Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία
Ηνέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα στελέχη του, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.
«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.
Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γουέντι Μπάρκλεϊ, μια άλλη καθηγήτρια, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, είπε ότι μια από τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι θα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».
Ανησυχία σε ολόκληρη η Ευρώπη
Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ μετά την γνωστοποίηση της είδησης για τη μετάλλαξη του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησαν την Κυριακή για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις αεροσκαφών.
Η νέα μετάλλαξη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι πιο θανατηφόρα. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού Covid-19 εντοπίστηκε επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η νέα παραλλαγή αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Οι λοιμωξιολόγοι, στο σύνολό τους, εφιστούν την προσοχή αλλά συμβουλεύουν τους πάντες να δείξουν ψυχραιμία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως το εμβόλιο που αναμένεται στην Ελλάδα θα καλύπτει τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε.
Άλλωστε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής με ανάρτησή του στο Facebook ότι ακόμη κι αν ο κορονοϊός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. «Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν με το νέο στέλεχος αλλάζει η συμπεριφορά του κορονοϊού. «Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», υποστηρίζει.
Δεν συμφώνησαν οι 27 στα μέτρα αποκλεισμού της Μεγάλης Βρετανίας
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών, τη Δευτέρα, συμφώνησαν ότι θα συντονιστούν,δεν τα κατάφεραν ωστόσο να φτάσουν σε συμφωνία για τα μέτρα αποκλεισμού της Μεγάλης Βρετανίας εξαιτίας του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Το μόνο στο οποίο κατέληξαν ήταν ο επαναπατρισμός όσων Ευρωπαίων πολιτών το επιθυμούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και η προστασία της ζώνης Σένγκεν.
Οι αντιπρόσωποι που συνομίλησαν αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία εθνικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πρόσφατης μετάλλαξης του SARS-CoV-2, κυρίως όσον αφορά τις μεταφορές επιβατών, εμπορευμάτων και φορτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ECDC παρουσίασε τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους για ταχεία δράση προς μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ σε σχέση με μέτρα που εφαρμόζονται στις συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία και ζήτησαν οδηγίες από την Επιτροπή.