Oι γούνες είναι ακριβές, και παρότι δεν είναι τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα όσο κάποτε, οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα στηρίζουν τους έλληνες γουναράδες. Όπως κάθε άλλο πολύτιμο υλικό αγαθό, χρειάζονται προστασία – καταστρέφονται από τη φωτιά ή και το νερό ενώ φυσικά είναι πρώτη τάξεως λεία για κλοπή. Όχι μόνο οι καταστηματάρχες αλλά και οι ιδιώτες (δεν περιλαμβάνονται στην ασφάλιση σπιτιού) πρέπει να προστατεύουν τις γούνες με ασφάλιση. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό στον ελληνικό ασφαλιστικό χώρο;
Κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη στην εγχώρια αγορά από τις ασφαλιστικές εταιρείες μας αναφέρουν οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπάρχει έδαφος για βελτίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα, συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, κ.Ιωάννη Κορεντσίδη, η δυσκολία έγκειται σττην ασφάλιση των εμπορευμάτων εντός των καταστημάτων στο εσωτερικό της χώρας.
Το underwriting, στην περίπτωση του κλάδου της γούνας, όπως και σε όλους τους κλάδους προϊόντων με ιδιαιτερότητες και μεγάλη αξία, όπως προκύπτει από τη συζήτησή μας με τον κ.Δημήτρη Τασόπουλο, εκ μέρους της Generali, εταιρείας που προβαίνει σε ασφάλιση του κλάδου της γουνοποιίας (κατά περίπτωση) αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ο συγκεκριμένος κλάδος, όντως δεν εντάσσεται στα συνήθη πακέτα λοιπών εμπορικών κλάδων:
“Δυσκολίες στην ασφάλιση μπορεί να παρουσιάσουν όλοι οι κλάδοι και όλων των ειδών τα εμπορεύματα, το είδος δεν είναι το μόνο κριτήριο. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για ακίνητο παίζει ρόλο τη τοποθεσία, αν είναι απέναντι από ένα γήπεδο ή ένα Πανεπιστήμιο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ταραχών γενικότερα”, σημειώνει σχετικά.
Για τον κλάδο της γούνας οι εταιρείες απαιτούν πολλά μέτρα προστασίας, καθώς κύριος κίνδυνος είναι η κλοπή. Η γούνα είναι ένας από του πρώτους στόχους κλοπής, είτε στους χώρους παραγωγής της, κυρίως σε Καστοριά και Σιάτιστα, είτε στα εκατοντάδες καταστήματα που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα αστικά κέντρα αλλά και εποχικά-μόνο τους θερινούς μήνες σε ελληνικά νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση.
“Όταν ασφαλίσουμε, απαιτούμε όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή και σύστημα συναγερμού, που να καλύπτει εξ ολοκλήρου όλο το χώρο και συνδεδεμένο με εταιρεία προστασίας – όχι απλώς ηχητικό σύστημα συνδεδεμένο με το τηλέφωνο του του ιδιοκτήτη, ενώ επίσης απαιτούμε ρολά ασφαλείας και καθαρό ιστορικό ζημιών”, τονίζει ο συνομιλητής μας. “Εάν έχει προηγηθεί ζημία – όπως παραδέχεται ο κ.Τασόπουλος – είναι αρκετά δύσκολο να δοθεί κάλυψη. Εάν όμως έχει προηγηθεί κλοπή και μετά από αυτήν ο ιδιοκτήτης έχει λάβει όλα τα μέτρα-θωρακίσει την επιχείρησή του, τότε το αίτημα εξετάζεται, θα το δούμε”.
Εκτός, δε, από την πληρότητα των μέτρων ασφαλείας και την ιστορικότητα των ζημιών, σημαντική παράμετρος, που θα ληφθεί υπόψιν θετικά, φυσικά είναι το εάν ο συγκεκριμένος πελάτης διαθέτει ασφαλίσεις και σε άλλα αντικείμενα.
Συστηματικά ασφαλιστήρια προγράμματα για τον κλάδο της γούνας ίσως να μην κάνει καμία ασφαλιστική εταιρεία, καθώς ο κλάδος δεν συμπεριλαμβάνεται στα συνήθη πακέτα για εμπορικούς κλάδους. Εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων προστασίας και από τον πελάτη και εξετάζεται ανά περίπτωση, ενώ επίσης διερευνάται και η οικονομική κατάσταση του πελάτη.
“Ωστόσο – καταλήγει ο .Τασόπουλος – ασχολούνται οι εταιρείες, δεν είναι τελείως απαγορευμένο είδος. Ασχολούνται ανάλογα με τα κριτήρια που προαναφέραμε και τον συνεργάτη και εφόσον οι υποψήφιοι πελάτες πληρούν προϋποθέσεις “.
Στο μεταξύ, η ελληνική γουνοποιία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γουνοποιών της Καστοριάς, κ.Κορεντσίδη, ολοκληρώνει το 2016 με νέες σημαντικές απώλειες και εκτιμώμενη νέα πτώση των άμεσων, αλλά και των συνολικών εξαγωγών, της τάξης του 80% επί των περσινών εξαγωγών (άμεσων και έμμεσων), οι οποίες ήταν επίσης μειωμένες κατά 85% σε σύγκριση με το 2014.
Από τα τέλη του 2015, επίσης, ποσοστό τουλάχιστον 50% των επιχειρήσεων του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά και Σιάτιστα Κοζάνης) τελούν υπό καθεστώς αδράνειας, απασχολώντας ελάχιστο προσωπικό με επαπειλούμενα λουκέτα.