Χιονοδρομικά κέντρα: Στο τραπέζι το άνοιγμα 8 Φεβρουαρίου – Με έγγραφο η μετακίνηση εκτός νομού

Σε απόγνωση και εκτός μέτρων ενίσχυσης σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στη χιονοδρομία αλλά και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές

Το νωρίτερο την εβδομάδα που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου επανατοποθετείται προς συζήτηση το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία μαζί με όλες τις συναφείς και αλληλοσυνδεόμενες επιχειρήσεις, αλλά και τα καταλύματα των ορεινών προορισμών βλέπουν ακόμα μία σεζόν να χάνεται εάν δεν καταφέρουν να ανοίξουν εντός του πρώτου 15ημέρου του Φεβρουαρίου.

Κι αυτό την ώρα που πολλοί από τους επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μία οικονομική καταστροφή δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για επιχειρήσεις εποχικές, οι οποίες ουσιαστικά δεν άνοιξαν για φέτος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή χθες, κάθε άλλη δραστηριότητα πλην των σχολείων μπορεί να περιμένει. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, γνωρίζουν καλά ότι αν δεν ανάψει έστω μέσα στον Φεβρουάριο το πράσινο φως γι’ αυτούς τους απολύτως εποχικούς κλάδους, το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά και για φέτος.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων θα σήμαινε και μετακινήσεις από νομό σε νομό. Την ίδια στιγμή η επανέναρξη των σχολών σκι, καθώς χωρίς αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα, θα άνοιγε ζητήματα και με άλλους κλάδους που παραμένουν κλειστοί χωρίς να υπάρχει καμία εικόνα για την επανέναρξη της λειτουργίας τους, όπως τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού, οι οποίες όμως κάνουν μαθήματα σε κλειστούς χώρους.

Ανοιγμα χιονοδρομικών στις 8 Φεβρουαρίου

Πάντως και οι εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι ακόμα και αν η επιτροπή των επιδημιολόγων έδινε σήμα ανοίγματος αυτήν την Παρασκευή, δε θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα μέσα σε διάστημα 2 – 3 ημερών. Στόχος τους στην ιδανική περίπτωση είναι η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα άνοιγμα που θα γίνει ουσιαστικά από την Παρασκευή που θα προηγηθεί προκειμένου να μη χαθεί ακόμα ένα Σαββατοκύριακο. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιο πιθανή θεωρείται η ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου.

Γι΄αυτό και ήταν οι ίδιοι που μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξαν την ύπαρξη πιστοποιητικού που θα επιβεβαιώνει την επίσκεψη των μετακινούμενων από νομό σε νομό σε χιονοδρομικό κέντρο.

«Εφόσον δε βρισκόταν καλύτερη λύση προτείναμε ακόμα και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων αποκλειστικά για χιονοδρόμους και όχι για απλούς εκδρομείς» λέει στο ethnos.gr ο Αλέξανδρος Παπαιωάννου, προπονητής σκι και ιδιοκτήτης σχολής σκι στον Παρνασσό.

Πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Γιώργο Σταυρινό άνοιξαν το θέμα του χιονοδρομικού ορεινού τουρισμού με την επιστολή που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό αναφέροντας πως «ενώ κατά την πρώτη φάση της πανδημίας την περσινή άνοιξη η αγωνία και η προσπάθεια για να σωθεί ο καλοκαιρινός τουρισμός ήταν καθημερινό θέμα  -και ορθώς- στην ατζέντα της κυβέρνησης και έπαιζε σε όλα τα ΜΜΕ, διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει ούτε στο ελάχιστο με τον δικό μας κλάδο».

Ο κλάδος μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι αρκετά μεγάλος και ευρύς καθώς πέραν των 20 χιονοδρομικών κέντρων (16 σε λειτουργία) της χώρας, περιλαμβάνει τις Σχολές Χιονοδρομίας, τα Καταστήματα Ενοικιάσεων και Πωλήσεων στα χιονοδρομικά κέντρα, τα Καταστήματα Ενοικιάσεων και Πωλήσεων στα αστικά κέντρα, τις Ακαδημίες Χιονοδρομίας, τα Τουριστικά Γραφεία που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον κλάδο, τους Επαγγελματίες Εκπαιδευτές – Προπονητές, τους Συλλόγους Χιονοδρομίας, τις ξενοδοχειακές μονάδες των ορεινών προορισμών, τμήμα του κλάδου των τουριστικών λεωφορείων, αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης στις ορεινές -τουριστικά ανεπτυγμένες- περιοχές.

Μετρά ζημιές ο κλάδος

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος έχασε πέρυσι τα 2/5 της σαιζόν λόγω του πρώτου lockdown, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η έλλειψη χιονοκάλυψης κατά την περσινή χειμερινή περίοδο εξαιτίας της οποίας τα χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας λειτούργησαν ελάχιστα – οι ζημίες φτάνουν σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, καθώς πρακτικά σε καμία στιγμή της περσινής σεζόν δεν υπήρχε ομαλή λειτουργία του χειμερινού τουρισμού.

«Ηδη από τον Αύγουστο προσπαθούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για τη φετινή λειτουργία μας χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό. Έχει ήδη χαθεί η εορταστική περίοδος και πλέον και ολόκληρος ο Ιανουάριος» λέει ο κ. Παπαιωάννου.

Μεγάλες είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στον κλάδο, οι οποίοι δεδομένου ότι προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου (ανάλογα και με την έναρξη λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων) δεν εμφανίζονταν να εργάζονται τον Νοέμβριο που αποφασίστηκε το νέο λοκντάουν με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην μπορούν να ενταχθούν σε διαδικασία αναστολής και να λάβουν επίδομα για το διάστημα που δεν εργάζονται.

«Πρακτικά πολλοί από εμάς κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 χρόνια αεργία (Μάρτιος 2020 – τέλη Ιανουαρίου 2021) εάν δεν υπάρξει φέτος καθόλου σεζόν. Και όλα αυτά ενώ ουσιαστικά εκπροσωπούμε μία δραστηριότητα, η οποία με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες της είναι η πιο ασφαλής αυτή τη στιγμή αφού διεξάγεται σε ανοικτό χώρο με εξ’ ορισμού αποστάσεις ασφαλείας, με απουσία επαφών και συνεχή ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια)».

Οσο για τον προβληματισμό που υπάρχει για τον συνωστισμό στα εστιατόρια των χιονοδρομικών κέντρων, ο ίδιος επισημαίνει πως ο κλάδος δε ζητεί κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση: «Εφόσον στην πόλη άνοιξαν καταστήματα και ήδη λειτουργεί η εστίαση με take away, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει και στο βουνό».

Αναφορικά με τα επιχειρήματα ότι την περίοδο αυτή ακόμα και οι Αλπεις είναι κλειστές, ο κ. Παπαιωάννου υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι επισκέπτες εκεί είναι στην πλειονότητά τους εισερχόμενοι τουρίστες, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού το 99% των χιονοδρόμων είναι Ελληνες.

Απόγνωση και στα χειμερινά καταλύματα

Ανοιχτά αλλά …κλειστά είναι φέτος τα τουριστικά καταλύματα στους ορεινούς προορισμούς της χώρας, καθώς αν και δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, δεν έχουν κανέναν φιλοξενούμενο δεδομένου ότι ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η εντύπωση που έχει δοθεί στον κλάδο είναι πως δε μας έκλεισαν με κρατική εντολή ώστε να μην αναγκαστού να μας ενισχύσουν οικονομικά» λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, Καλούσα Ναυπακτίτη.

Την ίδια στιγμή όμως οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αυτών έχουν ένα σωρό υποχρεώσεις να καλύψουν με την επιστρεπτέα προκαταβολή να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά χαμηλά επίπεδα για τον κλάδο αφού ελήφθησαν υπόψη οι πληρότητες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου: «Ο μέσος όρος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους ξενοδόχους της περιοχής ήταν 3.000 ευρώ, όταν μόνο για λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε 1.200. Σ΄αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προμήθειες που είχαμε παραγγείλει για τις γιορτές και τελικά δε δουλέψαμε» λέει η κυρία Ναυπακτίκη.

Η ίδια συμπληρώνει μάλιστα ότι πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρότερη εποχικότητα από τους παραδοσιακούς θερινούς προορισμούς, με την πληρότητα να μην ξεπερνά ποτέ τις 120 ημέρες το χρόνο.

Τουρισμός για Ολους

Αν και τα αποτελέσματα της δράσης, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν περιορισμένα, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» έχει ήδη επεκταθεί και στα τουριστικά γραφεία και θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στα καταλύματα ορεινών προορισμών.

Προϋπόθεση γι΄αυτό βέβαια είναι η άρση των περιορισμών μετακίνησης από νομό σε νομό. Οπως είπε η νέα υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τις περίπου 55.000 αιτήσεις που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν κληρώθηκαν στην προηγούμενη κλήρωση εκδόθηκαν ηλεκτρονικά vouchers για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έτους του 2020, μέσω τουριστικών γραφείων που αντιστοιχούν 100.337 δικαιούχους.

«Αυτό το πρόγραμμα μέσω τουριστικών γραφείων είναι ενεργό από τις 17 Νοεμβρίου, αλλά λόγω των μέτρων για την πανδημία δεν έχει προσωρινά αξιοποιηθεί. Είναι, όμως, προτεραιότητα του υπουργείου να αξιοποιηθεί πλήρως και αμέσως μετά την άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων» τόνισε συμπληρώνοντας πως «τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους παρόχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές στο Δημόσιο» είπε προαναγγέλλοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο γα τον ορεινό όσο και για τον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria