Μήνυμα προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση πως «η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, με τη ρύθμιση για το χρέος», απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα πέτυχε. Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σήμερα στην Ελλάδα είναι η εικόνα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια. Ηκαθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του λαού που έκανε θυσίες για να παραμείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι επιτυχία όμως και για την Ευρώπη που απέδειξε ότι μπορεί να δείξει αλληλεγγύη».
«Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση και πέρασε σε τροχιά ανάπτυξης. Αποδείξαμε ότι υπάρχει τρόπος να βγεις από την κρίση, χωρίς να διαλύσεις τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Προχωρήσαμε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις. Ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία με τη ρύθμιση για το χρέος και βρίσκουμε πάλι τη θέση που μας αξίζει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%, δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία. Τώρα παλεύουμε για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain game. Μειώνουμε τα ποσοστά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».
«Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν σημαίνει επαναφορά στο παρελθόν. Σημαίνει ιστορική τομή με το παρελθόν. Δεν θα κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη Θα συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη δημοσιονομική πειθαρχία, με προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε, προκειμένου να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα αντιστάθηκε στη ρητορική του μίσους, όταν άλλοι ύψωναν ‘φράκτες’».
«Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια. Μαζί με την Κύπρο, είμαστε οι μοναδικοί πυλώνες σταθερότητας», σημείωσε, σε άλλο σημείο της ομιλία τους, ενώ σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, χαρακτήρισε «ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών», καθώς, όπως εξήγησε «γυρίζουμε σελίδα μετά από 26 χρόνια άκρατου εθνικισμού».
«Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο βαθιά προσηλωμένοι στην Ευρώπη είναι. Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές απαντήσεις στα τρέχοντα προβλήματα θα την καταστήσει κατακερματισμένη, χωρίς ενότητα και συνοχή, ενώ θα δώσει βήμα και στην εκτόξευση του σοβινισμού», επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να καταγγείλει μάλιστα πως «ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της κρίσης εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και έφερε φόβο στους πολίτες. Αυτή η αποτυχία διαχείρισης της κρίσης μετέφερε την ακροδεξιά από το περιθώριο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Το δηλητήριο του μίσους πηγάζει ξανά στην καρδιά της Ευρώπης».
«Ο ρατσισμός γίνεται ηγεμονικός, κυρίαρχος λόγος σε συντηρητικές δυνάμεις. Αυτή η εξέλιξη απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση», προειδοποίησε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός.
«Κάποιοι φοβηθήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ότι θα διαλύσει την Ευρώπη. Πιστέψατε πως όποιος αμφισβητεί την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, απειλεί να τη διαλύσει, αλλά σήμερα αποδεικνύεται πως πέσατε έξω. Την Ευρώπη δεν την απειλεί όποιος προσπαθεί να την αλλάξει, αλλά να την καταργήσει», εξήγησε.
«Οφείλουμε να παραχωρήσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας ενάντια στο κοινό κίνδυνο, τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Οφείλουμε να αναβαπτίσουμε την Ευρώπη με τολμηρές αναβαθμίσεις δημοκρατίας. Να στηρίξουμε την εξέλιξη σε πιο δημοκρατική Ευρώπη. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο κι όχι περισσότερα σύνορα. Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο ιερατείο της λιτότητας αλλά μια Ευρωζώνη για την ισότητα», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έγινε από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης, βάστηξε περήφανα στις πλάτες της το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης. Η στάση αυτή αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει μετατρέπει σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία αποτελούν ένα θετικό οιωνό στο συννεφιασμένο ουρανό της Ευρώπης. Αλλά, έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες», σημείωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός.
«Η αναμέτρηση το Μάιο θα είναι αναμέτρηση κατά του άκρατου νεοφιλευλευθερισμού και της ακροδεξιάς που επιζητούν την άλωση της Ευρώπης. Όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να βρεθούν από την ίδια πλευρά», κατέληξε, με μήνυμά του ενόψει των Ευρωεκλογών.
Δευτερολογία Τσίπρα: Έγιναν μεγάλα λάθη στην ελληνική διάσωση
«Η υπόθεση της Ελλάδας πρέπει να μελετηθεί από την Ευρώπη επειδή αποτέλεσε ένα πείραμα που εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.
«Είμαι χαρούμενος και ευτυχής που η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις. Είναι μια εξαιρετική πολιτική επιτυχία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χειροκροτήθηκε.
«Πετύχαμε διότι από τη μία εμβαθύναμε τις μεταρρυθμίσεις και βγήκαμε από την κρίση ενώ ταυτόχρονα προστατέψαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» είπε και συμπλήρωσε: «Το 2015 η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης με δύο εκατ. ανασφάλιστους πολίτες, 600.000 άνθρωποι δεν έπαιρναν το ΚΕΑ. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε. Αυτή η εικόνα δεν υπάρχει στην Ελλάδα πλέον».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων: «Κάποιοι πιστεύουν πως με τη διάλυση της εργασίας έρχεται η ανάπτυξη. Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο. Είναι η μεγάλη διαφορά που έχουμε εμείς οι προοδευτικοί με τους φιλελεύθερους».
«Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα και οκτώ συνεχόμενα χρόνια. Γιατί; Υπήρξαν μεγάλα λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γιατί τα πρώτα προγράμματα προτεραιοποίησαν μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Εμείς πετύχαμε μία δύσκολη συμφωνία το 2015 με μεταρρυθμίσεις σε αντίθεση με τους προηγούμενες κυβερνήσεις που έκοβαν μισθούς και συντάξεις» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα για να ψαρέψεις στα θολά νερά του εθνικισμού. Η στάση της ΝΔ στην επίλυση του ονοματολογικού με τη χώρα στα βόρεια σύνορα μας είναι ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με τον ισχυρισμό για το κόστος των 100 δισ. του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας είπε: «αν υπήρχε όντως τέτοιο κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Το κόστος για την ελληνική οικονομία τα τέσσερα πρώτα χρόνια δήθεν θα κερδίζονταν αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Πως; Με την κυβέρνηση Σαμαρά που δεν είχε φθάσει ούτε 0,3% πρωτογενές πλεόνασμα και είχε υπογράψει για 4%; Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες. Ανακρίβεια δήθεν η Ελλάδα ξόδεψε 40 εκατ. για τις ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στα δικά μας χρόνια ξοδεύτηκαν έξι δισ. ευρώ».
«Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μου προσπάθησα να θέσω και να προειδοποιήσω για έναν μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο για την Ευρώπη. Από πολλές παρεμβάσεις καταλαβαίνω πως δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό επειδή τα προηγούμενα χρόνια ακολουθήθηκαν πολιτικές που προσπάθησαν να σώσουν τις τράπεζες χωρίς να λογαριάσουν το κοινωνικό κόστος. Απευθύνομαι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όταν αναγκάζεστε να στρέψετε την πολιτική σας ρητορική προς εθνικιστικές θέσεις, τρέφεται τις ακραίες δυνάμεις που θα φθάσουν σε ποσοστά που θα είναι ανησυχητικά για όλους μας. Πρέπει να το σταματήσουμε, να γυρίσουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, δηλαδή την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή».
«Η λογική του ο καθένας μόνος του (πρώτα η Ελλάδα, πρώτα η Γαλλία) θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αποσύνθεση», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «μπερδεμένη» την πραγματικότητα «που ζούμε». «Οι διαφορές είναι δεδομένες, όμως τώρα επωάζεται στην Ευρώπη, το αυγό του φιδιού, όπως το 1930», προειδοποίησε.
Επανερχόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «είμαι ευτυχής για όσα πετύχαμε στην ενδοχώρα, όχι όμως και για την κατάσταση στα νησιά. Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη. Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνο νούμερα και αριθμοί, έχουν όνομα και αξίες, έχουν δικαίωμα να ζήσουν».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «πιστεύουμε στην εμβάθυνση της ΕΕ, στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβούλιο. Λέω ναι σε υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης. Λέω ναι όμως και σε υπουργό Κοινωνικής Συνοχής της Ευρώπης. Λέω, όμως, όχι στον δημοσιονομικό φετιχισμό», κατέληξε.