Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο.
УКРАИНА – ΟΥΚΡΑΝΙΑ – UKRAINE
Η ντροπή του πολιτισμένου κόσμου
Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος.
pouliopoulos@kastroria.teiwm.gr
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ – ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ. – ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ – ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ.
Είναι μόνο μερικές κλασσικές φράσεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν βλέπω και ακούω τα τραγικά γεγονότα του πολέμου και της εισβολής μάς πυρηνικής δύναμης σε μία ανίσχυρη γειτονική ομόθρησκη χώρα που έχουν την ίδια γλώσσα και σχεδόν την ίδια κουλτούρα, η οποία όμως έχει πάρα πολύ άσχημες εμπειρίες όπως και άλλες χώρες από την σοβιετική εποχή.
Δυσκολεύτηκα πολύ από την σκέψη μου, εάν θα πρέπει να γράψω ένα άρθρο για το θέμα αυτό, διότι δεν είμαι ο πλέον ειδικός. Αναλογιζόμενος όμως την συνεργασία που είχαμε σε ακαδημαϊκό επίπεδο τόσα χρόνια με τους συναδέλφους – φίλους μας Ουκρανούς, τις γνωριμίες και φιλίες που αναπτύξαμε τόσα χρόνια με το Πανεπιστήμιο του ΤΕΡΝΟΠΙΛ και το τέως Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας, μου δίνει νομίζωτο δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση, να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης σ’ αυτούς του ανθρώπους που πολλοί από αυτούς έχουν ακόμη και ελληνικές ρίζες. Ένα μήνυμα ελπίδας ότι τους νοιαζόμαστε τους σκεφτόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε.
Εκείνο όμως που μεταξύ άλλων με εκπλήσσει αλλά και εξοργίζει συγχρόνως είναι,όταν βλέπω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιους τύπους ακόμη και μορφωμένους, να βάζουν κάποιους αστερίσκους και να συμψηφίζουν τα εγκλήματα,δίνοντας έτσι άλλοθι σε όλα αυτά τα τερατουργήματα που γίνονται. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες υπερδυνάμεις που έκαναν πολέμους εισβολές και εγκλήματα που δεν έχω κανένα ενδοιασμό να τα καταδικάσω. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί εγκλήματα του παρελθόντος, να τα επικαλείται κάποιος για να δικαιολογήσει τον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή χώρα μία εισβολή που αρχίζει και αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας.
Ο ρωσικός λαός είναι ένας υπερήφανος λαός που έχει να επιδείξει πολιτισμό, αθλητισμό, λογοτεχνία, πατριωτισμό, φιλελληνισμό και ένα σωρό άλλες αξίες και χαρακτηριστικά που δεν αξίζει να έχει ηγέτες που παραπέμπουν σε εποχές αυταρχισμού, σταλινοκρατίας και γκουλαγκοκρατίας. Είναι μια κοινωνία που θα ήθελε όχι μόνο να είναι κοντά στην Ευρώπη αλλά και μέσα στην Ε.Ε. Είναι ένας λαός που δεν αξίζει τέτοιους ηγέτες. Ας ελπίσουμε ότι η εισβολή αυτή θα είναι η αρχή του τέλους να βρει ο ρωσικός λαός τους ηγέτες που του αξίζουν. Η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να γίνει μια υπερδύναμη ΕΙΡΗΝΗΣ. Δημοκρατίας, Ευημερίας, Ορθολογισμού και θα είναι κρίμα σε αυτή την Ευρώπη να μην συμμετέχουν όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Ο ουκρανικός λαός μας θύμισε ότι υπάρχουν ακόμη οι διαχρονικές αξίες που τις είδαμε στις Θερμοπύλες στον Μαραθώνα στην Επανάσταση του 1821 στον Μακεδονικό Αγώνα στο έπος του 1940, στην Κύπρο και όπου άλλου στον κόσμο αγωνίστηκαν, άνθρωποι, λαοί και κοινωνίες, για ελευθερία και ανεξαρτησία από ολοκληρωτικές, ιμπεριαλιστικές, αποικιοκρατικές και αυταρχικές αντιλήψεις και ηγεσίες ένθεν και ένθεν.
Εμείς ευχόμαστε, διαλογιζόμαστε, προσευχόμαστε και οραματιζόμαστε έναν κόσμο Ειρήνης, Δημοκρατίας, Αξιοκρατίας και όλων εκείνων των πανανθρώπινων και συμπαντικών αξιών και χαρακτηριστικών που θα μας οδηγήσουν σε έναν κόσμο που δεν θα λύνει τις διαφορές του με πόλεμο.
Τέλος, με την ευκαιρία αυτού του δημοσιεύματος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον πρωτεργάτη αυτής της συνεργασίας με τα δύο προαναφερθέντα ακαδημαϊκά ιδρύματα, φίλο καθηγητή Βαγγέλη Σίσκο, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω αυτούς τους, υπέροχους και ευγενέστατους Ουκρανούς καθηγητές συναδέλφους, ευχόμενος, γρήγορα να ξεπεράσουν αυτή την φρικτή δοκιμασία.