Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τον κορονοϊό. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως είναι πιθανή η μετάδοση μέσω του αέρα κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων, που παράγουν αερολύματα και συνιστά την προσοχή στους επαγγελματίες της υγείας και όχι μόνο.
Μάλιστα, σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις νέων εξάρσεων, που σχετίζονται με εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούσε συνωστισμός, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο μετάδοσης αερολυμάτων. Τα αερολύματα σε συνδυασμό με μετάδοση σταγονιδίων, όπως για παράδειγμα σε πρόβες χορωδιών, σε εστιατόρια ή σε γυμναστήρια είχαν ως αποτέλεσμα να μολυνθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Την Τρίτη, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν στοιχεία» σχετικά με τη μετάδοση μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού. Σημειώνεται πως μια ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τη διασπορά του ιού.
Πρόκειται για μια ομάδα 239 επιστημόνων οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφεραν ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει καν στην κορύφωσή της ακόμα, ενώ μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαμε πάνω από 400.000 κρούσματα παγκοσμίως. Έρευνα έδειξε ότι όταν ένας ασθενής με Covid-19 εκπνέει χιλιάδες μικροσταγονίδια μπορούν να παραμείνουν για ώρες στον αέρα, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν σε απόσταση 10 μέτρων!
Ο καθηγητής παθολογίας, Πολ Έντελσταϊν ανέφερε: «Συμφωνώ. Αξίζει να ερευνήσουμε όλα τα μέσα του αέρα και να αυξήσουμε τον εξαερισμό σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Ένα από τα πράγματα που αμέλησαν να μας πουν ήταν πως να εμποδίσουν τους ανθρώπους να μολύνονται εξ αρχής». Μάλιστα, οι 239 επιστήμονες από 32 χώρες συνυπέγραψαν επιστολή που κατηγορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν κατάφερε ποτέ να εκδώσει σωστές οδηγίες προστασίας από τον κορονοϊό.
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ δεν θεωρούσε ως απαραίτητα μέτρα τη χρήση μάσκας και τον καθαρισμό εξαερισμών και κλιματιστικών, διακηρύσσοντας πως η μετάδοση μέσω αέρα δεν ανήκει στους βασικούς τρόπους μετάδοσης. Ήδη πολλές χώρες διαφοροποιούνται και επιβάλλουν τη χρήση μάσκας σε περιοχές με συνωστισμό.