Η καμπάνια του Κέντρου Συμβουλευτικής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ρεπορτάζ – βίντεο)

Για πόσα πράγματα μπορεί να αισθάνεται ένοχη μια γυναίκα; Γιατί γυρίζει αργά στο σπίτι; Γιατί είναι μια επιτυχημένη επαγγελματίας; Γιατί θηλάζει δημόσια; Γιατί ασχολείται με την πολιτική; Γιατί άλλαξε πολλούς ερωτικούς συντρόφους; Γιατί δεν θέλει παιδιά; Γιατί κινδύνευε και εγκατέλειψε τη χώρα της; Γιατί ερωτεύτηκε γυναίκα; Ή απλά είναι ένοχη γιατί είναι γυναίκα;
«Το φύλο σου δεν είναι η φυλακή σου» είναι το σύνθημα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης που υλοποιεί, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Καστοριάς.
«Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας δημιουργήσαμε τρία βίντεο σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι». Πρωταγωνίστριες είναι 18 γυναίκες οι οποίες κρίνονται …ένοχες για «αδικήματα» που σχετίζονται με έμφυλα στερεότυπα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Βασίλης Κιοσσές.
Όλα τα ολιγόλεπτα βίντεο είναι σε σκηνοθεσία Μαρίας Μουστάκα και καταλήγουν με μια γυναίκα που κρίνεται «ένοχη γιατί είναι γυναίκα», καθώς πρόθεση των δημιουργών ήταν να καταδείξουν όλες τις μορφές έμφυλης βίας και όχι μόνο τη σωματική κακοποίηση.
«Επιδίωξή μας είναι να φανεί πόσο εύκολα η σημερινή κοινωνία ενοχοποιεί τις γυναίκες, βασιζόμενοι φυσικά και σε δικά μας στοιχεία που προέκυψαν από τα πέντε χρόνια λειτουργίας μας. Συγκεκριμένα στη δομή μας ζήτησαν βοήθεια συνολικά 168 γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.500 ατομικές συνεδρίες και έχουν εξυπηρετηθεί 350 αιτήματα γυναικών για στήριξη ψυχολογική, νομική και κοινωνική» αναφέρει ο κ.Κιοσσές εκτιμώντας μάλιστα ότι επειδή η Καστοριά είναι μια κλειστή κοινωνία, είναι σημαντικός ο αριθμός των καταγγελιών.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς αποτελεί μέρος πανελλαδικού δικτύου, 50 φορέων συνολικά, που εξυπηρετούν τις ανάγκες γυναικών που είναι ή υπήρξαν θύματα βίας. Σε όλη την Ελλάδα, λειτουργούν 30 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών καθώς και η εικοσιτετράωρη υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή, το 15900.
Όλοι οι φορείς εντάσσονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Νατάσα Καραθάνου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria