«Κλειδί» οι επόμενες κινήσεις Πούτιν – Αποδείξεις στήριξης ζητεί το Κίεβο – Στρατηγική αναζητεί η Δύση [vids] - OlaDeka

«Κλειδί» οι επόμενες κινήσεις Πούτιν – Αποδείξεις στήριξης ζητεί το Κίεβο – Στρατηγική αναζητεί η Δύση [vids]

Ουκρανία: Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί το σχέδιο της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να διατάξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην περιοχή. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Ουκρανικό με τις κινήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών (Ρωσίας και Δύσης) να ξεδιπλώνονται σαν μια παρτίδα για γερά νεύρα στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Πούτιν: «Δεν έχουμε πρόθεση να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία» – «Δεν μας νοιάζουν οι κυρώσεις»

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυγκροτήσει μια αυτοκρατορία», αλλά όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, αυτό «δεν είναι η πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που έχουν αναδυθεί στον μετασοβιετικό χώρο. «Δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία, δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα σχέσεων με την Ουκρανία… έχει εξαφανιστεί. Θέλω να το τονίσω: οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα και την παράνομη κατάληψη της εξουσίας από αυτούς που το έκαναν», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το TASS.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με “την μητέρα των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Λαβρόφ.

Αυτές τις κυρώσεις ανακοινώνει η Δύση

Επόμενη κίνηση μετά τη χθεσινή απόφαση Πούτιν να διατάξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, τις οποίες ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητες, αψηφώντας τη Δύση είναι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας που έχουν προαναγγείλει Ε.Ε. Βρετανία και ΗΠΑ.

Πρώτο το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. “Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία”, είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Εξάλλου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, αποκάλυψε το περίγραμμα του πακέτου των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ που δόθηκε στην δημοσιότητα, η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες τις παραπάνω περιοχές είναι παράνομη και απαράδεκτη. Τονίζεται ακόμα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επιτείνει την κρίση.

  • Προαναγγέλλει την έκτακτη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το απόγευμα και όσον αφορά στις κυρώσεις αναφέρει ότι θα αποφασιστούν από τα αρμόδια όργανα και μάλιστα άμεσα τα εξής:
  • Κυρώσεις σε 351 μέλη της ρωσικής Βουλής που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
  • Πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα.
  • Κυρώσεις σε 27 αξιωματούχους και οντότητες, ανάμεσά τους οι διοικητές του στρατού και τριών τραπεζών.
  • Επίσης, δεν θα μπορεί το ρωσικό κράτος να έχει πρόσβαση στις αγορές και τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενώ κυρώσεις θα επιβληθούν και στις δυο περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Μόσχα: Όχι ακόμα στρατιωτικές βάσεις, θα δράσουμε αν χρειαστεί

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρουντένκο έκανε τη δήλωση αυτήν την ώρα που οι Ρώσοι βουλευτές συζητούσαν και επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για τις συνθήκες φιλίας με τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα το λαϊκό συμβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία υιοθέτησε νόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη Ρωσία και την περιοχή αυτή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik. Και οι 87 βουλευτές που μετείχαν σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας. Το επόμενο βήμα μετά την επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία θα είναι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και οι συναλλαγές ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία, δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ 46 βουλευτές που μετείχαν σε σύνοδο του λαϊκού συμβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία υποστήριξαν την επικύρωση παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρωσία.

Ζητούμενο η αναγνώριση των συνόρων

Κρίσιμο πλέον είναι το ερώτημα εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα εδάφη, κίνηση που θα πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η Ρωσία αναφέρθηκε σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Βουλευτής της κρατικής Δούμας έδωσε σήμερα μια νέα διάσταση σημειώνοντας ότι η Μόσχα αναμένεται να αναγνωρίσει σύνορα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος του 2014, όταν και οι φιλορώσοι αυτοανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ένα μέρος από τα εδάφη αυτά, ωστόσο είναι πλήρως ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η Μόσχα αναγνωρίζει μόνο τις αυτονομιστικές περιοχές που ελέγχονται ήδη από Ρωσόφωνους, υποβαθμίζοντας τα σενάρια περί ευρύτερης επιχείρησης.

Το εύρος του ρωσικού διαμελισμού

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής περιφερειακών υποθέσεων της Δούμας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA είπε: «Η αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ θα γίνει μέσα στις (γεωγραφικές) περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ», εξηγώντας πάντως ότι όλα αυτά θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και οι Ρώσοι βουλευτές είναι απίθανο να γνωρίζουν τις προθέσεις του Πούτιν, όπως σχολιάζει το BBC, στην Ουκρανία υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τα τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές, κάτι που θα πυροδοτούσε μία αιματηρή σύγκρουση.

Ρωσικά άρματα μάχης κινούνται ήδη προς το Ντονέτσκ

Πολλοί θεωρούν ότι ρωσικά στρατεύματα ίσως ήδη κινούνται προς το Ντονέτσκ, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ.

Συγκεκριμένα, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντανιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουκρανία: Βίντεο με φλεγόμενα άρματα μάχης από τη Μόσχα

Την ίδια ώρα, η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο που, όπως λέει, αποδεικνύει την «εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων σε ρωσικό έδαφος». Πρόκειται για βίντεο της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας που δείχνει δύο τεθωρακισμένα οχήματα ανατολικά της αμφισβητούμενης περιοχής Ντονμπάς, τα οποία «καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού τη Δευτέρα το πρωί». Όπως φαίνεται, μαύρος καπνός αναδύεται από το άρμα μάχης (τύπου BMP-2), ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και ένα BMP-1.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, Ρώσοι συνοριοφύλακες, ανατολικά της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, εντόπισαν ομάδα πέντε Ουκρανών να περνούν τα σύνορα το πρωί της Δευτέρας και προσπάθησαν να τους συλλάβουν Όπως αναφέρει η υπηρεσία ασφαλείας, μετά από συμπλοκή, ουκρανικά BMPs διέσχισαν τα σύνορα για να απεγκλωβίσουν την ομάδα και έτσι, Ρώσοι στρατιώτες κατέστρεψαν τα δύο οχήματα και σκότωσαν τους πέντε Ουκρανούς.

Ζελένσκι: Να απορριφθεί οριστικά ο NordStream 2

Την άμεση ανάγκη επιβολής σοβαρών κυρώσεων κατά της Μόσχας τόνισε σε δηλώσεις του από το Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Μόσχα υπονομεύει τους κανονισμούς της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, αλλά και τη συμφωνία του 2015. Απαιτούνται άμεσες κυρώσεις, περιλαμβανομένης της ολοκληρωτικής απόρριψης του σχεδίου για τον αγωγό NordStream 2», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Λαβρόφ: Το ουκρανικό καθεστώς δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους

Σε νέες δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε στο κανάλι Rossiya 24 ότι το δικαίωμα στην κυριαρχία θα πρέπει να τηρείται μόνο σε σχέση με τα κράτη που εκπροσωπούν ολόκληρο τον λαό που ζει στην επικράτειά τους, και η Ουκρανία έχει πάψει να είναι ένα από αυτά από το 2014.

Σε απάντηση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περί παραβίασης της εθνικής κυριαχίας της Ουκρανίας, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ουκρανικό καθεστώς, ξεκινώντας από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι πολλές περιοχές της Ουκρανίας απέρριψαν «ένα τέτοιο αντισυνταγματικό βήμα» και «αυτό που συνέβη στην Κριμαία, αυτό που συνέβη στην ανατολική Ουκρανία, δείχνει πόσο απέρριψε αυτή την κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς από εκατομμύρια Ουκρανούς εκείνη την εποχή».

Μπλίνκεν: Επαίσχυντη ενέργεια από Μόσχα

Επαίσχυντη, αλλά και προβλέψιμη, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Πεκίνο: Όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα ανησυχεί για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία «επιδεινώνεται», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, κατά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου.

Το Πεκίνο θα παραμείνει σε επαφή με όλες τις πλευρές, σημείωσε επίσης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εν μέσω της «επιθετικότητας» της Ρωσίας, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Τζουζέπ Μπορέλ

ΕΕ: Το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται εκτάκτως στο Παρίσι με θέμα το φάσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αξιωματούχος είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση των ηγετών της ΕΕ «αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για αυτό».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

Τζόνσον: Προς «πλήρους κλίμακας εισβολή» ο Πούτιν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει “αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή” στη Ουκρανία, όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC.

Η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την διαταγή που έδωσε ο Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό να κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχιθεισών περιοχών και διέταξε την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων για να “διατηρήσουν την ειρήνη”.

“Θα επιβάλουμε άμεσα ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

“Αυτό είναι, θα πρέπει να τονίσω, μόνο το πρώτο μπαράζ βρετανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επειδή αναμένουμε, πολύ φοβούμαι, ότι θα υπάρξει περισσότερη παράλογη συμπεριφορά της Ρωσίας”, διευκρίνισε ο Τζόνσον.

Είπε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τις κυρώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, πιθανόν περίπου στις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Οι κυρώσεις, είπε ο Τζόνσον, θα έχουν “στόχο, όχι μόνο οντότητες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά την ίδια τη Ρωσία στοχοποιώντας τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε”.

“Θα πλήξουν τη Ρωσία πολύ σφοδρά και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση εισβολής”.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιων θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλαμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.

Μεταφορά πληθυσμού

Παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Associated Press.

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί, 12 τραυματίες από βομβαρδισμούς αυτονομιστών

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, σύμφωνα με το Reuters, ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Έτοιμη για διάλογο δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Αναστάτωση στις αγορές, στα 100 δολάρια το πετρέλαιο – Καθησυχάζει ο Πούτιν

Σε επιφυλακή οι αγορές, με την προσοχή στραμμένη στη ροή εξελίξεων με επίκεντρο την Ουκρανία. Τo αντανακλαστικό κύμα ρευστοποιήσεων με το οποίο ξεκίνησε η συνεδρίαση έδωσε τη θέση του σε ψυχραιμότερη διαχείριση.  Ενδεικτική η διακύμανση του DAX, που με «άνοιγμα» από τις 14.365 «βούτηξε» έως τις 14.357, απ’ όπου αντέδρασε προς τις 14.570 μονάδες.

Σε αυτό συνέβαλε και η αρκετά φυσιολογική εικόνα των futures στη Wall Street, με τον S&P500 από 1,15% χαμηλότερα και τις 4.295 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος ακολουθεί το παγκόσμιο sell-off που έχουν προκαλέσει οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά προς το παρόν δείχνει αντίσταση στις 930 μονάδες.

Νέα υψηλότερη τιμή της τελευταίας επταετίας καταγράφηκε στις διεθνείς αγορές για το πετρέλαιο με το μπρεντ να ξεπερνάει τα 99,4 δολάρια το βαρέλι και το αργό να εκτοξεύεται πάνω από τα 94,4 δολάρια.

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα.

«Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria