“τελευταία ευκαιρία”: Όχι στις ανεμογεννήτριες στην Κλεισούρα

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, κυριολεκτικά και μεταφορικά

Γιατί ψηφίσαμε αρνητικά στα παρακάτω θέματα

Το θέμα 9  με τίτλο: «Καθορισμός χρήσης γης τμήματος του δημοτικού δάσους Κλεισούρας εμβαδού 200 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Δούκας», Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, για την υλοποίηση αιολικού σταθμού ισχύος 24 MW»  και το θέμα 10 με τίτλο: «Εκμίσθωση τμήματος έκτασης του δημοτικού δάσους Κλεισούρας έκτασης 200 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Δούκας», Δήμων Καστοριάς και Αμυνταίου, για την υλοποίηση αιολικού σταθμού ισχύος 24 MW» της από 19/1/2021  1ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καστοριάς,

Συμπολίτισσες, Συμπολίτες,

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Καταρχάς για ένα θέμα τόσο σοβαρό (όπως και για όλα τα θέματα) δεν μπορεί να έρχονται προς ενημέρωσή μας συμπληρωματικά στοιχεία την τελευταία στιγμή πριν τη συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με προγενέστερες γνωμοδοτήσεις, διευκρινίσεις, εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, τοπογραφικά δεδομένα.

Η Κλεισούρα είναι ένα ιστορικό χωριό, περιοχή η οποία αξίζει καλύτερης τύχης. Με έργα ήπιας ανάπτυξης μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό χωριό, λόγω ιδιαίτερων μοναδικών χαρακτηριστικών (προσανατολισμένο σε ορειβατικό, περιπατητικό, θρησκευτικό τουρισμό κ.λπ.), ανταγωνιστικό έναντι άλλων παρόμοιων χωριών.

Δώδεκα ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στην κορυφογραμμή και μάλιστα σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση, σημαίνει αυτομάτως ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η περιβαλλοντική όχληση σε σχέση με τα ανταποδοτικά οφέλη είναι δυσανάλογη.

Επιπλέον, βρισκόμαστε σε περίοδο αναμονής του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ λόγω των τελευταίων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τέτοιου τύπου έργα θα έπρεπε να διασφαλίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα συνέχισης παραγωγικών δράσεων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό ρόλο.

Ακόμη και στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω διασφαλίζονταν, θα έπρεπε τα ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή να ήταν πολλαπλάσια, όπως π.χ. διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας υποσταθμού,  παροχή δωρεάν ρεύματος σε κοινότητες που δέχονται τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική όχληση.

Επιπλέον, σε πολλές από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την κατασκευή αιολικών πάρκων, θα πρέπει να διερευνάται το ενδεχόμενο αν η ΔΕΗ είναι μέτοχός της. Στην περίπτωση αυτή τα ανταποδοτικά οφέλη μπορούν να ζητηθούν και από τη ΔΕΗ.

Για αποφάσεις τέτοιων θεμάτων θα έπρεπε να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, γιατί η ενδεχόμενη επικύρωσή τους ή μη μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονη δέσμευση του μέλλοντος των επόμενων γενιών και εν τέλει την καταδίκη μια περιοχής.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ είναι υπέρ των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την τοπική κοινωνία.

Για τους παραπάνω λόγους η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ τοποθετείται αρνητικά.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria