«ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Παρατηρείται τελευταία και μάλιστα σε αρκετές πόλεις τα ανεύθυνα σχόλια που αναπαράγονται από διάφορους φορείς ή πρόσωπα γύρω από τις εξελίξεις στα πνευματικά δικαιώματα (ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – Ε.Υ.Ε.Δ. – GEA).

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο σχόλιο, το οποίο δεν γνωρίζουμε από ποιον προέρχεται, αναφέρει ότι: «….καλημέρα σας. Όπως ήδη γνωρίζετε, η πρώην ΑΕΠΙ, διασπάστηκε σε δύο ΟΣΔ. Τον “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ” που πλέον είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο ρεπερτόριο του κόσμου, αλλά και μια πλειάδα από τους μεγαλύτερους Έλληνες δημιουργούς, Την ΕΥΕΔ που λειτουργεί εντός του ΟΠΙ η οποία έχει αναλάβει την συνέχεια της ΑΕΠΙ για δύο χρόνια ακόμα και μετά θα δημιουργηθεί νέος ΟΣΔ που θα ελέγχεται από τους ίδιους τους δημιουργούς και Τον GEA, τον μοναδικό ΟΣΔ διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων, ο οποίος εκπροσωπεί όλους ανεξαρτήτως του ερμηνευτές/εκτελεστές και όλα τα έργα τους, καθώς στο Ελληνικό δίκαιο προβλέπεται υποχρεωτική συλλογική διαχείριση και μόνο από ΟΣΔ. Όπως γνωρίζεται όλοι οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση, ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή διαδικτύου, οφείλουν να καταβάλουν τις αμοιβές που προβλέπονται σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αμοιβολόγια των παραπάνω οργανισμών και να εφοδιαστούν με την άδεια δημόσιας εκτέλεσης του α.63.Ν2121/1993. Πρέπει να πληρώσουν όλους του παραπάνω οργανισμούς ανεξαιρέτως! Διαφορετικά αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στο κεφάλαιο 11 του παραπάνω νόμου. (αστικές, διοικητικές και ποινικές) Ειδικά η χρήση εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου χωρίς την άδεια δημόσιας εκτέλεσης και από τους δύο πρώτους ΟΣΔ, επισύρει την ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (μη εξαγοράσιμη) και πρόστιμο από 2.900 έως 15.000 ευρώ (υπέρ δημοσίου) ενώ προστίθενται οι αστικές και διοικητικές κυρώσεις. έχει διαπιστωθεί πως έχουμε πλημμελή ενημέρωση στις υποχρεώσεις έναντι του νόμου και έναντι των οργανισμών. Παράλληλα πέφτουν θύματα επικίνδυνων και αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόζουν διάφορες εταιρείες ή και φορείς όπως ο ΠΑΣΚΕΔΙ που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή στην ΕΕ. οι οποίες “προσφέρουν” ” Μουσική χωρίς Δικαιώματα”. Αυτό είναι ψευδές καθώς όπως προείπαμε το Ελληνικό δίκαιο επιβάλει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση (συγγενικά δικαιώματα) μόνο από οργανισμούς που έχουν άδεια από το υπουργείο πολιτισμού. Καμία εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Το απαγορεύει ο νόμος. Πρέπει να δηλωθούν ως ΑΟΔ και δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΠΙ, αλλά και οι ΑΟΔ δεν μπορούν να διαχειριστούν συγγενικά δικαιώματα. Χαρακτηρίζεται από σκοπιμότητες που αποβλέπουν σε έμμεσο εκφοβισμό του χρήστη καταστηματάρχη και προς όφελος των ανωτέρω εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

  • Αναφέρει το σχόλιο ότι: «….το ελληνικό δίκαιο προβλέπει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση μόνο από ΟΣΔ.» Κρύβει όμως σκόπιμα ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εταιρεία ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΗ να διαχειρίζεται τη μουσική της είτε είναι εμπορική είτε είναι ελεύθερη.
  • Η κοινοτική οδηγία 26/2014 στο άρθρο 15 το οποίο καταγράφουμε επακριβώς ως έχει αναφέρει: «Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους σε ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης. Αυτές οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης είναι εμπορικές οντότητες και διαφέρουν από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης επειδή μεταξύ άλλων δεν ανήκουν στους δικαιούχους ή δεν ελέγχονται από αυτούς.»
  • Ουσιώδη παραπλάνηση επίσης είναι, το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα διαχειρίζονται μόνο από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Τούτο ισχύει με εκείνους ΜΟΝΟ τους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν παραχωρήσει τα δικαιώματά τους. Μέγιστο λάθος είναι και η αναφορά σχετικά με το ελεύθερο ρεπερτόριο το οποίο όπως αναφέρει είναι ΨΕΥΔΕΣ, όταν το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει επακριβώς με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα τους ότι:

«Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ στο κατάστημά του εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο (δηλαδή ρεπερτόριο που δεν εκπροσωπείται από τους παραπάνω ΟΣΔ τα δικαιώματα του οποίου τους έχουν ανατεθεί είτε απευθείας από τους δικαιούχους είτε βάσει συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους ΟΣΔ του εξωτερικού). Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα πρέπει να μην εκτελεί κανένα μουσικό έργο που ανήκει στο ρεπερτόριο ΟΣΔ είτε μέσω στερεοφωνικής εγκατάστασης ή από το διαδίκτυο είτε μέσω τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης που έχει στο κατάστημά του».

  • Επίσης στο σχόλιο δεν αναφέρθηκε για την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ), η οποία ανήρτησε το αμοιβολόγιό της χωρίς να ελεγχθεί από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.). Επομένως για εμάς είναι παράνομο. Σημαντική επίσης παράλειψη είναι και το γεγονός ότι η Ε.Υ.Ε.Δ. ως κρατικός φορέας έγινε ανταγωνιστής στον κλάδο μας και το χείριστο της υπόθεσης ότι το αμοιβολόγιό τους είναι εξοντωτικό και αυξημένο κατά 80%. Ψευδέστατος και ανυπόστατος είναι ο χαρακτηρισμός ότι, δήθεν διάφορες εταιρίες ή και φορείς παραπλανούν προσφέροντας μουσική χωρίς δικαιώματα. Τονίζουμε ότι,  έχει νόμιμο δικαίωμα η εταιρεία ή ο φορέας, εφ’ όσον το αποδεικνύει νομικά ως πραγματικό, να παρέχει μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο. Σημαντικό στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός ότι φορείς ή εταιρείες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους Συλλογικούς Οργανισμούς Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.

ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

GEA

Είναι γεγονός ότι τα συγγενικά δικαιώματα εισπράττονται μόνο από την GEA και αφορούν Μουσικούς –Τραγουδιστές – Δισκογραφικές Εταιρείες κ.λ.π..

ΕΙΔΙΚΕΥΟΥΜΕ:

  • Εισπράττεται από τους χρήστες συγγενικό δικαίωμα ΜΟΝΟ για εκείνους τους καλλιτέχνες που έχουν παραχωρήσει με εξουσιοδότηση ή συμφωνητικά τα δικαιώματά τους σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Για την νομιμότητα των απόψεων αναφέρουμε τις απαντήσεις το Ο.Π.Ι..
  • Απορρέει εκ του νόμου το νομικό δικαίωμα, ο καταστηματάρχης να χρησιμοποιεί ελεύθερο ρεπερτόριο και να μην υποχρεούται στην καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων (GEA). Για τον ανωτέρω ισχυρισμό μας καταγράφουμε επ’ ακριβώς τις απαντήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα από το αρμόδιο τμήμα Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.)
  • Με το υπ. αριθμ. πρωτόκολλο 30618/27-07-2017 αναφέρει:                                 «Εάν ωστόσο ο χρήστης ηχογραφημένης μουσικής ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ρεπερτόριο το οποίο εκπροσωπείται από τον GEA θα πρέπει να το αποδείξει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο
  • Με το υπ. αριθμ. πρωτόκολλο 31952/09-01-2018 αναφέρει:                                        «Μπορεί κάποιος δημιουργός να επιλέξει να μην ασκήσει το δικαίωμα είσπραξης της αμοιβής αυτής χωρίς να την εκχωρήσει σε τρίτον και χωρίς να έχει παραιτηθεί εκ των προτέρων από το δικαίωμα απαίτησης της αμοιβής αυτής. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το δικαίωμα είναι ενοχικό, σχετικό, δεν δίνει δυνατότητα απαγόρευσης αλλά μόνον αξίωσης της εύλογης αμοιβής.»

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τσαπατσάρης Γρηγόρης

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria