Νέα ρελάνς, αυτή τη φορά με όπλο τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τόσο στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας λύσης για το χρέος, όσο και για την προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη φθορά λόγω των επαχθών μέτρων.
Ομολογουμένως, κυβερνητικοί επιτελείς υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μιας και η κυβερνητική φαρέτρα είχε αρχίσει να αδειάζει από βέλη. Μάλιστα, δεν έλειπαν και στο παρελθόν κυβερνητικά στελέχη, όπως φερ ειπείν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου που σημείωναν ότι η δυναμική της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση των αναθεωρημένων επί τα χείρω προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017. Κυβερνητική πηγή που ήταν αυτής της άποψης, σημείωνε προς το insider.gr, ότι η αποτύπωση της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύει ότι το παιχνίδι παίζεται με νέους όρους πλέον.
Ενδεικτικό της ικανοποίησης του Μαξίμου ήταν και το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου», αναφέρει το Μαξίμου και προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης». «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστικές. Συνεπώς, οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν. Αναμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού», καταλήγει το κυβερνητικό επιτελείο.
Θεωρείται δεδομένο πως τα νέα στοιχεία θα πέσουν και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αν και, κατά την εκτίμηση παραγόντων με γνώση της κατάστασης, η υπέρβαση του στόχου 2% για ανάπτυξη φέτος θεωρείται αρκετά δύσκολη. Έτσι, το Μαξίμου αναμένεται να ποντάρει στο επιχείρημα περί «θετικού μομέντουμ που δεν μπορεί να ανασχεθεί», επιδιώκοντας άμεσα μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» λύση για το χρέος, ώστε να δίνεται διάδρομος για το QE και την έξοδο στις αγορές. Βέβαια, οι χθεσινές διαρροές από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση αφήνουν μικρά περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως ακόμα οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.