Τα κρυπτονομίσματα έχουν ένα «εχθρό» που δεν έχει ακόμα δείξει τα …δόντια του

Σε πρόσφατη τοποθέτησή τους με θέμα το «The State of the Union» του  European Institute στην Φλωρεντία, η Christine Lagarde επικεφαλής της ΕΚΤ και ο Andrew Bailey της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), επανέφεραν την βασική τους «κατηγορία» για τα κρυπτονομίσματα. Χρησιμοποίησαν το ίδιο «χτύπημα» που είχε χρησιμοποιήσει και η Υπ. Οικονομικών του Μπάιντεν, και πρώην επικεφαλής της Fed: τα κρυπτονομίσματα είναι εργαλεία ανακύκλωσης του μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας…

Σε κάθε περίπτωση όπως υποστήριξε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ «τα κρυπτονομίσματα είναι κάτι που δεν έχει τίποτα το κοινό με το επικείμενο ηλεκτρονικό ευρώ ή τα ηλεκτρονικά νομίσματα των άλλων κεντρικών τραπεζών. Αυτά (σ.σ. τα κρυπτονομίσματα) είναι κρυπτο-assets στα οποία οι πολίτες μπορούν να επενδύουν ελεύθερα, αναλαμβάνοντας όμως και όλους τους κινδύνους. Κατά την άποψή μου αυτά χρησιμεύουν για την ανακύκλωση του μαύρου χρήματος και για την χρηματοδότηση «παράξενων» δραστηριοτήτων…». Κάπως έτσι είχε τοποθετηθεί και η Τζάνετ Γιέλεν αναδεικνύοντας το θέμα των κρυπτονομισμάτων σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής της προσοχής αφού απέδωσε σ’ αυτά την ιδιότητα του εργαλείου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Andrew Bailey της BoE στην ίδια συζήτηση στην Φλωρεντία υποστήριξε ότι για την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας τα κρυπτονομίσματα δεν είναι εναλλακτικές λύσεις για τα κρατικά νομίσματα. Όπως είπε «Δεν έχουν καμία εσωτερική αξία, … αυτό σημαίνει ότι είναι τα πρόσωπα που τους αποδίδουν αξία. Εχουν μόνο μια εξωτερική αξία που τους αποδίδεται αυθαίρετα από τους ανθρώπους. Θα το ξαναπώ με ένα απολύτως σαφή τρόπο, μπορούν να αποκτηθούν μόνο αν είναι κανείς πρόθυμος να διακινδυνέψει να χάσει όλα τα χρήματά του…»

Στο μεταξύ βέβαια οι δηλώσεις αυτές δεν φαίνεται να εμποδίζουν την τρελή πορεία ανατίμησης των βασικών κρυπτονομισμάτων. Το bitcoin σταθεροποιείται έστω και προσωρινά στα 57.092 δολ, ενώ το ethereum, εμφανίζει μία εκτίναξη της τιμής του σε ετήσια βάση κατά 1650% σα 3.500 δολ. με το περιβόητο dogecoin να τρέχει με μία ταχύτητα ανατίμησης που ξεπερνά τα δύο προηγούμενα….

Η Λαγκάρντ όμως επιμένει ότι «όποιος επενδύει σε κρυπτονομίσματα αναλαμβάνει ολικό κίνδυνο», επιλέγοντας πέραν των άλλων να επενδύσει σε εργαλεία τα οποία «χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση του βρώμικου χρήματος», αποκλείοντας κάθε σχέση με τα κρατικά εκδιδόμενα νομίσματα και τα ηλεκτρονικά νομίσματα που ήδη «δουλεύονται» για να κυκλοφορήσουν από τις κεντρικές τράπεζες.  

Με την διαφορά βέβαια ότι τα κρυπτονομίσματα κυκλοφορούν στον πλανήτη ενώ τα govcoins ήτοι τα ηλεκτρονικά νομίσματα ακόμα βρίσκονται στο επίπεδο της πειραματικής «παρουσίας» όπως π.χ. στην Κίνα ή στο επίπεδο της μελέτης όπως το ηλεκτρονικό δολάριο ή το ηλεκτρονικό ευρώ. 

Για την πρόεδρο της ΕΚΤ σήμερα περισσότερο από το 60% των ευρωπαίων είναι έτοιμοι και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό ευρώ, όταν αυτό κυκλοφορήσει. Βέβαια υπάρχουν μια σειρά ζητήματα και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν μέχρι αυτό να συμβεί, τεχνικά, δεοντολογίας, κρατικής ευθύνης, νομικά, κ.λ.π. 

Το ηλεκτρονικό ευρώ είναι μία υπόθεση που δεν αφορά όμως μόνο την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τους νομοθέτες και κυβερνήτες. Με άλλα λόγια το περισσότερο προωθημένο σημείο παρουσίας των κρατικών ηλεκτρονικών νομισμάτων προς το παρόν βρίσκεται στην Κίνα με το ηλεκτρονικό γουάν να χρησιμοποιείται από ένα μικρό σχετικά δείγμα του πληθυσμού (μισό εκατομμύριο), ενω στην ευρωζώνη η έλευση του ηλεκτρονικού ευρώ υπολογίζεται ότι θα συμβεί το… 2025.

Τι θα συμβεί όμως όταν κυκλοφορήσουν τα κρατικά ηλεκτρονικά νομίσματα; Πόσο μπορούν να αντιπαρατεθούν σ’ αυτά τα κρυπτονομίσματα; Μία μελέτη του Economist έδωσε μία πολύ εκλαϊκευμένη εικόνα του τι σημαίνει η κυκλοφορία του ηλεκτρονικού δολαρίου ή του ευρώ.   

Το ηλεκτρονικό δολάριο ή το ηλεκτρονικό ευρώ θα «εκδίδεται» από την Κεντρική Τράπεζα, θα είναι εγγυημένο οσο αφορά την σταθερότητα της αξίας του από την Κεντρική Τράπεζα και κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει την χρήση του μέσα από ένα λογαριασμό σ’ αυτή την Κεντρική Τράπεζα, ήτοι την Fed ή την ΕΚΤ, χωρίς κόστος και χωρίς καν την μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών

Με άλλα λόγια οι συναλλαγές του δεν θα συνδέονται με κανένα κίνδυνο όσο αφορά τόσο την κυκλοφορία μέσω ιδιωτικών τραπεζών (χρεοκοπίας, προμηθειών, κ.λ.π.), ενώ παράλληλα θα διαθέτει το πλεονέκτημα σταθερότητας από την υποστήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας με τα άλλα ηλεκτρονικά νομίσματα. 

Ακριβώς δηλαδή τα πλεονεκτήματα που δεν διαθέτουν τα κρυπτονομίσματα. 

Το τι θα συμβεί βέβαια μέχρι την μαζική κυκλοφορία των ηλεκτρονικών κρατικών νομισμάτων, με τα κρυπτονομίσματα το βλέπουμε ήδη σαν ένα επιμέρους επεισόδιο με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες με το dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε σαν ένα αστείο και τώρα συγκεντρώνει εκατομμύρια «επενδυτές» …

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria