Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE με κωδικό LIFE 18NAT/GR/000430 με κεντρικό θέμα: «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά» με τηρούμενα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκτροφείς, πολίτες και εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των φορέων της γούνας και των εκτροφέων, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Αργυρούλα Ζησοπούλου και εκ μέρους της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος ο κ. Χρήστος Τόσκος.
Χαιρετισμό απέστειλαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης και η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης Μαρία Αντωνίου.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.
Συγκεκριμένα ομιλητές της ημερίδας ήταν οι ακόλουθοι:
- Δρ. Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ (ΤΔ&ΜΜΕ) –ΑΠΘ
- Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Δασολόγος, MSc, υποψήφια διδάκτορας, ΑΠΘ, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης & Τηλεπισκόπησης
- Έλενα Λουκάκη, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ο.Ε. – Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
- Δρ. Χαράλαμπος Θωμά, ΑΠΘ, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Άγριας Πανίδας
- Ζωή Θώμου, Κτηνίατρος Pecon Hellas PC, Επιστημονική Συνεργάτης, Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
- Δρ Χριστίνα Ευαγγέλου, Επιστημονική Συνεργάτης, Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της ημερίδας πραγματοποίησε η δημοσιογράφος Χρύσα Κοσμίδου
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Απόστολος Τσούκας δήλωσε: «Πρόκειται για μια συνεργασία εννέα εταίρων, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δράσεων και ενεργειών, όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό. Η Ε.Ο.Γ. αγκάλιασε το όλο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή, καθώς το πρόγραμμα μέσα από στοχευμένες δράσεις, αποσκοπεί στη διατήρηση της φύσης, στην προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και στην κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, με μια μικρή παύση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν υλοποιηθεί σημαντικές δράσεις και ενέργειες. Αποτέλεσμα όλου του εγχειρήματος, θα είναι σημαντική μείωση του πληθυσμού των άγριων μινκ, τα οποία απελευθερώθηκαν πριν από μια δεκαετία περίπου και είναι περιττό να αναφερθώ στις επιπτώσεις που προκλήθηκαν στο περιβάλλον και στην κοινωνία μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας συμμετέχει σε όλες τις δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην προάσπιση του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος».
Συντονιστής Έργου : Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων
Εταίροι Έργου:
1/. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης
2/. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
3/. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας
4/. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης
5/. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
6/. Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
7/. Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης
8/.Εταιρεία ΓΟΥΝΑΡΗΣ Ν. – ΚΟΝΤΟΣ Κ. Ο.Ε. -“HOMEOTECH Co.”
Θα ακολουθήσει η υλοποίηση και άλλων ημερίδων στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Τέλος η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας ευχαριστεί:
- Τους εταίρους του προγράμματος για την αγαστή συνεργασία
- Το Διοικητικό Συμβούλιο, τους συνεργάτες και το προσωπικό της ΕΟΓ για τη διεκπεραίωση της ημερίδας
- Την Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης κυρία Μάγδα Γρηγορίου, για όλη την βοήθεια που προσέφερε