«Η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε σταθμό στον Αλιάκμονα και η νέα στη Σιάτιστα. Σε συναντήσεις μου και με δημάρχους του Νομού, την Μαρία Αντωνίου και την Ολυμπία Τελιγιορίδου -που ήταν υπέρ της κατάργησης του προβλεπόμενου σταθμού διοδίων στον Αλιάκμονα-, εγώ κράτησα μια επιφυλακτική στάση λέγοντας ότι ενδεχομένως όταν γίνει αυτό, ο νέος σταθμός διοδίων που θα δημιουργηθεί στη Σιάτιστα θα σας ενοχλεί περισσότερο. Και πραγματικά έτσι θα είναι. Τώρα πλέον δημιουργήθηκε ένα ασφυκτικό περιβάλλον σε όσους θέλουν να μετακινηθούν από την Κοζάνη προς τα εδώ και αντίθετα. Ενώ λοιπόν υπήρχε ένα εναλλακτικό δίκτυο εάν γινόταν ο σταθμός στον Αλιάκμονα, όπου κάποιοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να τον αποφύγουν, τώρα με τον σταθμό στην Σιάτιστα και τους δύο πλευρικούς αυτό δεν μπορεί να συμβεί» ανέφερε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης δημιουργώντας εντυπώσεις για την προσπάθεια του τοπικού πολιτικού προσωπικού και των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Καστοριάς για το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το πολυσυζητημένο θέμα των διοδίων.
Πάμε όμως να δούμε κάποια σημαντικά σημεία του όλου ζητήματος.
1. Η εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων είναι μνημονιακή υποχρέωση από το 2011 και αναφέρεται στην ΚΥΑ του 2014. Όπως τόνισε με νόημα ο πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, μετά από τόσα χρόνια ότι και να ζητήσει η τοπική κοινωνία, οι βουλευτές και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτή η κατάσταση ούτε αντιμετωπίζεται, ούτε αλλάζει.
2. Το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί, είναι πολύ ασφυκτικό και δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα όπως επίσης τόνισε ο κ. Αντωνούδης, νέα διόδια θα έχουμε μέσα στο 2018 και όχι νωρίτερα.
3. Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί από τις 16 Ιουνίου, ο Υπουργός υποδομών και μεταφορών κ.Χρήστος Σπίρτζης, έκανε σαφές στη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρο Καρυπίδη ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις των περιφερειαρχών δηλώνοντας σχετικά: «οι απόψεις μας συμπίπτουν και για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το αναλογικό σύστημα διοδίων, αλλά και για την ειδική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για τους μόνιμους κατοίκους και τις ειδικές κοινωνικές ομάδες. Η Εγνατία Οδός πρέπει να παίξει ένα σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, προκειμένου να πάμε σε μια άλλη λογική από αυτή που είχε επικρατήσει από τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας».
Ποιες είναι οι θέσεις των περιφερειαρχών Β. Ελλάδας; Σας τις θυμίζουμε:
1.Να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, με μέγιστο αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και στο μέλλον.
2.Να μη λειτουργήσει, ούτε να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης.
3.Για τις εντός Περιφερειακών Ενοτήτων εσωτερικές μετακινήσεις να μην υπάρχει χρέωση.
4.Σε Περιφερειακές Ενότητες όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, οι τιμές να διαμορφωθούν στη βάση της αναλογικότητας, με αντίτιμο 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
5. Να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας Οδού.
6. Να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου.
Προσέξτε: Το μέγιστο αντίτιμο θα είναι 3 λεπτά ανά χλμ. και εκτός των άλλων σημείων των προτάσεων με τις οποίες ταυτίζεται ο υπουργός, η σημαντικότερη κατα τη γνώμη μας είναι ότι ΔΕΝ θα κατασκευαστούν νέα διόδια αν αυτά δεν θα είναι αναλογικά.
Άρα κρατήστε το ότι τα διόδια θα γίνουν στα μέσα του 18 (το νωρίτερο), με μέγιστη τιμή τα 3 λεπτά ανά χλμ και όταν γίνουν θα είναι αναλογικά.
Το oladeka.com επικοινώνησε σήμερα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου και σας μεταφέρει με λεπτομέρειες και στοιχεία ότι ακριβώς ισχύει.
Τέλος για την αναφορά των παρακάμψεων για αποφυγή των διοδίων και την απώλεια της δυνατότητας αυτής με την απόφαση κατασκευής το 2018 αναλογικού σταθμού στην Σιάτιστα και όχι στον Αλιάκμονα, θα θυμίσουμε ότι τα ίδια ακούγονταν και για την Καστανιά λίγο πριν δοθεί στην κυκλοφορία η Εγνατία. Το κατά πόσο ίσχυσε κάτι τέτοιο όμως το έδειξε η ιστορία.