Ποιος είναι ο Mr Novartis; Τα «ψέματα», η… επιρροή σε κυβερνητικά στελέχη και η προανακριτική

Με την κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, συνεχίζεται αυτή την ώρα η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για ενδεχόμενες μεθοδεύσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής όμως;

Είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών στα δελτία ειδήσεων και απασχολεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά κυρίως τη Βουλή και την δικαιοσύνη από τη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο της Novartis. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας, απασχολεί πλέον όλους τους Έλληνες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή κι έφυγε από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Επιστήμες (Μαθηματικά–Φυσική-Χημεία) στο Πολυτεχνείο της Νίκαιας της Γαλλίας κι έκανε μεταπτυχιακό στο ίδιο πανεπιστήμιο στη Χημεία (National Mediterranean Polytechnic-Nice). Κατόπιν έλαβε πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Ecole Nationale Superieure des Industries Chimiques της Nancy. Παράλληλα, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο και στην Οικονομία και Μηχανική. To 1985 πραγματοποίησε επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές, στο Ecole Nationale Superieure du Petrol et des Moteurs – Paris, Γαλλία. Αφού είχε αρχίσει να δουλεύει στην L’OREAL συνέχισε τις οικονομικές του σπουδές στο Institut European d’Administration des Affaires (INSEAD), Fontainebleau, Γαλλία.

Το 1985, παράλληλα με τις σπουδές του, ξεκίνησε να εργάζεται ως Financial Engineer στην πετρελαϊκή εταιρία EFL Total S.A. στη Γαλλία, υπεύθυνος για την οικονομική ανάπτυξη βιομηχανικής μονάδας. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε την καριέρα του στην πολυεθνική εταιρία “L’OREAL S.A.”, ως Key Account Manager και στη συνέχεια ως Sales Director, θέση την οποία κατείχε έως το 1991. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Marketing στα κεντρικά της L’OREAL στο Παρίσι και όταν επέστρεψε πήρε το ρόλο του CCO της L’OREAL HELLAS ως το 1996, κατόπιν συνεχίζει την καριέρα του στον Όμιλο “Promodes Marinopoulos S.A.” κατέχοντας τη θέση του Διευθυντή Εμπορικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών. Πέντε χρόνια μετά μετέβη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου και διετέλεσε Εμπορικός Διευθυντής της “Vodafone – Panafon εμπορική S.A.” και στη συνέχεια σε αντίστοιχη θέση στη νεοϊδρυθείσα θυγατρική των Vodafone S.A. και EFG Eurobank, την Business Exchanges S.A.. Από το 2003 και για 4 χρόνια δούλεψε στον “ΟΤΕ A.E.”. Εκεί αρχικά ήταν Διευθυντής Marketing και μετά Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Υποθέσεων. Το 2007 άφησε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη φαρμακευτική εταιρία “Novartis (Hellas) A.Ε.Β.Ε.”. Ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Novartis, με καθήκοντα μεταξύ άλλων, τις στρατηγικές κυβερνητικές σχέσεις, την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες εταιρίες, τις πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις κυκλοφορίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων κ.α. Στη συνέχεια κι ενώ αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής εκλέγεται Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.).

Στο σήμερα

Ένας άνθρωπος που δεν δείχνει να πτοείται απ’ όλα όσα έχουν συμβεί, αφού μέχρι και σήμερα αναρτά φωτογραφίες στο facebook, στις οποίες ποζάρει λίγο επιτηδευμένα, φορώντας μοδάτα καπέλα και γυαλιά, από διάφορα μέρη της Αθήνας ή από εκδρομές του σε βουνά και ειδυλλιακές παραλίες της χώρας.

Λίγα χρόνια πριν, ο ίδιος, ως αντιπρόεδρος -τότε- στο ελληνικό τμήμα του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού «Novartis», κάποια μέρα, ευρισκόμενος στο αμφιθέατρο της εταιρείας, στη Μεταμόρφωση, βαυκαλιζόταν για την επιρροή που ασκούσε σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόμη και στο ΔΝΤ και στην τρόικα!

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομιλία του συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδο και δεν αποτελεί καν περιγραφή από κάποιον «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος». Αποτελεί ακριβή απομαγνητοφώνηση βιντεοσκοπημένων συσκέψεων της εταιρίαςτις οποίες κατέσχεσε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς από τα γραφεία της Novartis.

Δείτε επίσης: Κατάθεση Φρουζή: Δέχτηκα πιέσεις από την Τουλουπάκη να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα (video) 

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2012, λοιπόν, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Φρουζής ακούγεται να λέει πως «μιλάμε με ανθρώπους, τους ψηλότερους στην κυβέρνηση».

Δυο μέρες πριν, ωστόσο, στη διάρκεια της προανακριτικής της Βουλής, όπου εξετάζεται το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis, ο Κωνσταντίνος Φρουζής υποστήριξε πως την άνοιξη του 2018 η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τον κάλεσε σε άτυπη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας τον απείλησε πως, εάν δεν δώσει στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, θα εξαπολύσει εναντίον του διώξεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, η συνάντηση αυτή με την κυρία Τουλουπάκη δεν ήταν άτυπη. Η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς του είχε ήδη αποστείλει κλήση κρίνοντάς τον ύποπτο.

Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα ψέματα που ακούσαμε από το στόμα του κ. Φρουζή στη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Εξάλλου, δεν θα ήταν παράλογο ένας υπόδικος, ο οποίος εξετάζεται για σωρεία αδικημάτων από την τακτική Δικαιοσύνη, να προσπαθήσει να θολώσει τα νερά σε σχέση με τις υποθέσεις που τον βαραίνουν.

Τα αλλεπάλληλα ψέματα

«Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα στην Εισαγγελία. Εκεί, μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας, αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» είπε ο κ. Φρουζής στην Προανακριτική Επιτροπή. Υποστήριξε επίσης πως δέχτηκε απειλές προκειμένου να καταστεί «κουκουλοφόρος» μάρτυρας. «Μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν, ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ήταν ένας μοχλός πίεσης».

Ωστόσο, το περιεχόμενο της συνάντησης, που, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν άτυπη, δημοσιεύτηκε ακόμη και σε περιθωριακή και διαπλεκόμενη εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, και έγινε παρουσία τεσσάρων εισαγγελέων, αλλά και των δύο δικηγόρων του, έπειτα από επίσημη κλήση. «Η συνάντηση έγινε προκειμένου ο πρώην αντιπρόεδρος της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας να δώσει εξηγήσεις για τους λογαριασμούς του στην Ελβετία και κλείστηκε μετά την αποστολή κλήσης ως υπόπτου του κ. Φρουζή, η οποία εστάλη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Απλά, είχε έρθει η στιγμή ο κ. Φρουζής να παραστεί ενώπιον της κυρίας Τουλουπάκη.

Στην πραγματικότητα, όμως, στον κ. Φρουζή είχε ασκηθεί η πρώτη δίωξη μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2018, για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα, του είχε επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Επομένως, αφού ο κ. Φρουζής ήταν κατηγορούμενος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018, πώς ήταν δυνατόν η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς να του πρότεινε την υπαγωγή του σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, όπως υποστηρίζει; Προφανώς και δεν ήταν. Ο κ. Φρουζής, απλά, λέει ψέμματα.

Ας μην ξεχνάμε πως τον Μάιο του 2019, του ασκήθηκε και δεύτερη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου. Στη δικογραφία υπάρχει, μάλιστα, ακόμα μία υπόθεση για την οποία ο κ. Φρουζής έχει ήδη κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση και έχει καταθέσει υπόμνημα, που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, η έρευνα στο σπίτι του κ. Φρουζή έγινε τον Φεβρουάριο του 2017, όταν εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν ακόμα η Ελένη Ράικου και όχι η κυρία Τουλουπάκη.

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που τίθενται έχει ως εξής: Θα τον ρωτήσει κανείς σήμερα στην Προανακριτική για τις… θεσμικές σχέσεις που είχε με τον βουλευτή και μέλος της επιτροπής, Θάνο Πλεύρη;

Η περιφερόμενη δημοσιογράφος-συνήγορος

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πως γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί από την κυρία Τουλουπάκη ο φάκελος της υπόθεσης Novartis, μέσω της σύγκλησης της Ολομέλειας των Εφετών, την οποία ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας. Περιφερόμενη δημοσιογράφος-συνήγορος των κατηγορουμένων, δε, έφτασε να υποστηρίξει σε τηλεοπτικό σταθμό πως η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι και τόσο… καλή εισαγγελέας.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποια κριτήρια βαθμολόγησε την εισαγγελέα Διαφθοράς η δημοσιογράφος-συνήγορος, όμως το ατόπημα εδώ μπορεί να γίνει σοβαρό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» όπως επιβεβαιώνουν δικαστικές πηγές πάντως, μόνο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να χειρίζεται υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα, εάν υπάρχουν λόγοι εξαίρεσης της εισαγγελέως, όπως ανεπάρκεια ή ολιγωρία, αρμόδιο για να πάρει αυτή την απόφαση είναι μόνο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο μέσω της Ολομέλειας Εφετών, αυτό θα είναι παράνομο και καταχρηστικό.

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria