Μητσοτάκης στους FT: Δεν θα δεχτούμε αυστηρούς όρους για τη βοήθεια από την ΕΕ – “Όχι” σε επιστροφή της “τρόικας”

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως το Μνημόνιο είχε επιβληθεί στην Ελλάδα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει για τις μεταρρυθμίσεις. “Οι Έλληνες, έχουμε ωριμάσει αρκετά και θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”, λέει στην συνέντευξή του.

“Δεν θα δεχτούμε αυστηρούς όρους από την ΕΕ για το πακέτο βοήθειας για την πανδημία” λέει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, πως δεν θα δεχτεί μία επιστροφή της “τρόικας“, δηλαδή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που επιβάλλεται από το εξωτερικό. Η δήλωση, όπως αναφέρει ο συντάκτης, είναι δείγμα των “δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται μπροστά μας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ, για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ“. Ο πρωθυπουργός τονίζει πως το Μνημόνιο είχε επιβληθεί στην Ελλάδα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει για τις μεταρρυθμίσεις. “Οι Έλληνες, έχουμε ωριμάσει αρκετά και θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”, λέει στην συνέντευξή του. Όπως γράφει το άρθρο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία, εναντιώνονται στο πακέτο της Κομισιόν για την ανάκαμψη και πιέζουν για “βοήθεια υπό όρους και προϋποθέσεις”, ώστε τα χρήματα να δαπανηθούν για την “ανταγωνιστικότητα”. Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως τα χρήματα θα πρέπει να έχουν στόχο να θωρακίσουν τις οικονομίες από μελλοντικούς κινδύνους, σημειώνει ο συντάκτης.

Ο πρωθυπουργός λέει πως ο έλεγχος των οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε έξι μήνες, θα είναι αρκετός και προσθέτει: “Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίες άλλες προϋποθέσεις”. Σημειώνει δε πως όλα τα κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, έβλεπαν αυτού του είδους την επιτήρηση ως κάτι “πολιτικά μη αποδεκτό“.

Οι Financial Times, υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο μετά την κρίση του 2008 και ότι βρέθηκε κοντά στην οικονομική κατάρρευση, με αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση να συνάψει δανειακή σύμβαση με σκληρούς όρους. Λέει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε επιτυχώς στην δοκιμασία του κορονοϊού. “Ήταν προφανές σε εμένα ότι έπρεπε να περάσουμε σε ένα πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά” δηλώνει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη. Λέει πως ήταν ευτύχημα που η καραντίνα επιβλήθηκε σε χειμερινή περίοδο, αλλά θα έκανε το ίδιο και το καλοκαίρι, προκρίνοντας την δημόσια υγεία έναντι του τουρισμού.

“Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10%”

Το δημοσίευμα ωστόσο σημειώνει πως οι οικονομικές προκλήσεις είναι μεγάλες, με κύρια την φετινή επίδοση στον τουρισμό, όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει μεγάλες απώλειες. “Πλησιάζει ένας χρόνος από τότε που ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την εξουσία από την άκρα αριστερά, με δέσμευση για επιστροφή σε μεταρρυθμίσεις φιλικές στους επιχειρηματίες, ώστε να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης” γράφει ο συντάκτης. Προσθέτει ότι από τότε η πανδημία έχει “σφυροκοπήσει” την ελληνική οικονομία και ότι έχει ξανά επιβαρύνει τον όγκο του χρέους. “Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% αυτή τη χρονιά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν” αναφέρει το δημοσίευμα. Προστίθεται πως φέτος η Ελλάδα θα δει μόνο ένα “ψήγμα” από τους 33 εκ. τουρίστες που δέχτηκε πέρυσι.

“Πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων”

Σε ερώτηση για το πώς σχεδιάζει να απαντήσει στην ύφεση, ο πρωθυπουργός λέει πως “έχουμε μία πολύ, πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων” που περιλαμβάνει “πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση” και ενθάρρυνση των επενδύσεων, εν μέρει μέσα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria