Ε.Ε. και Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους στοχεύει η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιαπωνίας, η οποία υπεγράφη σήμερα Τρίτη, στο Τόκιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί η Ε.Ε. μέχρι σήμερα. Η συμφωνία είναι επιπλέον, μία «απάντηση» στον εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε επίσημα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλουν ετησίως οι εταιρείες της Ε.Ε. που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, και προβλέπει την άρση χρόνιων κανονιστικών φραγμών, για παράδειγμα όσον αφορά τα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών σε εξαγωγές βασικών γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. και θα ενισχύσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε σειρά άλλων τομέων. Άλλωστε, η εμπορική αυτή συμφωνία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «εμπορικά μπλοκ» στον κόσμο.

Η ΕΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύ φιλόδοξη και ολοκληρωμένη». Όπως σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «Με τη συμφωνία αυτή δηλώνουμε ότι πιστεύουμε στο ελεύθερο, δίκαιο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο. Δηλώνουμε ότι μια εμπορική συμφωνία δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αλλά μια αμοιβαία επωφελής δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών. Η συμφωνία αυτή θα αποφέρει απτά οφέλη και για τα δύο μέρη και παράλληλα θα διασφαλίσει τις ευαισθησίες αμφοτέρων».

Σημειώνεται ότι, ο συνολικός εμπορικός όγκος αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ.

Τα βασικά στοιχεία της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Ιαπωνίας είναι τα εξής:

  • θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8%), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο)
  • θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βόειου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες
  • θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, καθώς επίσης και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα στην αγορά της Ε.Ε.
  • ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών και ιδίως τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών
  • εξασφαλίζει την πρόσβαση των εταιρειών της Ε.Ε. σε μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο
  • λαμβάνει υπ΄ όψιν συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην Ε.Ε., π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους έως και 7 έτη πριν από την κατάργηση των δασμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία θα εμβαθύνει τη συνεργασία Ευρώπης και Ιαπωνίας σε ένα φάσμα τομέων, θα επανεπιβεβαιώσει την κοινή τους προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη, και θα συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη δέσμευση σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η συμφωνία, που αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων τεσσάρων ετών, πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Εθνική Δίαιτα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο του 2019.

Κομισιόν: Πού κερδίζει η Ελλάδα από την εμπορική συμφωνία

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν «βλέπει» ενίσχυση των εξαγωγών και της απασχόλησης. Όπως σημειώνει σε γράφημά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν ήδη ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών στην Ιαπωνία και η εμπορική συμφωνία Βρυξελλών – Τόκιο εκτιμάται πως θα καταστήσει ακόμα ευκολότερες και φθηνότερες αυτές τις εξαγωγές.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η Ιαπωνία είναι ο 27ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας εκτός της Ε.Ε., με την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να ανέρχεται σε 94 εκατ. ευρώ.

Σε ανάρτηση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές στην Ιαπωνία στηρίζουν 2.981 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και αφορούν 497 ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Ιαπωνία είναι το ελαιόλαδο, το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας, καθώς και ζυμαρικά.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η αξία των ελληνικών εισαγωγών από την Ιαπωνία ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria