Γερμανία: «Οι ΗΠΑ μας έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο για να μας εκδικηθούν για την Apple»

H DEUTSCHE BANK EXEI ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΤΟΝ «ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΗ» ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ευθέως πλέον το γερμανικό πολιτικό σύστημα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σκοπίμως εξοντώνουν την Deutsche Bank με το αστρονομικό πρόστιμο των 14 δισ.δολαρίων με σκοπό να απαντήσουν στις κυρώσεις που εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες κατά της Apple.
«Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο κατά της Γερμανίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά  Ευρωπαίοι πολιτικοί που θεωρούν πιστεύουν ότι τα μέτρα της Ουάσιγκτον κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έχουν να κάνουν με την Apple αλλά και την Google.
Γερμανοί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την διεξαγωγή ενός οικονομικού πολέμου εναντίον της Γερμανίας, απαιτώντας η κεντρική τράπεζα της χώρας τους να πληρώσει ένα αστρονομικό πρόστιμο.
«Το μέτρο αυτό θεωρείται ως εκδίκηση για τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Apple» , αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.
Βέβαια υπάρχουν πολλές σκέψεις ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε τέτοια κίνηση για άλλο λόγο. Χτυπώντας την Deutsche Bank επιχειρούν να οδηγήσουν σε πτώση όλο το γερμανικό τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορούν να τους ζητήσουν να διακόψουν την αναγκαστική λιτότητα που έχουν επιβάλλει σε Ελλάδα και Ευρώπη, να τους κάνουν δηλαδή πιο «διαλλακτικούς».
Άλλωστε στο τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξει απόφαση για το ελληνικό χρέος, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα δια μέσου του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η Deutsche Bank θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 14,5  δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή χειραγώγησε επιτόκια στην αγορά των στεγαστικών δανείων πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, Peter Ramsauer, αυτή η κίνηση της Ουάσιγκτον «έχει χαρακτηριστικά ενός οικονομικού πολέμου».
Επιπλέον ο βουλευτής τονίζει ότι το βορειοαμερικανικό κράτος έχει «μια μακρά παράδοση» στην διεξαγωγή εμπορικών πολέμων «που ωφελούν την οικονομία τους» με «υπερβολικές και επιβλαβείς αξιώσεις», όπως στην περίπτωση της γερμανικής τράπεζας.
Το πρόστιμο των 14,5 δισεκατομμυρίων είναι αντίμετρα για την Apple;
Αυτές οι δηλώσεις υιοθετήθηκαν και από τον ευρωβουλευτή Markus Ferber, μέλος του CSU, του βαυαρού συμμάχου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, για τον οποίον τόσο το ποσό του προστίμου όσο και το χρονοδιάγραμμα των αξιώσεων των ΗΠΑ δείχνουν ότι πρόκειται για «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ κατά της Apple. 
Οι Βρυξέλλες, τον περασμένο Αύγουστο, διέταξαν την Ιρλανδία να επιβάλει στην  αμερικανική εταιρεία πρόστιμο 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για καθυστερούμενους φόρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ως παράνομα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που παραχώρησε το Δουβλίνο στον γίγαντα της τεχνολογίας, τα οποία επέτρεψαν στην Apple να πληρώσει σημαντικά λιγότερο φόρο από ό, τι άλλες εταιρείες.  
Οι αρχές των ΗΠΑ «εμφανίστηκαν απογοητευμένες» για την «άδικη» απόφαση της ΕΕ και προειδοποίησαν για πιθανή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη.   Οι πιθανές συνέπειες   Το πρόστιμο που η Ουάσινγκτον διεκδικεί από την Deutsche Bank είναι μόλις κατά 15% μικρότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της γερμανικής εταιρείας, που αποτιμάται λίγο περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (15,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Εκτός από αυτή την ποινή, είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που θα έπρεπε να πληρώσουν αμερικανικές τράπεζες για την ίδια υπόθεση.   Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει τροφοδοτηθεί 5.500 εκατομμύρια ευρώ για την εκδίκαση διαφορών και των δικαστικών εξόδων, αλλά μέχρι στιγμής φέτος οι μετοχές της έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%, και υπάρχει ο κίνδυνος η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη κεφαλαίων. Αν η Deutsche Bank δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ για την μείωση του προστίμου, υπάρχει ο κίνδυνος της πτώχευσης, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει μια κρίση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
Πάντως οι Αμερικανοί παίζουν εν πολλοίς με την «φωτιά» (όπως κάνουν και με την Ρωσία αλλά και με την Κίνα) καθώς η Deutsche Bank είναι μια τράπεζα «πυροκροτητής» για όλον τον πλανήτη.
Ήταν 8 Αυγούστου όταν οι αναλυτές ενός από τα πλέον έγκριτα οικονομικά ινστιτούτα της Ευρώπης έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κολοσσό της ευρωπαϊκής τραπεζικής σκηνής: για τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της ηπείρου, τη γερμανική Deutsche Bank με τους Αμερικανούς να κάνουν λόγω για άνοιγμα στις αγορές λόγω μόχλευσης ακόμα και στα 50 τρισ. δολαρίων!
Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί «βγάζουν» τη συνολική μόχλευση των κεφαλαίων της Deutsche Bank στο αστρονομικό ύψος των 50 και πλέον τρισ. (!) δολαρίων, δηλαδή σχεδόν 17-20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας και 3-4 φορές το ΑΕΠ της Ευρωζώνης!
Φυσικά μόνο το pronews σε όλη την χώρα είχε αποκαλύψει τα προβλήματα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος όταν ακόμα θεωρούνταν τρελό σαν ιδέα.
Και το καλύτερο; Το ίδιο το Βερολίνο έφερε την καταστροφή που έρχεται με τις σατανικές πολιτικές λιτότητας που επέβαλε στους «πληβείους» του Νότου.
Στο απόλυτο «σκοτάδι» συμπαρασύρει μαζί της η Deutschebank, τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες κάτι το οποίο δημιουργήθηκε από την εμμονή του Βερολίνου για «λιτότητα» καθώς η υποανάπτυξη στην οποία οδήγησε ολόκληρη την Ευρώπη έχει εξαφανίσει κάθε δυνατότητά τους να παράγουν κέρδη!
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) επισημαίνει ότι όχι μόνο οι ευρωπαϊκές αλλά και οι ιαπωνικές τράπεζες διολισθαίνουν λόγω των χμηλών έως μηδενικών επιτοκίων και της χαμηλής έως μηδενικής ανάπτυξης της οικονομίας.
Και τα δύο μαζί σημαίνουν ένα πράγμα: Δεν υπάρχει ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα, δεν παράγεται πλούτος και όλο και περισσότεροι «τρώνε τα έτοιμα»
Αυτό εξανεμίζει την δυνατότητα των τραπεζών να παράγουν κέρδη που να μπορούν να απορροφήσουν τις πιέσεις που δέχονται.
Με λίγα λόγια η απόδοση των κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα είναι μικρότερη κατά αρκετές μονάδες βάσης (bp) από το κόστος αυτών των κεφαλαίων και αυτό από μόνο του προκαλεί τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα.
Η Deutshe Bank έχει ξεπεράσει πάρα πολύ το όριο μόχλευσης των κεφαλαίων της ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα δεκάδες τρισ. ευρώ παραγώγων στα οποία είναι εκτεθειμένη και το pronews.gr ήταν το μόνο μέσο στην Ελλάδα που το είχε αποκαλύψει όταν τότε ειδήσεις που αποκάλυπταν το γερμανικό «χάλι» θεωρούνταν από το κατεστημένο μιντιακό σύστημα το λιγότερο ως «φαιδρές».
Φαίνεται όμως πως στο pronews.gr αξιολογήσαμε τα πράγματα πολύ καλύτερα. Τότε γράφαμε «ανοικτή σε περίπου 54 τρισεκ. δολάρια είναι στα παράγωγα FWMD η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank»
Οι κεντρικοί τραπεζίτες με τα μηδενικά επιτόκια ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και των «κόκκινων» δανείων τους που συνολικά αγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ (τα νούμερα πλέον χάνουν το νόημά τους)
Το ίδιο όμως μέτρο απαγορεύει την επέκταση του κεφαλαίου. Συνεπώς δεν μπορούν να προκύψουν αποδόσεις.
Χωρίς αποδόσεις δεν έχεις πλέον τράπεζες και χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει ελπίδα για την μεσαία τάξη κ.λ.π
Όποιος σκάβει τον λακκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα και ο γερμανικός είναι ιδαιτερα βαθύς.
Όπως έλεγε και ο Χέρνι Φορντ «Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το τραπεζικό και το νομισματικό μας σύστημα, γιατί αν το καταλάβαινε, θα γινόταν επανάσταση αύριο το πρωί.» και το είχε στοιχειοθετήσει ήδη από τον 18ο αιώνα ο Μάγιερ Άμσκελ Ροτσιλντ «Δώσε μου τον έλεγχο των χρημάτων ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιος φτιάχνει τους νόμους»
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria