Το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2018, διεξήχθη στο Λιβάδι Ολύμπου, την γενέτειρα του ήρωα Φιλικού της Επανάστασης του 1821 Γεωργάκη Ολυμπίου με μεγάλη επιτυχία το 19ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλαχικής Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, με τίτλο: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους», αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Συμπόσιο λαμβάνει χώρα στο Λιβάδι, μετά το 1ο (8ο) του 2006, που εγκαινίασε τα Συμπόσια ως την φυσική μετεξέλιξη των 7 πρώτων Σεμιναρίων ιστορίας και παραδοσιακών χορών.
Συνδιοργανωτές μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), ήταν: ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου, οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος” Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λάρισας, η Δημοτική Κοινότητα Λιβαδίου, ο Δήμος Ελασσόνας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελούνταν από τους: Καθ. Περικλή Μήτκα, Πρύτανη Α.Π.Θ., Πρόεδρο και μέλη τους: Αντώνιο Μπουσμπούκη, Αντιπρόεδρο, ομ.Καθ. Γλωσσολογίας Α.Π.Θ., Ευάγγελο Αυδίκο, Καθ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν.Θεσσαλίας, Βασίλειο Καϊμακάμη, Καθ. Ενόργανης Γυμναστικής & Ανθρωπιστικών Επιστημών Α.Π.Θ., Καθ. Ιωάννη Θεοδωρίδη, Κοσμήτορα Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Παν.Πειραιώς και Στέργιο Λαΐτσο, Ιστορικό, υπ.Δρ. Ινστιτούτου Ιστορίας Παν. Βιέννης.
Την Τιμητική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Ν. Ευαγγέλου, Δήμαρχος Ελασσόνας και Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) & της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτυονίας (ΠΒΑ).
Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο του Λιβαδίου, δωρεά της οικογενείας Ζάννα το 1966.
Την 1η ημέρα, το Σάββατο 22/9ου/2018, υπήρξαν εξαιρετικές εισηγήσεις, από οκτώ εισηγητές και με τα εξής θέματα:
· Κώστας Προκόβας, Φιλόλογος, πρ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), με θέμα: «Ο Γεωργάκης Ολύμπιος και το ήθος της κοινότητας Λιβαδίου (εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιβάλλον)»
· Κώστας Σπανός, Εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου, με θέμα: «Ιστορικά στοιχεία για το Λιβάδι του 16ου αιώνα και τα ονόματα των Λιβαδιωτών των 17ου-18ου αιώνων»
· Γιώργος Ι. Συνεφάκης, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, διδάσκων στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., τ.Πρόεδρος του Σ.Λ.Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Λιβάδι Ολύμπου. Ακτινογραφία ενός τρυφερού καημού»
· Τάσσος Ν. Δίκας, Αρχιτέκτων, ομ.μέλος ΤΕΕ, πρ.πρόεδρος Σ.Λ.Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Λιβαδιώτικη αρχιτεκτονική παράδοση και κοινωνική δυναμική (χθες-σήμερα-αύριο). Η περίπτωση του αρχοντικού (νοικοκυρόσπιτου) Βασκαλή»
· Ευάγγελος Αυδίκος, Καθ. Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Θεσσαλίας, με θέμα: «Ο Κώστας Κρυστάλλης και η προσφορά του στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία»
· Αλέξανδρος Τζιόλας, Ιστορικός-Ερευνητής, με θέμα: «Οι Έλληνες πρωτοπόροι κινηματογραφιστές και φωτογράφοι Αβδελιώτες Γιάννης & Μιλτιάδης Μανάκιας»
· Γρηγόρης Μιχάλης, (Msc) Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με θέμα: «Η Επίδραση του χορού στην ψυχική υγεία»
· Γεώργιος Ράπτης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, με θέμα: «Ο Λιβαδιώτης ήρωας Γεωργάκης Ολύμπιος, καύχημα της Βλαχουριάς και υλοποιητής του οράματος του Ρήγα Φεραίου στα Βαλκάνια και η γενέτειρα του»
Παράλληλα, οι χοροδιδάσκαλοι των Συλλόγων-μελών της ΠΟΠΣΒ, παρακολούθησαν ένα 2ωρο σεμινάριο χορού σε κατάλληλη αίθουσα, όπου αντάλλαξαν απόψεις, διασταύρωσαν γνώμες και αλληλοενημερώθηκαν για τις χορευτικές ιδιαιτερότητες του κάθε βλάχικου οικισμού.
Την 2η ημέρα, την Κυριακή 23/9ου/2018, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, μνημόσυνο προς τιμήν του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου. Αμέσως μετά, στο Άλσος Γκοτζαμάνη (Κιόσκι), μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ανδριάντα παρουσία Αρχών, έγινε κατάθεση στεφάνων από όλους τους φορείς και τους Συλλόγους και φυσικά από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρία.
Ακολούθησαν Χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας και των χορευτικών Τμημάτων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου, στον αύλειο χώρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου & Ζαννείου Μορφωτικού Κέντρου.
Το Συμπόσιο της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ , που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, σημαδεύτηκε από την μεγάλη επιστημονική αρτιότητα των εισηγήσεων, που θα προστεθούν στην μεγάλη βιβλιογραφία γιά την ιστορία, την λαογραφία και γενικότερα γιά τα θέματα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Η ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ και η ΠΒΑ συγχαίρουν όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στο Συμπόσιο (οργανωτικούς και επιστημονικούς φορείς, εισηγητές και πολυπληθείς ακροατές), οι οποίοι το πλαισίωσαν και συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του, προσθέτοντας μία ακόμη ψηφίδα στο μεγάλο και όμορφο ιστορικό ψηφιδωτό της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης.