Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες Τετάρτη 27 Ιουλίου ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ, Ευγενίας Φωτονιάτα και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργου Ιωαννίδη, με θέμα τις «Νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Απολογισμός 4 Προσκλήσεων ΕΠΑνΕΚ».
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο Υφυπουργός κ. Χαρίτσης επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις και την αποφασιστική σημασία της καθοριστικής διευκόλυνσης που παρείχε ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός.
Ανακοίνωσε ότι η ανώνυμη και αδιάβλητη αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις 8500-9500 αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.
Ο Υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του β’ κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον α’ κύκλο.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα του περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Στάθηκε στις δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα στη δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση των σχετικών υποδομών στις Περιφέρειες βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ. «Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο Υφυπουργός.
Εξέθεσε επίσης διεξοδικά τις τρέχουσες και επικείμενες δράσεις κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΤ), που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και δρουν συμπληρωματικά ως προς τις αναπτυξιακές δράσεις, με στόχο την ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων, τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της εργασίας. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε
(α) στη δράση για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, που θα εξυπηρετήσει 78.000 οικογένειες ή 81.000 παιδιά,
(β) στο γεγονός πως, χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν για πρώτη φορά χωρίς κενά, καθώς εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την πρόσληψη των απαιτούμενων 21.000 αναπληρωτών και ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων,
(γ) στις δράσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων. Ως ξεχωριστό πυλώνα χαρακτήρισε ο Υφυπουργός το Πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, καθώς «καμία πολιτική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να φέρει σε πέρας μια τέτοια απαιτητική αποστολή».
Τέλος, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε τις επικείμενες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν
(α) η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters),
(β) για την αναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (50 έως 250 εργαζομένων),
(γ) για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων,
(δ) για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, καθώς και
(ε) η κρίσιμη δράση (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα.
- Σε δύο άξονες οι παρεμβάσεις για την αύξηση της απασχόλησης. Η επιδότηση επιχειρήσεων και η επιχορήγηση ανέργων
Στα 140 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε διάφορα προγράμματα-δράσεις, ενώ με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τα 35 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το τέλος του 2016.
Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας δομούνται σε δύο πυλώνες. Ειδικότερα, σ’ αυτόν της επιδότησης των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν ανέργους και στην επιχορήγηση των ανέργων για τη δημιουργία των δικών τους μικρών αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων.
Η εξειδίκευση των δράσεων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο έχει και την κεντρική ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ορίζουν ότι τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας θα πρέπει να προβλέπουν:
– Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους και ειδικές ομάδες ανέργων
– Την απασχόληση ανέργων σε κλάδους αιχμής
– Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτισης σε νέους ανέργους
– Την προώθηση των νέων έως 24 ετών από την ανεργία στην αυταπασχόληση, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες
– Την προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω της προώθησης της καινοτομίας και παροχής συμβουλευτικής για τη δημιουργία startups
– Την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για νέους 18-24 ετών
– Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους 18-24 ετών
Ειδικότερα για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, πέραν τη αυτοτελούς δράσης των 55 εκατ. ευρώ, έχουν προϋπολογιστεί τα εξής ποσά:
– 10 εκατ. ευρώ για τη σύσταση περιφερειακών μηχανισμών ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
– 11 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
– 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
– 10 εκατ. ευρώ για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας.