Σε 48 σελίδες περιγράφει µε συγκλονιστικές λεπτομέρειες τις απειλές που δεχόταν, όσο εργαζόταν δίπλα στον Φρουζή και το γιατί απολύθηκε. Της απάντησε µε αγωγή το αφεντικό της Novartis.
Kεραυνοί κατά του Κωνσταντίνου Φρουζή από την πρώην γραμματέα του στη Novartis. Απειλούσε τη ζωή μου και των παιδιών μου, αν δεν κρατούσα το στόμα μου κλειστό για το σκάνδαλο, αναφέρει σε αγωγή-καταπέλτη.
Συγκεκριμένα στην αγωγή της η Μαρία Μαραγγέλη αποκαλύπτει ότι κάποια στιγμή δέχτηκε την «επίσκεψη» δικηγόρου του Κωνσταντίνου Φρουζή στην εργασία της, που χρησιμοποίησε ψεύτικο όνομα και της μετέφερε μήνυμά του να κρατήσει το στόμα της κλειστό!
«Οταν τη ρώτησα για τον λόγο της επίσκεψής της, μου αποκρίθηκε ότι είχε έρθει εκ μέρους του κυρίου Φρουζή Κωνσταντίνου για να μου μεταφέρει το μήνυμά του, ήτοι να συμμορφωθώ στις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις του και να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Σε διαφορετική περίπτωση, μου τόνισε ότι “θα κινδυνεύσει η σωματική μου ακεραιότητα, η υπόσταση της οικίας μου, η ζωή και η υγεία των παιδιών μου και από την ερχόμενη εβδομάδα θα απολέσω και την εργασία μου».
«Επιθυμούσαν τη φίμωσή μου και την εξαθλίωσή μου»
Για τις απειλές του Κωνσταντίνου Φρουζή καταγγέλλει επίσης ότι από το 2015 που ξέσπασε το σκάνδαλο έχει δεχθεί απειλές από δικηγόρο του, έχει δεχτεί σειρά τηλεφωνημάτων από αριθμό με απόκρυψη, ενώ έχει βρει τουλάχιστον τρεις φορές τα λάστιχα του αυτοκινήτου της σκασμένα.
Στην 48σέλιδη αγωγή της η πρώην γραμματέας του αντιπροέδρου, ισχυρού άνδρα της Novartis και πρωταγωνιστή του σκανδάλου, παραθέτει με λεπτομέρειες όσα απίστευτα, αδιανόητα και φρικιαστικά πέρασε στα χρόνια που ήταν συνεργάτης του.
Ομως, δεν είναι μόνο ο Φρουζής, αλλά και η ίδια η Novartis που προσπάθησε να τη φιμώσει ώστε να μην ανοίξει το στόμα της για το σκάνδαλο που συνταράσσει τη χώρα.
Στην αγωγή της καταγγέλλει ότι «επιθυμούσαν τη φίμωσή μου και την εξαθλίωσή μου, προφανώς επειδή κατέθεσα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στους δικηγόρους εξ Αμερικής και Ελβετίας» στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.
Αναφερόμενη στο σκάνδαλο που συγκλόνισε και συγκλονίζει τη χώρα υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η εν λόγω απόλυση οφείλεται αποκλειστικά σε ταπεινά ελατήρια εκδίκησης, εμπάθειας και εχθρικής προκατάληψης της αντιδίκου (σ.σ. Novartis) εναντίον μου. Είναι λοιπόν προφανές ότι επειδή είδα, βίωσα, εν ολίγοις γνώριζα πρόσωπα και πράγματα, δημιούργησαν ένα κλίμα εχθρότητας και εμπάθειας εις βάρος μου, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την όλως αιφνιδιαστική, παράνομη και άκυρη καταγγελία της σύμβασης εργασίας μου».
Σημειώνεται ότι στο εξώδικο της Novartis για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, δεν αναφέρεται αιτιολογία για την απόλυση. Η εταιρεία απλά ανακοινώνει την λήξη της συνεργασίας, καθώς και ότι της καταβάλλει συνολικά 29.000 ευρώ, ποσό ελάχιστα μεγαλύτερο από τα νομίμως προβλεπόμενα.
Η απόλυση δεν ήταν παρά το αποκορύφωμα πιέσεων και έμμεσων απειλών όπως η ίδια τις εξιστορεί στην αγωγή της. Συγκεκριμένα η γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή αναφέρει:
• Τον Φεβρουάριο του 2018 η εταιρεία την «παραγκώνισε και την έθεσε σε αναγκαστική καραντίνα».
• Τον ίδιο μήνα και μόλις η πολύκροτη δικογραφία φτάνει στη Βουλή, γίνεται γνωστό το όνομά της και διαρρέει μια φωτογραφία της στα ΜΜΕ, κάτι για το οποίο κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Κωνσταντίνο Φρουζή.
• Στις 30 Απριλίου 2018 η Novartis την ενημερώνει προφορικά διά του νέου προϊσταμένου της για την πρόθεση της εταιρείας να λυθεί συναινετικά η συνεργασία τους, πρόταση την οποία αρνείται.
• Στις 25 Ιουλίου 2018 η Μαρία Μαραγγέλη στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Novartis, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «κάποιοι εκ των εκπροσώπων σας με θυμηδία διατύπωσαν άποψη ότι «είναι ένας καλός λόγος απόλυσηςη σχέση μου με τον Φρουζή».
• Στις 14/9/2018 η εταιρεία την απέλυσε, «λειτουργώντας εκδικητικά, λόγω των καταθέσεών μου στην Ελληνική Δικαιοσύνη για το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis».
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Φεβρουάριο 2018 όταν η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis διαβιβάστηκε στη Βουλή από τους εισαγγελείς διαφθοράς. Σε αυτή αναφέρονταν ως εμπλεκόμενα 10 πολιτικά πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης. Η δικογραφία στη συνέχεια επεστράφη στη Δικαιοσύνη και έκτοτε την έρευνα έχει αναλάβει η εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.
Η Μαρία Μαραγγέλη αποτελεί πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, καθώς γνώριζε από πρώτο χέρι όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Οσα αναφέρει στην αγωγή της είναι αποκαλυπτικά για τη στάση της πολυεθνικής απέναντί της, αλλά και για τη συμπεριφορά του αφεντικού της, του παντοδύναμου Κωνσταντίνου Φρουζή. Τα τελευταία προκαλούν ανατριχίλα!
«Μονίμως αισθανόμουν φόβο και ανασφάλεια»
Διαβάστε όσα διεκτραγωδεί στην αγωγή της και θα νιώσετε αποστροφή, αηδία και οργή. «Μονίμως αισθανόμουν φόβο και ανασφάλεια και δεν τολμούσα να μιλήσω σε κανέναν από την οικογένειά μου για το δράμα που βίωνα, άλλοτε από τις άρρωστες σεξουαλικές του επιθέσεις και άλλοτε από τις χειροδικίες και τις σαδομαζοχιστικές του ορέξεις. Πλείστες όσες φορές, κυρίως όταν με καλούσε σπίτι του να συνεχίσουμε την εργασία, εμφανιζόταν μπροστά μου με το εσώρουχο. Καθισμένος στον καναπέ και γεμάτος “όρεξη για δουλειά”, καθώς μου μιλούσε έπιανε ή χάιδευε επισταμένα τα γεννητικά του όργανα, υπήρχαν κάποιες φορές δε που, καθώς γινόταν αυτό, με αποκαλούσε “κοκκινοσκουφίτσα” και με χάιδευε στα μαλλιά και στο πρόσωπο σαν να ήμουν παιδί» περιγράφει αναφερόμενη στη σεξουαλική παρενόχληση που δεχόταν από τον προϊστάμενό της, η οποία της προκαλούσε «αμηχανία, φόβο, αηδία και τάση για φυγή».
Μάλιστα, περιγράφει και ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Κωνσταντίνος Φρουζής δεν δίστασε να της επιδείξει το…. μόριό του! «Μια μέρα ο προϊστάμενός μου, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του τμήματος “marketaccess” της εναγομένης Κωνσταντίνος Φρουζής με φώναξε στο γραφείο του και, κλείνοντας την πόρτα, χωρίς καν να σεβαστεί τον χώρο, χωρίς καν να με προϊδεάσει, κατεβάζει το παντελόνι του και το εσώρουχό του για να μου δείξει ένα πρόβλημα που είχε, ήτοι κάποιες κοκκινίλες που είχαν εμφανιστεί στο ερεθισμένο πέος του!»
Και προσθέτει: «Επιτακτικά μου ζήτησε τη γνώμη μου (ωσάν να ήμουν ειδική γιατρός) και απαιτούσε να του βρω και τη λύση, δείχνοντάς μου το πέος του σαν να μου δείχνει έγγραφα! Εκπληκτη, απορημένη, αηδιασμένη και μουδιασμένη, ψέλλισα ότι θα προσπαθήσω να του κλείσω ραντεβού με ειδικό ιατρό και ντροπιασμένη αμέσως απομακρύνθηκα προς το γραφείο μου» καταλήγει, επισημαίνοντας μάλιστα πως του έκλεισε εν τέλει ραντεβού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Ήλεγχε ακόμη και την αναπνοή της
Στην αγωγή της η γραμματέας χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Φρουζή έναν άνθρωπο συγκεντρωτικό που «ήλεγχε κυριολεκτικά ακόμη και την αναπνοή της».
«Από την αρχή της εργασιακής μας σχέσης στην εναγομένη, βάλθηκε να μου αποδείξει αφενός πόσο πιο απαιτητικός θα ήταν από εμένα, αφετέρου πόσο ανελέητος, αναίσθητος, άσπλαχνος κι απαιτητικός θα ήταν απέναντί μου» σημειώνει η ενάγουσα και εξηγεί ότι ο πρώην πρόεδρος της Novartis «εκμεταλλευόμενος τη δεσπόζουσα θέση του, αξίωνε από εκείνη να εκπληροί ταυτοχρόνως καθήκοντα γραμματέως – υπηρέτριας – καθαρίστριας και άλλα πολλά ακόμη», παραβιάζοντας ακόμη και την οικογενειακή ζωή της.
«Ενδεικτικά, μια μέρα που ήμουν στο γραφείο του, χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν η μητέρα μου. Τον ρώτησα αν μπορούσα να μιλήσω μαζί της, γιατί το παιδί μου ήταν άρρωστο! Μετά το πέρας της συνδιάλεξης, μου είπε: “Εγώ, Μ.., έχω βάλει πάγο σε όλες τις σχέσεις μου με τους οικείους μου και το ίδιο απαιτώ να κάνεις κι εσύ”».
Μόνιμη απειλή απόλυσης
Εξαιτίας του, μάλιστα, υποστηρίζει πως «στέρησε και στερήθηκε στιγμές σημαντικές από τον υιό της, που ακόμη σήμερα στην ηλικία των 15 ετών τρέφει αρνητικά συναισθήματα προς αυτόν που του στέρησε τη μητέρα του», ενώ περιγράφει ότι η δεύτερη εγκυμοσύνη της και η γέννα του μικρότερου παιδιού της εξόργισαν τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που δεν την άφηνε καν να είναι κοντά του.
«Μολονότι γνώριζε ότι βρισκόμουν σε άδεια λοχείας, απαιτούσε να εργάζομαι το ίδιο, ίσως και περισσότερο από πριν, ωσάν να μην είχα υποστεί έναν πρόωρο τοκετό, ωσάν να μην είχα ανάγκη τόσο σωματικά όσο και ψυχικά να επανέλθω ως φυσιολογικός άνθρωπος, αλλά και να στηρίξω το πρόωρο βρέφος μου που είχε ταλαιπωρηθεί στη θερμοκοιτίδα και πάλευε να ξεφύγει από τον κίνδυνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, η πρώην γραμματέας υποστηρίζει ότι εξαιτίας του Φρουζή και υπό τη μόνιμη απειλή της απόλυσης αναγκάστηκε να σταματήσει τον θηλασμό του μωρού της: «Προκειμένου να μη βρεθώ άνεργη ξαφνικά, χρειάστηκε να λάβω ειδική φαρμακευτική αγωγή (χάπια) για να διακοπεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος, καθώς μετά τη μεγάλη πίεση που δεχόμουν λόγω της έλλειψης ωραρίου και των εξαντλητικών απαιτήσεων του προϊσταμένου μου να απασχολούμαι για λογαριασμό του ολοένα και περισσότερες ώρες άρχισε να πετρώνει το γάλα στο στήθος μου, διότι δεν βρισκόμουν στο σπίτι μου να θηλάζω το μωρό μου, ως ήταν το υγιές και φυσιολογικό».
Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα
Προσθέτει ότι το άγχος που βίωνε από τη διαρκή πίεση του προϊσταμένου της ήταν η αιτία που την έκανε να γεννήσει πρόωρα το μωρό της. «Οι απειλές, οι προσβολές, οι ύβρεις, η συνεχής κακόβουλη κριτική και επίκριση, η υποτίμησή μου, η γελοιοποίησή μου και η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρόμου, η κτητικότητα, ο πλήρης και απόλυτος έλεγχος των κινήσεών μου, η αδικαιολόγητη επίρριψη ευθυνών και, το “κερασάκι”, οι μόνιμες και αδιάλειπτες απειλές για απόλυση, ήταν οι “παροχές” και το ευχαριστώ που λάμβανα από τον προϊστάμενό μου Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του τμήματος “marketaccess” της εναγομένης, Κωνσταντίνο Φρουζή» τονίζει η γραμματέας, περιγράφοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Οπως εξηγεί, το τηλέφωνό της χτυπούσε ασταμάτητα ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα, ενώ ο Φρουζής συχνά την εξύβριζε και «την εξευτέλιζε ως άνθρωπο και δη ως γυναίκα».
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι όλα αυτά ήταν γνωστά στην εταιρία, χωρίς ωστόσο κανείς να αντιδρά στις καταχρήσεις που γίνονταν σε βάρος της.
Σύμφωνα με όσα έχουν κατατεθεί στην αγωγή, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας δεν δίσταζε ακόμα και να χειροδικεί σε βάρος της γραμματέως του!
Η ίδια η Μαρία Μαραγγέλη περιγράφει τι συνέβη όταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής ανακάλυψε στο γραφείο της ένα προσωπικό ημερολόγιο, στο οποίο εκείνη αποτύπωνε τον θυμό της για τα μαρτύρια που υπέμενε από εκείνον.
«Η οργή του ήταν τέτοια, που, ενώ με κάλεσε σπίτι του δήθεν για να εργαστούμε, με το που εισήλθα στην κατοικία του, άρχισε να με υβρίζει και να με ειρωνεύεται, οργισμένος από το περιεχόμενο του ημερολογίου μου το οποίο κρατούσε στο χέρι του» αναφέρει.
Μάλιστα υποστηρίζει πώς βιαιοπράγησε σε βάρος της: «Δεν πρόλαβα να αρθρώσω λέξη από το σοκ και με έπιασε από τους ώμους αρχίζοντας να με ταρακουνά, υβρίζοντας ακατάληπτα. Εχασα τον κόσμο και τη γη κάτω από τα πόδια μου. Οταν αντελήφθην τι συνέβη και ότι το πιο προσωπικό μου αντικείμενο, το ημερολόγιό μου, βρισκόταν στα χέρια του, ένιωσα σαν να είχε βιάσει και παραβιάσει την ψυχή μου και το κορμί μου. […] Ούτε καν αντιλήφθηκα τα χαστούκια και τον πόνο από το σφίξιμο των χεριών του».
Στην αγωγή της η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή ζητεί αποζημίωση ύψους 1.000.000 ευρώ από τη Novartis για ηθική βλάβη.
Επίσης χαρακτηρίζει παράνομη και καταχρηστική την απόλυσή της από την εταιρία, που της κοινοποιήθηκε με εξώδικο. Οπως αναφέρει, η τακτική που ακολουθήθηκε από την εταιρία τής προκάλεσε την εκδήλωση ψυχικών και σωματικών νοσημάτων και έφτασε ως την πρόκληση διαταραχών ύπνου, κατάθλιψης, σωματικής κόπωσης, ακόμα και τάσεων αυτοκτονίας!
«Εάν δεν είχα δύο ανήλικα παιδιά να στηρίζονται αποκλειστικά σε εμένα, θα το είχα ήδη επιχειρήσει» αναφέρει. Μάλιστα, συνδέει την απόλυσή της με την κατάθεση που έδωσε στις Αρχές για το σκάνδαλο της Novartis και προσθέτει πως, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την εταιρία το 2015, ο Κωνσταντίνος Φρουζής την απειλούσε μέσω τρίτων για να μη μιλήσει.
Τον Μάρτιο του 2018 ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Novartis αλλά και της Μαρίας Μαραγγέλη αξιώνοντας αποζημίωση 300.000 ευρώ, στην οποία κατηγορεί την πρώην γραμματέα του για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και εγγράφων, αλλά και για υπεξαίρεση.