Χάνει την λάμψη της η Silicon Valley

Σημαντικά λιγότερα ήταν τα χρήματα που συγκέντρωσαν το 2016 οι startups της Silicon Valley σε σχέση με το 2015. Μάλιστα για πρώτη φορά τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν στην Καλιφόρνια σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση από τον παγκόσμιο μέσο όρο αλλά και από άλλα τεχνολογικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Η χρηματοδότηση από venture capitals στην περιοχή που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου υποχώρησε κατά 28% το 2016 φθάνοντας τα 24,9 δισ. δολάρια. Μειωμένος κατά 21% ήταν και ο αριθμός των συμφωνιών χρηματοδότησης που έκλεισε το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με έρευνα της PwC και της CB Insights που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η παγκόσμια χρηματοδότηση από venture capitals υποχώρησε κατά 23% στα 100,8 δισ. δολάρια. Στις ΗΠΑ οι startups του Λος Άντζελες και της Ουάσινγκτον ξεπέρασαν σε επιδόσεις τις αντίστοιχες εταιρείες της Silicon Valley. H περιοχή της Ουάσινγκτον σημείωσε 26% αύξηση στην χρηματοδότηση σε ετήσια βάση, οδηγούμενη κυρίως από τη χρηματοδότηση 1,2 δισ. δολαρίων που έλαβε η εταιρεία δορυφόρων One Web.

O Anand Sanwal, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CB Insights δήλωσε ότι το 2016 ήταν έτος που σημειώθηκε «μια επανεκκίνηση στο πληθωρικό περιβάλλον χρηματοδότησης του 2015». Όμως όσοι περίμεναν ότι το 2016 θα έσκαγε η φούσκα των startups διαψεύστηκαν, ανέφερε ο ίδιος συγκρίνοντας το 2016 με το 2014. «Το 2017 θα δούμε λιγότερους μονόκερους και μεγάλους γύρους χρηματοδοτήσεων αλλά η εμφάνιση κεφαλαίων για startups από την Ασία και τη Μέση Ανατολή μπορούν να αντιστρέψουν την μείωση αυτή».

Ακόμη και έτσι οι startups της Silicon Valley ακόμη λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από τις αντίστοιχες εταιρείες σε άλλες περιοχές με το σύνολο της χρηματοδότησης στην Καλιφόρνια να φθάνει το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας χρηματοδότησης. Και οι τρεις πιο δραστήριοι επενδυτές σε αριθμό συμφωνιών το 2016  (500 Startups, New Enterprise Asociates και Intel Capital) εδρεύουν στην Silicon Valley.

Όμως το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η Ευρώπη ξεπέρασε την παγκόσμια επιβράδυνση με την χρηματοδότηση να αυξάνεται κατά 22% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 φθάνοντας τα 3 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες συμφωνίες που έκλεισαν το προηγούμενο έτος στην Ευρώπη αφορούσαν τον κλάδο της υγείας και της κινητής τηλεφωνίας.

Στις ΗΠΑ, η χρηματοδότηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υποχώρησε κατά 51% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις startups που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη χρηματοδοτώντας 71 συμφωνίες με συνολικά κεφάλαια 705 εκατ. δολαρίων.

Ο Anand Rao, εταίρος της PwC, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιομηχανίες. «Αυτό θα συνεχίσει και το 2017, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μετακινείται από τον τεχνολογικό τομέα σε άλλους τομείς όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οικονομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υγείας», πρόσθεσε.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria