Αλέξης Τσίπρας: Γιατί πρέπει να ασκήσουμε το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια [vid]

Απαντήσεις σε ερωτήματα εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και ειδικά τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι, πρόσθεσε ότι γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και -όπως είπε- στηρίζει την προσπάθειά του και θα είναι ο πρώτος που θα επικροτήσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν η  Ευρώπη αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων, η αποτυχία δεν θα αφορά μόνον τον κ. Μητσοτάκη αλλά συνολικά τη χώρα.

Σημείωσε ότι ο ίδιος θα θεωρήσει επιτυχία ότι μια διατύπωσε σε κάποιο κείμενο αλλά η ΕΕ θα πρέπει να έχει έναν μηχανισμό κυρώσεων που θα επιφέρει οικονομικά πλήγματα στην Τουρκία εφόσον συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά με παράλληλη θετική ατζέντα στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

Επανέλαβε ότι εφόσον μια απόφαση κυρώσεων της ΕΕ ήταν δεσμευτική θα όφειλαν και ξεχωριστά να συμμορφωθούν γιατί μπορεί να ενοχλούνται από την Τουρκία αλλά δεν θέλουν να τα βάλουν μαζί της γιατί έχουν ζωτικά συμφέροντα.

Εφόσον βλέπουμε ότι έχουμε άλλο επίπεδο προκλητικότητας, γιατί η γειτονική χώρα αναβαθμίζει τις προκλήσεις, καθώς πλέον δεν έχουν την αμφισβήτηση ενός δυνητικά κυριαρχικού δικαιώματος αλλά την αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας αφού οι έρευνες γίνονται εντός των 12 ναυτικών μιλίων υπάρχει ειδοποιός διαφορά.

Την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μπορείς να το διεκδικήσεις με συμφωνία ή δικαστήριο, η κυριαρχία στα 12 ναυτικά μίλια προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και κανείς δεν το έχει απεμπολήσει και εθνικής γραμμή είναι ότι είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα μάς και θα το ασκήσουμε όποτε κρίνουμε εμείς.

Πιστεύω με βαθύτατη ευθύνη ότι τούτη είναι ώρα να το ασκήσουμε ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά και ανάλογα με τις εξελίξεις, προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελορίζου.

Και το λέω αυτό, διότι όταν υπάρχει τέτοια έντονη αμφισβήτηση, μια de facto αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων -όπως λέει η Νavtex- δεν έχει γίνει ακόμα κι ελπίζω να μη συμβεί,  δεν έχεις άλλο δρόμο από το να υπερασπιστείς το κυριαρχικό σου δικαίωμα από το να το ασκήσεις.

Κατά τη διάρκεια της δική μας διακυβέρνησης δεν υπήρχε η άσκηση αυτού του δικαιώματος, παρότι το είχαμε αφήσει απολύτως ανοιχτό, γιατί ασκήσαμε μια πολυδιάσταστατη πολιτική που είχε πολλές νίκες όπως ο αγωγός East Med.

Για πρώτη φορα η ΕΕ καταδίκασε κι επέβαλε κυρώσεις για την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, κάναμε και το σημαντικό βήμα της συμφωνίας των Πρεσπών ακυρώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας να εισχωρήσει βαθύτερα στα Βαλκάνια και προαναγγείλαμε την επέκταση στο Ιόνιο και στην Κρήτη με την αποχώρηση του Κοτζιά.

Η πρόταση που καταθέτω σήμερα είναι συγκροτημένη και λαμβάνει υπόψιν τις περιστάσεις.

Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά τη δήλωση Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα 6 νμ. ως ατυχή και να πω ότι πρέπει να προσέχει περισσότερο ως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Γιατί αυτήν τη δήλωση την ακούει η Τουρκία και στέλνει το μήνυμα της ανοχής κάντε έρευνες εντός των 12 νμ.

Ακόμα και αυτό το απαράδεκτο το casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, αφορά το Αιγαίο και όχι την Κρήτη, τη Ρόσο, την Κάσο και το Καστελλόριζο. Σε αυτά δεν υπάρχει casus belli. Δεν σας λέω αν θα αντιδράσει η Τουρκία. Λέω ότι τούτη την ώρα που ο διεθνής παράγοντας επιλέγει παίζει τον ρόλο του διαιτητή, ορίζοντας την περιοχή ως διαφιλονικούμενη και χωρίς να βλέπει ότι υπάρχει λόγος για κυρώσεις η επόμενη κίνηση της Τουρκίας είναι να στείλει το ερευνητικό στα 6,5 μίλια από την Κρήτη και τη Σητεία. Για αυτό θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη.

θεωρώ αδιανόητο να τίθεται ζήτημα σε σχέση με την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας. Γιατί αν τίθεται για 12 γιατί να μην τεθεί και στα 6;

Ορισμένες φορές και η δημόσια διατύπωση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ακούει η Τουρκία απέναντι, ενισχύει τη θέση της χώρας.

Σε μια κυβέρνηση που δεν έχει στρατηγική και πυξίδα, μια θέση ευθύνης από την αντιπολίτευση είναι σημαντική. «Εγώ δεν κάνω τον τσάμπα μάγκα» στον Μητσοτάκη. Δεν είμαι ανεύθυνος στην πιθανότητα να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας που θέλει να πέσουμε σε ένα θερμό επεισόδιο. Δεν λέω πηγαίνετε σε ένα πολεμικό επεισόδιο, αλλά ο μόνος τρόπος να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η πρόταση που καταθέσαμε. Τώρα το αν ο πρωθυπουργός συζητήσει μαζί μας για μία εθνική στρατηγική είναι δικό του θέμα.

Για τη Χρυσή Αυγή

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν μία ανάσα δημοκρατίας, ήταν μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Και όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να είναι περήφανες κι ευχαριστημένες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria