό «erasmus»).
• Δυνατότητα των τμημάτων να υλοποιούν κοινά προγράμματα σπουδών που θα καταλήγουν σε διπλά πτυχία, καθώς και να δημιουργούν νέα προγράμματα χωρίς την έγκριση του υπ. Παιδείας αλλά με πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
• Προτείνεται η αμειβόμενη πρακτική άσκηση για φοιτητές.
• Θεσμοθετούνται βιομηχανικά διδακτορικά.
• Προβλέπεται απελευθέρωση των διδάκτρων των μεταπτυχιακών με παράλληλη ύπαρξη υποτροφιών.
• Θεσμοθέτηση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών κατά τη λογική των ΤΕΙ.
• Αλλάζει το σύστημα αναγνώρισης πτυχίων από το εξωτερικό και γίνεται πιο αυτοματοποιημένο.
Από το υπ. Παιδείας δηλώνεται ότι οι αλλαγές για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ θα παρουσιαστούν –μάλλον ως άξονες– στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου.
Δεν μειώνεται η ύλη στις Πανελλαδικές
«Πάγο» στις προσδοκίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για μείωση της εξεταστέας ύλης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βάζει το υπουργείο Παιδείας. Με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αλέξανδρος Κόπτσης ζητεί από τους διευθυντές των λυκείων να προχωρούν σε αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εάν υπάρχει καθυστέρηση στη διδασκαλία της ύλης, με σκοπό, όπως τονίζει ο κ. Κόπτσης, την ολοκλήρωση της ύλης. Μάλιστα ζητεί από τους διευθυντές Εκπαίδευσης να ενημερώσουν άμεσα τους διευθυντές των σχολείων «ώστε να καταχωρίζουν την ύλη πλήρως και ορθώς, καθώς και να την οριστικοποιούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες στο Π.Σ. myschool». Πρόκειται για έναν τρόπο ελέγχου της πορείας ολοκλήρωσης της ύλης.