Είχαμε αναφερθεί πριν από μια βδομάδα αναλυτικά, στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, σε στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο που δείχνουν ξεκάθαρα το δυσμενές οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται οι Δήμοι όλης της χώρας να ανταποκριθούν στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Δείξαμε γιατί ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2022 είναι ταξικός, αντιλαϊκός και πλευρές που χρειάζεται να αντιπαλευτούν από τη μεριά του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Άλλος ένας φοροληστρικός προϋπολογισμός ευθυγραμμισμένος αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του κυβερνητικού δημοσιονομικού πλαισίου και στην λογική «πληρώνω για να έχω», υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς για το 2022.
Η συστηματική και προκλητική περικοπή της θεσμοθετημένης κρατικής χρηματοδότησης (πάνω από 62%) προς τους Δήμους από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση που επιδιώκουν να επιμερίσουν κρατικές – κοινωνικές αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους για να στηρίξουν τη δράση του κεφαλαίου, έχουν δημιουργήσει πλήρη ασφυξία στους Δήμους. Αυτή η πολιτική εκβιάζει τους Δήμους σε δραματικά μειωμένους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με πλήρη ευθυγράμμιση τελών – κόστους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Η παραπάνω κατεύθυνση τηρείται απαρέγκλιτα και στον προϋπολογισμό του Δήμου Καστοριάς για το 2022. Τα ίδια έσοδα (φόροι και τέλη) ανέρχονται στο ποσό των 2.360.744,75€.
Με βάση τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι τόσο τα συγκεκριμένα τακτικά έσοδα όσο και οι έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις αλλά και τα διάφορα προγράμματα που λειτουργούν με συγκεκριμένη επιλεξιμότητα, δεν επαρκούν ούτε στοιχειωδώς για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Είναι βέβαιο ότι για άλλη μια χρονιά οι οξυμένες λαϊκές ανάγκες θα μπουν στα αζήτητα. Πολιτική προστασία, σχολική στέγη, προνοιακές υποδομές, νερό – αποχέτευση, απορρίμματα, αθλητισμός, πολιτισμός κτλ., εκτός από ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα είτε δε θα καλύπτονται, είτε θα δημιουργούν νέα χρέη και ελλείμματα με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι δεσμεύσεις που υπάρχουν για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καστοριάς με το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης», δεν πρέπει να υποτιμώνται από κανέναν, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για δανεισμό από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΕΤΕ και αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με κίνδυνο να φορτωθεί στις πλάτες του λαού της Καστοριάς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά καταψήφισε τον παραπάνω προϋπολογισμό και απαίτησε από την Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει σθεναρά γενναία κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσουν έστω και στοιχειωδώς να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες και να μειωθεί το κόστος των ανταποδοτικών τελών και φόρων. Αντί αυτού, τόσο η Δημοτική Αρχή που υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού και της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και άλλες δημοτικές παρατάξεις, που ψηφίζουν «παρόν» βάζοντας επιμέρους ενστάσεις, έχουν καθοριστικές ευθύνες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της Καστοριάς να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή στη μετατροπή του Δήμου σε μοχλό εμπορευματοποίησης των κρίσιμων κοινωνικών δομών, επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών με επιπλέον φόρους και τέλη, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης υπηρεσιών και δομών κτλ. Απαιτείται αγωνιστική λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής με όλους τους φορείς του λαϊκού κινήματος.
Καταθέτουμε σχέδιο αντεπίθεσης για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, οι δυνατότητες για την κάλυψή τους, αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα άλλο ελπιδοφόρο μέλλον:
- Για αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και τον περιορισμό, την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
- Για απαραίτητες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων.
- Για έργα και υποδομές που τώρα είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε. και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ, είτε «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.
- Για αντιπλημμυρικά έργα, ενίσχυση – επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας. Έργα αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.