Πώς το κράτος παύει να είναι «συνέταιρος» στα κέρδη της επιχείρησης

Ο φόρος μιας επιχείρησης που θα εμφανίσει κέρδη στην μεταπανδημική περίοδο θα είναι μειωμένος κατά 17,5%. Όχι μόνο για την περίοδο της πανδημίας αλλά μόνιμα. Οι εργοδοτικές εισφορές θα παραμείνουν μειωμένες κατά περισσότερες από 8 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το ποσοστό της μείωσης είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθεί στις 10 μονάδες από τα μέσα του 2022, λόγω περαιτέρω μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη.

Όσο για τους μετόχους, δεν θα φοβούνται να εγκρίνουν την διανομή μερίσματος στις γενικές συνελεύσεις καθώς με συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών μόλις 5% και την εισφορά αλληλεγγύης στο…. χρονοντούλαπο της ιστορίας, η Ελλάδα γίνεται -για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια- μια άκρως «δελεαστική» χώρα και για να παράξει κανείς κέρδη αλλά και για να τα διανείμει.

Σε μερικούς μήνες, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πανδημία θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η «ατζέντα» θα αλλάξει. Στην επικαιρότητα θα περάσει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (σ.σ το τελικό σχέδιο κατατίθεται πιθανότατα αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και των επενδυτικών ευκαιριών που θα προκύψουν επί ελληνικού εδάφους. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, οι σύμβουλοι επενδύσεων που θα ερωτώνται σχετικά από τους υποψήφιους επενδυτές, δεν θα χρειάζεται να μασάνε τα λόγια τους όταν η συζήτηση θα φτάνει στο φορολογικό. Διότι ιδού πως διαμορφώνεται πλέον το σκηνικό στην Ελλάδα:

1. Ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων θα πέσει από την 1/1/2022 στο 22% από 29% που ήταν το 2018. Η Ελλάδα πέφτει κι άλλο στην σχετική κατάταξη των χωρών του ΟΟΣΑ και παύει να έχει συγκριτικό φορολογικό μειονέκτημα σε σχέση με την γειτονική Τουρκία η οποία επίσης εφαρμόζει συντελεστή 22%. Πέφτουμε δε κάτω από την Αίγυπτο (22,5%) και το Ισραήλ (23%). Με το 22%, η Ελλάδα «πιάνει» πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (σ.σ το 2019 οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είχαν μέσο συντελεστή φορολόγησης 21,9%) ενώ θα υπολείπεται κατά δύο μονάδες του παγκόσμιου μέσου όρου ο οποίος φτάνει αυτή τη στιγμή στο 24,2%. Συμπέρασμα: ο φορολογικός συντελεστής δεν είναι πλέον λόγος για να αποθαρρύνει έναν υποψήφιο επενδυτή.

2. Ο συντελεστής υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών πονούσε μέχρι σήμερα την επιχείρηση και ήταν βασικός λόγος για να μην γίνονται προσλήψεις εργαζομένων με 8ωρο. Και αυτό διότι έφτανε στο 25%. Πλέον, ο εργοδότης γνωρίζει ότι και το 22,5% που πληρώνει σήμερα θα διατηρηθεί από την 1/1/2022 ενώ από την 01/07/2022 είναι πιθανό να μειωθεί στο 22% λόγω της περαιτέρω μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 1 μονάδα συνολικά με τη μισή να αφορά στον εργαζόμενο και την άλλη μισή στον εργοδότη.

3. Ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου επί των διανεμόμενων κερδών, ήταν και παραμένει στο χαμηλό 5% μετά τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2019. Ο «πονοκέφαλος» όμως για τους μετόχους ήταν η εισφορά αλληλεγγύης. Τώρα, φεύγει και αυτός ο πονοκέφαλος. Το όφελος θα φανεί για πρώτη φορά στο φετινό εκκαθαριστικό ενώ πλέον υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022 (και πιθανότατα ποτέ ξανά).

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον υποψήφιο επενδυτή αλλά και για τον υγιή επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει ακόμη περισσότερα στην Ελλάδα; Ότι ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος όπου το κράτος θα πάψει να είναι «συνέταιρος» στα κέρδη. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria