«Εμφύλιος» μεταξύ ξενοδόχων έδιωξε εκατοντάδες πρόσφυγες από τα Γρεβενά. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων προσέφυγαν στον ΕΟΤ κατά ανταγωνιστών τους που φιλοξενούσαν πρόσφυγες, καταγγέλλοντάς τους ότι «στοίβαζαν» στα δωμάτια πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων από τη δυναμικότητά τους και για άλλες παραβάσεις.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο μετακινήθηκαν οι πρόσφυγες από τις ξενοδοχειακές μονάδες για τις οποίες υπήρξαν καταγγελίες
Ο Οργανισμός τελικά ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας δύο ξενοδοχείων κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας λόγω ελλιπούς πυροπροστασίας! Ετσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μέριμνα της Υπατης Αρμοστείας οι 400 εναπομείναντες πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε αυτά μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας και τα ξενοδοχεία σφραγίστηκαν.
«Κάποιοι συνάδελφοι που είχαν φιλοξενήσει πρόσφυγες αλλά η σύμβασή τους είχε λήξει, κατήγγειλαν στον ΕΟΤ τους ιδιοκτήτες των δύο ξενοδοχείων που συνέχιζαν να έχουν γεμάτα τα δωμάτιά τους. Είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση της δυναμικότητάς τους σε κλίνες και δεν είχαν ανανεώσει τα μέτρα πυροπροστασίας» είπε στο «Εθνος» ξενοδόχος της περιοχής που δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας.
Υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας έκαναν αυτοψία στα δύο ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή Πανόραμα της Βασιλίτσας. Και οι δύο επιχειρήσεις είχαν αυξήσει τη δυναμικότητά τους -η μία την είχε σχεδόν τετραπλασιάσει- και είχαν λάβει το απαιτούμενο ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ, αλλά δεν είχαν ανανεώσει το Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με βάση τη νέα τους δυναμικότητα. Στο ένα ξενοδοχείο, με αρχική δυναμικότητα 56 κλινών σε 28 δίκλινα δωμάτια, αυτή αυξήθηκε σε 35 δωμάτια και 215 κλίνες, ενώ στο δεύτερο οι κλίνες αυξήθηκαν από 180 σε 236, με τον ίδιο αριθμό δωματίων (56). Ετσι, με βάση τα παραπάνω, η υπηρεσία του ΕΟΤ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους.
Η φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου της Βασιλίτσας έχει φέρει διχασμό και συγκρούσεις τόσο στις τάξεις των ξενοδόχων της περιοχής όσο και στους εκπροσώπους φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και στην τοπική κοινωνία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Η λύση αυτή προκρίθηκε από πολλούς ως αντιστάθμισμα για τη μη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας άνω των 1.000 προσφύγων στη θέση «Πατώματα», που είχε σχεδιαστεί αρχικά, συναντώντας τη σθεναρή αντίδραση του Δήμου Γρεβενών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ