Πώς να καταλάβετε αν τα αυγά στο ψυγείο είναι ακόμα καλά για να τα φάτε

Τα αγαπημένα μας αυγά είναι τέλεια –κλεισμένα στο «καβούκι» τους, τα βάζουμε στο ψυγείο, συνήθως στις ειδικές θήκες στο ράφι της πόρτας, και μετά τα ξεχνάμε. Και πώς ξέρουμε ότι είναι καλά για να κάνουμε ομελέτα ή να τα χρησιμοποιήσουμε στο κέικ που φτιάχνουμε;

Κανείς δεν θέλει να πάθει δηλητηρίαση και μάλιστα από αυγό, αφού είναι από τις χειρότερες μορφές της.

Η αποθήκευση
Αρχικά θα πρέπει να αποθηκεύουμε σωστά τα αυγά –σίγουρα στο ψυγείο. Παρόλο που όλα τα ψυγεία έχουν στις πόρτες τους αυγοθήκες, η αλήθεια είναι ότι η πόρτα του ψυγείου που ανοιγοκλείνει συνέχεια δεν είναι ο ιδανικός χώρος. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα αυγά στη χάρτινη συσκευασία τους ή να τα βάλουμε προσεκτικά για να μην σπάσουν (τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες, όπως έκανε η γιαγιά) σε ένα μπολ στο ράφι του ψυγείου. Έτσι θα διατηρηθούν καλύτερα. Υπενθυμίζουμε ότι η θερμοκρασία στον θάλαμο ψύξης θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 2°C και στους 4°C.

Αν αφήσουμε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία, επειδή γράφει πάντα ημερομηνία λήξης, ξέρουμε σίγουρα αν το αυγό είναι ακόμη καλό για να το φάμε. Αν βάλουμε τα αυγά σε μπολ, σημειώνουμε σε μια μικρή ετικέτα την ημερομηνία αγοράς και λήξης.

Συνήθως, βέβαια, τα αυγά διατηρούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία. Αλλά και πάλι αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο καιρό βρίσκονται στο ψυγείο, υπάρχουν τρόποι να ελέγξουμε κατά πόσο μπορούμε ή όχι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Οι αισθήσεις μας
Αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι για τις μέρες που έχουμε ένα αυγό στο ψυγείο, σε όλους έχει συμβεί αυτό –ένα αυγό έχει ξεμείνει και δεν έχουμε ιδέα από πότε βρίσκεται εκεί μέσα– το κοιτάζουμε προσεκτικά και εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας. Αν φαίνεται πολυκαιρισμένο, αν μυρίζει περίεργα, αν έχει ρωγμές, στο κέλυφος, τότε δεν είναι καλό για να το χρησιμοποιήσουμε. Εννοείται ότι αν τελικά το σπάσουμε και δούμε ότι μυρίζει άσχημα ή ο κρόκος έχει αλλάξει χρώμα κι έχει μια ελαφριά ροζ απόχρωση το πετάμε αμέσως.

Αν όλα φαίνονται καλά, κρατάμε το αυγό στο χέρι μας και το κουνάμε απαλά κοντά στο αυτί μας. Αν ακούσουμε οποιονδήποτε θόρυβο να αναβλύζει, το αυγό δεν είναι φρέσκο.

Το τεστ με το ποτήρι
Υπάρχει ένα κόλπο για να ελέγξουμε αν τα αυγά είναι φρέσκα το οποίο είναι σίγουρο και αλάνθαστο –το πιθανότερο είναι να το έχετε ακούσει αλλά να μην το πολυπιστέψατε. Όταν ένα αυγό βυθίζεται στο νερό είναι φρέσκο, όταν επιπλέει είναι πολυκαιρισμένο και το πιθανότερο είναι να έχει χαλάσει.

Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με αρκετό νερό ώστε να καλύπτει το αυγό και ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό μέσα. Αν δούμε ότι το αυγό βυθίζεται, τότε, ναι, είναι φρέσκο και μπορούμε να το φάμε άφοβα. Αν δούμε το αυγό βυθίζεται στον πυθμένα αλλά ένα μέρος του επιπλέει ελαφρώς, σαν να αιωρείται, επίσης είναι ασφαλές, αλλά καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσουμε ωμό και σίγουρα δεν θα το κάνουμε ποσέ. Αν όμως, δούμε ότι το αυγό δεν έχει καμία επαφή με τον πυθμένα και επιπλέει, τότε έχει ήδη χαλάσει και δεν είναι καθόλου ασφαλές να το φάμε.

Κι ένα Tip
Αν ετοιμάζουμε μια παρασκευή με αυγά, καλό θα είναι να σπάμε τα αυγά ένα ένα σε ένα μπολάκι και μετά να τα χρησιμοποιούμε. Έτσι, στην περίπτωση που κάποιο είναι χαλασμένο, δεν θα αναγκαστούμε να πετάξουμε όλα τα υλικά σας και να ξεκινήσουμε την διαδικασία από την αρχή. Χαμένος χρόνος, χαμένος κόπος, χαμένα υλικά.

Προσοχή με τα αυγά, λοιπόν. Κι αν θέλουμε να ετοιμάσουμε αυγά ποσέ, θυμόμαστε ότι τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ολόφρεσκα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria