ΟΤΟΕ: Μαζικά «λουκέτα» και απολύσεις στις Τράπεζες. Ουρές δημιουργούνται στα εναπομείναντα καταστήματα

Δελτίο Τύπου του Νομαρχιακού παραρτήματος ΟΤΟΕ νομού Λάρισας προς την εφημερίδα OLADEKA για τις δραματικές εξελίξεις στις Τράπεζες, το κλείσιμο μεγάλου αριθμού καταστημάτων τους που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων και έντονη δυσφορία  στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, αποκλείοντας μεγάλου ποσοστού συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Νέο καταιγισμό κλεισίματος καταστημάτων τους αποφάσισαν οι Τράπεζες, αποκλείοντας συνειδητά ολόκληρες κατηγορίες συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος επισημαίνει ότι οι Διοικήσεις των Τραπεζών συνεχίζουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους, τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων τους στην ύπαιθρο και σε νησιωτικές περιοχές.
Διότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα, εξαιτίας του κόστους σύνδεσης, του κόστους συναλλαγών ή έλλειψης ψηφιακών γνώσεων.
Όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επαγγελματίες στη χώρα μας οδηγούνται σε οιονεί τραπεζικό αποκλεισμό, εξαιτίας της δραστικής συρρίκνωσης των καταστημάτων των τραπεζών, που συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς. Η ήδη μακρά λίστα των περιοχών -κυρίως αγροτικών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά- που στερούνται τραπεζικού καταστήματος, μεγαλώνει από τα προγραμματισμένα για το επόμενο διάστημα νέα λουκέτα (64 της Πειραιώς, 25 της Εθνικής, αλλά και αρκετά καταστήματα της Attica Bank).
Είναι σαφές ότι το αρνητικό φαινόμενο της μειωμένης τραπεζικής κάλυψης διευρύνεται, πλήττοντας τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις περιοχών της ελληνικής υπαίθρου. Πλέον μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στερείται της δυνατότητας φυσικής πρόσβασης σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, αναγκάζεται έτσι να μετακινείται για να εξυπηρετηθεί, με αποτέλεσμα εκτός του χρόνου που χάνει να επιβαρύνεται με σημαντικά έξοδα. Και παρά τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξακολουθούν να υπάρχουν τραπεζικές πράξεις-πέραν της ανάληψης και κατάθεσης χρημάτων- που απαιτούν την μετάβαση σε κατάστημα, που ασφαλώς δυσχεραίνεται από την απόσταση.   Ο αντίκτυπος του τραπεζικού αποκλεισμού στις τοπικές κοινωνίες είναι έκδηλος, καθώς η απόσυρση των σχετικών υπηρεσιών από μια περιοχή συνδέεται με τον οικονομικό μαρασμό και την υποβάθμισή της.

Χωρίς ούτε ΑΤΜs
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων είναι καταιγιστική, η αύξηση των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), γίνεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς. Έτσι υπάρχουν περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ούτε από ΑΤMs !
Έγινε γνωστό ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να μπεί λουκέτο σε άλλα 25 καταστήματα της Εθνικής τράπεζας σε όλη την Ελλάδα, με τη συρρίκνωση του δικτύου της να συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 25 καταστήματα της Εθνικής τράπεζας που κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους είναι τα ακόλουθα: Κάνιγγος (129), Μεγάρου Εθνικής Ασφαλιστικής (891), Κέντρου Αιγάλεω (084), Καλογρέζας (128), Νέας Eλβετίας(092), Παραλίας Βουλιαγμένης (682), Καλλίπολης (879), Μεγάρου ΟΤΕ (671), Μάνδρας (653), Λέοντος Σοφού (213), Πανοράματος(239), Παλ. Aγοράς Ρόδου (297), Μαρμαρά (838), Ξυλόκαστρου(436), Αθηνών Kαλαμάτας(220-1), Νεωρίου Σύρου (469-1), Πλ. 1866 Xανίων (495), Τυμπακίου (479), Φιλιατών (459), Λίμνης Ευβοίας (408-1), Ιάσωνος Bόλου (781), Άργους Oρεστικού (344), Νιγρίτας (428), Ελευθερούπολης (342), Φερών (487).
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε το κλείσιμο των παρακάτω 64 καταστημάτων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο :
Ροδολιβούς, Κόνιτσας, Άνω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Άργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου Αχέπα, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης  Ευβοίας, Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Άρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας.

Στο κλείσιμο των 4 καταστημάτων (Πύργου, Αγ. Δημητρίου, Κερατσινίου, Ψυχικού), προς το παρόν, προχώρησε η Διοίκηση της Attica Bank μιας και ακολουθούν και άλλα, ως δήθεν αχρείαστων κέντρων εσόδων.

Ταυτόχρονα σε μία άκρως προκλητική ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων της προχώρησε η Τράπεζα Αττικής, μία απαράδεκτη  εργοδοτική ενέργεια, που δυστυχώς περιλαμβάνει μια απόλυση ενός εργαζομένου και μια αναστολή σύμβασης εργασίας ενός ακόμα και ήρθε να προστεθεί στην εξ ολοκλήρου λαθεμένη απόφαση της διοίκησης και του management της Τράπεζας να αποχωρήσει από τον νομό Ηλείας, κλείνοντας το Κατάστημα Πύργου. Η Τράπεζα, αντί να τοποθετήσει τους 2 εργαζόμενους που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο  πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού σε ενδεδειγμένες των δεξιοτήτων τους, των γνώσεών τους και της εμπειρίας τους θέσεις εργασίας, εκ των αρκετών που αποδεδειγμένα υπάρχουν κενές, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της διατάραξης των σχέσεων εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας στο περιβάλλον της Τράπεζας Αττικής.

Η ΟΤΟΕ αντέδρασε άμεσα ζητώντας από την Διοίκηση της Attica Bank να αναιρέσει την απόλυση των 2 εργαζομένων της.Αποτελεί μέγιστη ευθύνη της Πολιτείας  να συνδράμει και να αποτρέψει τον συναγωνισμό μεταξύ των Τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν την κούρσα συρρίκνωσης και περιορισμού κόστους, συναγωνιζόμενες μεταξύ τους ποιά θα κλείσει περισσότερα καταστήματα και θα μειώσει περισσότερο το προσωπικό της. Δημιουργούν έτσι συνθήκες αποκλεισμού για μεγάλο κομμάτι της πελατείας, που είτε θεωρείται «μη επικερδές», είτε δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης λόγω γνώσεων, κόστους ή έλλειψης υποδομών. Όμως η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις υπηρεσίες του είναι απαραίτητο στοιχείο κοινωνικής ενσωμάτωσης και μείωσης ανισοτήτων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria