Οι δανειστές ζητάνε το 90% των αδήλωτων εισοδημάτων – Οι φορολογούμενοι θα κάνουν χρήση της απόφασης του ΣτΕ για να αμυνθούν

«ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΩΧΘΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΑ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φοροεπιδρομή στα αδήλωτα εισοδήματα της τάξης του… 90% υπόσχεται το νεο νομοσχέδιο που έχει συνταχθεί από τους δανειστές για τις αδήλωτες καταθέσεις κάνοντάς το ΜΗ ελκυστικό για την εθελοντική αποκάλυψή τους ενώ  δεν έχουν υπολογίσει κάτι πολύ απλό: Το ΣτΕ με πρόσφατη απόφασή του έχει παραγράψει τα πρόστιμα με την παρέλευση συγκεκριμένου έτους, για άλλους 5 και για άλλους 10 χρόνια όπως στην περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου.
Σε περίπτωση που οι δανειστές προφανώς δεν το ξέρουν, η απόφαση του ΣτΕ ΔΕΝ μπορεί να προσβληθεί με κανέναν τρόπο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδος «Τα Νέα» το μόνο κίνητρο για την αποκάλυψη και νομιμοποίηση κρυφών εισοδημάτων και καταθέσεων, είναι η απαλλαγή από ποινικές διώξεις. Επί του πρακτέου επιφυλάσσεται μια άγρια φορολόγηση που το τέλος απλά δεν θα έχει απομείνει κάτι για να νομιμοποιηθεί.
Φυσικά η απόφαση του ΣτΕ δεν καλύπτει τις πρόσφατες μεγάλες κινήσεις λογαριασμών αλλά το μεγάλο πάρτι έγινε στην Ελλάδα την δεκατία του 00′ και την δεκαετία του 90′.
Επί μνημονίων όλα αυτά «κόπηκαν» από τον φόβο της αποκάλυψης από τον ηλεκτρονικό «αδελφό».
Υψηλή φορολογία άνω του 45% φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα αφορά σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις που έρχονται θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και πάντα θα υπάρχει η απειλή των ποινικών διώξεων για όσους θελήσουν να κρατήσουν κρυφά τα εισοδήματά τους.
Με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις η φορολογία μπορεί να φτάσει ακόμα και το 90%!
Ο νόμος θα είναι δρακόντειος και δεν θα έχει ουδεμία σχέση με τη φορολογική αμνηστία που αρχικά είχε επιλεγεί.
Θέλουν να αποκαλυφθούν κρυφά κεφάλαια και καταθέσεις βάζοντας και το μέτρο εξαναγκασμού της ποινικής δίωξης κι έτσι, υπό την πίεση των δανειστών τα σενάρια για αμνήστευση λαμβάνουν τέλος.
Όμως λογαριάζουν χωρίς το ΣτΕ. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά παραγράφει πρόστιμα με την παρέλευση συγκεκριμένου έτους, για άλλους 5 και για άλλους 10 χρόνια. Όπως στην περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου και φυσικά το ΣτΕ είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και οι αποφάσεις του είναι… νόμος.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει τον Σεπτέμβριο και η επικοινωνιακή καμπάνια σχεδιάζεται να συνοδευτεί από ένα νέο “όπλο”.
Στη βάση του παλαιού συστήματος elenxis χτίζεται ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των χειρισμών υπόσχεται… ελέγχους εξπρές.
Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες τραπεζικό προφίλ των φορολογούμενων υπό έλεγχο ενώ ήδη το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων σε συνεργασία με την ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων έχουν ενοποιήσει σε μία βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία από κάθε λογής λίστα που έχουν στη διάθεσή τους.
Από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς έως τα 68 CD με 1.364.039 φορολογούμενους οι οποίοι είχαν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την τελευταία δεκαετία ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Ανάλογα με το χρόνο απόκρυψης των εισοσημάτων θα είναι και ο φόρος. Αν παραδείγματος χάριν, τα κεφάλαια αποκτήθηκαν πέρυσι όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν 42%, τότε το πρώτο σκαλοπάτι είναι ακριβώς το 42% των χρημάτων.
Στη συνέχεια έρχονται οι προσαυξήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές που προκρίνουν οι δανειστές ξεκινούν από το 6% και φτάνουν έως και το 45% σε συνάρτηση με το χρόνο απόκρυψης των εισοδημάτων και το ύψος αυτών. Όσο πιο κοντά στο σήμερα η απόκρυψη, τόσο μικρότερη η προσαύξηση.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, εάν ένας φορολογούμενος έχει αποκρύψει 1 εκατομμύριο ευρώ, η οικειοθελής αποκάλυψή τους θα σημάνει ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό θα μείνουν από 100.000 έως 300.000 ευρώ.
Ας είμαστε ρελιστές. Όλοι όσοι έβγαλαν με διάφορους τρόπους έναν «σκασμό» λεφτά απλά θα επιλέξουν την νομική οδό και θα κάνουν χρήση της απόφασης του ΣτΕ.
Το νομοσχέδιο είναι περισσότερο για να «τρομάξει» άπαντες μήπως «ψαρώσουν» και αυτοαποκαλυφθούν μόνοι τους
Εκτός εάν περιορίσει τον χρόνο ελέγχου στα χρονικά πλαίσια που όρισε το ΣτΕ. Μόνο έτσι θα είχε κάποιο νόημα, αλλά τα τελευταία χρόνια το «πάρτι» είχε πλέον τελειώσει
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria