Παγκόσμιο ρεκόρ απωλειών για τον κλάδο γούνας – Ιστορικό ναδίρ εξαγωγών για την ελληνική γουνοποιία

Ρεκόρ απωλειών σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της πανδημίας του covid-19 διεκδικεί ο κλάδος της γούνας, με την ελληνική γουνοποιία – μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως υπό νορμάλ συνθήκες – να καταγράφει ιστορικό ναδίρ, με πωλήσεις και εξαγωγές που αγγίζουν το … μηδέν!

Όπως επισημαίνει στο KA-Business.gr ο κ.Άκης Τσούκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», σε συνέχεια της ακύρωσης όλων των μεγάλων Διεθνών Εκθέσεων Γούνας του 2020 – μεταξύ των οποίων και της Καστοριάς την περασμένη Άνοιξη – ο Σύνδεσμος αναγκάζεται λόγω της πανδημίας να ακυρώσει και τη διοργάνωση του Fur Fair Festival, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και αναμενόταν να δώσει μία «ανάσα» στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2020, όπως τονίζει ο κ.Τσούκας, θα περάσει στην Ιστορία ως η μοναδική χρονιά με μηδενικές (!) πωλήσεις-εξαγωγές-έσοδα για την ελληνική γουνοποιία, καθώς ακυρώθηκαν όλες οι μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις Γούνας – είχε πραγματοποιηθεί μόνο η Έκθεση στο Μιλάνο στις αρχές της χρονιάς αλλά και οι παραγγελίες από αυτήν ακυρώθηκαν λόγω της. Παράλληλα, η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς καθήλωσε επίσης τις λιανικές πωλήσεις γούνας στα νησιά, τα Αραβικά Εμιράτα κ.ο.κ.

Σε αυτό το περιβάλλον, ακόμη και το 2019, που ήταν μια μέτρια έως κακή χρονιά για τον κλάδο, με μεγάλη πτώση των εξαγωγών, που δεν ξεπέρασαν τα 260 εκατ.ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι φάρμες γουνοφόρων ζώων) συγκριτικά με φέτος ήταν πολύ καλή, καθώς φέτος σε αντίθεση με πέρυσι τίθεται πλέον σαφώς θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Ο κλάδος αριθμεί περί τις 1.500 επιχειρήσεις (γουνοποιητικές και φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων) στην Καστοριά και την Σιάτιστα Κοζάνης. Επίσης, στον πρωτογενή τομέα του κλάδου (φάρμες γουνοφόρων ζώων) απασχολούνται στη Δυτική Μακεδονία περί τα 700 άτομα και στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής το προσωπικό αγγίζει συνολικά τα 6.000 άτομα.

Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς αναστολής των εργαζομένων τους, που λαμβάνουν το προβλεπόμενο επίδομα των 534 ευρώ το μήνα, το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και ο Σύνδεσμος προσβλέπει στην επέκτασή του μέχρι και τον Δεκέμβριο και πολλές έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακόμη πιο μεγάλο  είναι το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων ου κλάδου (ατομικές επιχειρήσεις), που από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και δεν είναι λίγοι-αντιθέτως είναι περίπου 500 και στις δυο γουνοπαραγωγικές περιοχές (Καστοριά και Σιάτιστα Κοζάνης).  Ο κ.Τσούκας εκφράζει την ελπίδα ότι εντός του Νοεμβρίου θα αρχίσει η υλοποίηση κλαδικού προγράμματος ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως έχει προαναγγελθεί και τονίζει την ανάγκη μέριμνας από πλευράς πολιτείας για την προβολή της ελληνικής γούνας στις διεθνείς αγορές στην πρωτοφανή αυτή δυσμενή συγκυρία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria