Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά στις ασιατικές αγορές σήμερα, Δευτέρα 7 Μαρτίου, το πρωί, καθώς αρκετοί επενδυτές καταφεύγουν σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο θεωρώντας το ασφαλές, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.
Η τιμή της ουγγιάς χρυσού έφθασε ως και τα 2.000,86 δολάρια, ή με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η τιμή του βαρελιού του Brent άγγιξε τα 140 δολάρια
Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας – μιας από τις ποικιλίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές αργού – πλησίασε σήμερα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008, ωθούμενη προς τα πάνω από την επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής κυμαινόταν περί το 9,02%, στα 128,77 δολάρια.
Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.
Σε ό,τι αφορά την άλλη ποικιλία αναφοράς στην αγορά, το αργό West Texas Intermediate (WTI), το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε ως και τα 130,5 δολάρια. Στις 02:30, κατέγραφε άνοδο 8,18%, στα 125,15 δολάρια.
Οι ΗΠΑ σκέφτονται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αν και, τουλάχιστον στη θεωρία, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές έχουν λιγοστέψει θεαματικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα.
«Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο» αξίωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, αντιδρώντας στην αγορά από τη Shell 100.000 τόνων ρωσικού πετρελαίου.
Απρόβλεπτο μέλλον σχετικά με την ακρίβεια
Για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις τιμές – φωτιά στην ενέργεια, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ειδικότερα, δήλωσε πως «οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες με απρόβλεπτο το μέλλον», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο πλήρης αποκλεισμός από την Ευρώπη της αγοράς από το ρωσικό πετρέλαιο θα εκτινάξει τις τιμές σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την ενεργειακή κρίση που μαστίζει και την Ελλάδα.
Εκτίμηση σοκ για την τιμή της βενζίνης
Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, εξέφρασε, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.
«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, σημείωσε, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.
«Το τελευταίο τριήμερο ανέβηκε κατά 0,10 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη, 0,15 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, που βρίσκεται στο 1,5 ευρώ πλέον και που και εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς βλέπουμε ότι είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή από τις μικρές ποσότητες που παραγγέλνει, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,18 ευρώ που αποτελεί και κόστος ενέργειας είτε για παραγόμενα προϊόντα ή για υπηρεσίες» επισήμανε, ο κ. Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει ύφεση στην κατανάλωση.
Πρόσθεσε ακόμα πως οι πρατηριούχοι έχουν απορροφήσει πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από το κέρδος τους.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα και ανάλογα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει τριπλασιαστεί και για εμάς σαν λειτουργικό κόστος, όπως και το φυσικό αέριο που έχει απογειωθεί» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.