Φεστιβάλ…ερωτημάτων

Θα πληρώνατε 22.196€ για κάτι που σας δίνουν ΔΩΡΕΑΝ;

leftra yparhoun

Κάθε χαρούμενο γεγονός, κάθε γλέντι, μουσική και show είναι καλοδεχούμενα.Το «άρτος και θεάματα» δεν είναι απλώς ρωμαϊκή παρακαταθήκη — είναι διαχρονική μέθοδος. Όλοι θέλουμε γιορτές, συναυλίες, δράσεις, φεστιβάλ στην πόλη μας. Όλοι θέλουμε αθλητικές διοργανώσεις, πολιτιστικά δρώμενα, φαγητό, χρώμα, ζωή. Όλοι θέλουμε την Καστοριά ζωντανή, χαρούμενη, δημιουργική.

Και όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε. Αλλά με όραμα, με συνεργασία, με πολλή πολλή δουλειά και ορθές επιλογές. Όχι με πρόχειρες λύσεις, όχι με «σωτήρες» που εμφανίζονται από το πουθενά, φορώντας τον μανδύα του ειδικού στον τουρισμό, στις γιορτές, στα φεστιβάλ. Όχι με ξενόφερτες συνταγές που αγνοούν την τοπική κοινωνία, παρακάμπτουν τους επαγγελματίες της πόλης και επιβαρύνουν τον δημόσιο κορβανά και μάλιστα όταν αυτό γίνεται χωρίς κανέναν εμφανή λόγο.

Γιατί όταν το γλέντι τελειώνει, μένουν τα ερωτήματα. Και αυτά δεν σβήνουν με μουσικές και λαμπιόνια. Συνεχίζουμε λοιπόν…με στοιχεία, με νόμους, με συγκρίσεις, με απαιτήσεις. Γιατί η Καστοριά αξίζει γιορτές με διαφάνεια, όχι πανηγύρια με σκιές.

Για πάμε…

Στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας της Καστοριάς, τον Οκτώβριο του 2025, στήθηκε το “Welcome Student Festival” με street food, μουσικές, σημαιάκια και συλλόγους. Όμως πίσω από τα λαμπιόνια, αναδύεται ένα ομιχλώδες παρασκήνιο με ιστορικό, που θέτει σοβαρά ερωτήματα νομιμότητας, διαφάνειας και πολιτικής διαχείρισης δημόσιων πόρων αλλά και ηθικής η οποία έχει να κάνει με μια πόλη που ενώ διώχνει κάθε χρόνο 100δες οικογένειες λόγω παρακμής και κρίσης, αντιμετωπίζει τα πράγματα σαν να είναι η έχουσα την δυνατότητα να σπαταλά, ενώ μπορεί να κάνει τα ίδια, όχι μόνο χωρίς να κάνει έξοδα, αλλά και να κερδίσει αντιθέτως έσοδα.

To 2024 σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, πληροφορίες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο Εστίασης Καστοριάς, το Σωματείο Street Foods Ελλάδας κάνει πρόταση στον Δήμο Καστοριάς για να διοργανώσει πανομοιότυπη εκδήλωση με αυτή που έγινε πριν λίγες μέρες και αφού ενημερώνει τον Σύλλογο Εστίασης Καστοριάς και άλλους φορείς, και αφού δηλώνουν πρόθεση για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα Καστοριανοί επιχειρηματίες, παίρνει το οκ για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η προτεινόμενη εκδήλωση αποκτά θεσμικό χαρακτήρα και ουσιαστικό.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΟΙΒΗ, ΙΣΑ ΙΣΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙ ΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ!

Τότε…

Το σωματείο τότε, όχι μόνο δεν απαίτησε λεφτά από τον Δήμο Καστοριάς αλλά ρώτησε εάν υπάρχει οικονομική απαίτηση για πληρωμή παραχώρησης του πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας για τις ημέρες της εκδήλωσης!

Παρόλα αυτά ενώ φαίνεται να εξελίσσεται θετικά η όλη διαδικασία, κάποια στιγμή το Σωματείο αντιλαμβάνεται ότι η εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, με υπαιτιότητα αρνητική στάση του Δήμου. Βγαίνει μια προσχηματική ανακοίνωση που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα και το σχέδιο ναυαγεί.

Σήμερα…

Τον Οκτώβριο το 2025 ο Δήμος ανακοινώνει την εκδήλωση που ονομάζει καλωσόρισμα φοιτητών και αναθέτει το όλο έργο σε μία Κοιν.ΣΕπ την οποία όμως πληρώνει με 22.196€ !

Ο Δήμος Καστοριάς, ως μοναδικός μέτοχος της ΑΕ ΜΑΚΕΔΝΟΣ, παραχώρησε το πάρκο στην εταιρεία του -τη «ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ» – για τη διοργάνωση. Η ΜΑΚΕΔΝΟΣ στη συνέχεια, ανέθεσε την εκτέλεση στην ΚοινΣΕπ Thrakipedia, η οποία σύμφωνα με τη Διαύγεια έλαβε 22.196€ για τη διοργάνωση. Το φεστιβάλ είχε ως κεντρικό πυρήνα 7 καντίνες, επιλεγμένες από την Thrakipedia, χωρίς κανένα τοπικό στοιχείο, χωρίς συμμετοχή Καστοριανών επιχειρηματιών, χωρίς διαφάνεια στην επιλογή. Ενώ υπήρχε η πρώτη πρόταση χωρίς καμία απολύτως οικονομική απαίτηση! ΔΩΡΕΑΝ! Και αν χρειάζονταν θα πλήρωνε κι όλας τον Δήμο για την παραχώρηση του πάρκου!

1 (1)

Διαπιστώνουμε και ρωτάμε:

Παραστατικά

  • Εκτός του Δήμου Καστοριάς, πλήρωσαν και οι καντίνες την Thrakipedia για τη συμμετοχή τους;
  • Εκδόθηκαν τιμολόγια ή συμφωνητικά; Ως σοβαρός φορέας που παρουσιάζεται ότι είναι η εν λόγω ΚοινΣΕπ είμαστε σίγουροι ότι καλό θα είναι να τα παρουσιάσει κάποια στιγμή….

Άδεια πλανόδιου

  • Σύμφωνα με τον Ν. 4849/2021, οι κινητές καντίνες απαιτούν άδεια πλανόδιου και όχι βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας βραχυχρόνιας διάρκειας.
  • Σε πιθανή διεξαγωγή ερευνών αρμοδίων υπουργείων για τις καντίνες που συμμετείχαν, βάσει αριθμών κυκλοφορίας, φανταζόμαστε πως θα βρεθούν αυτές οι άδειες.
  • Επίσης ο Δήμος Καστοριάς και η ΜΑΚΕΔΝΟΣ, πιστεύουμε ότι έχουν ελέγξει εκ των προτέρων ότι τηρήθηκε η νομιμότητα

Γιατί ναυάγησε η πρόταση του Σωματείου Streetfoods Ελλάδας το 2024;

  • Το Σωματείο είχε προτείνει:
    • Συμμετοχή τοπικών επιχειρηματιών.
    • Καμία αμοιβή από τον Δήμο.
    • Καταβολή τιμήματος στον Δήμο Καστοριάς για την παραχώρηση του χώρου. Αντί αυτού, επιλέχθηκε αργότερα, ο φορέας που μας ζήτησε 22.196€, δημοτικό ρεύμα και άλλους πιθανόν πόρους.

Η Thrakipedia:

  • Πληρώθηκε από τη δημοτική εταιρεία 22.196€.
  • Έφερε ξένες καντίνες, χωρίς τοπική γαστρονομία.
  • Κατανάλωσε δημοτικό ρεύμα επί ημέρες, χωρίς γνωστή αποτίμηση. Υπήρχε λόγος; Μπορεί να εξηγηθεί;

Ποια η διαδικασία επιλογής;

  • Υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος;
  • Υπήρξε διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση;
  • Ποια τα κριτήρια επιλογής της Thrakipedia που ήθελε 22.196€, ενώ υπήρχε άλλη δωρεάν πρόταση; Πως δικαιολογείται η επιλογή μιας πρότασης με κόστος 22.196€ έναντι μια προηγούμενης που ήταν εντελώς δωρεάν;

Η απάντηση στη 2η ερώτηση είναι ΕΔΩ

Πού είναι τα παραστατικά;

  • Η Thrakipedia καλό θα είναι να δημοσιοποιήσει:
    • Αδειοδοτήσεις καντινών.
    • Συμφωνητικά συμμετοχής.
    • Τιμολόγια και αποδείξεις.
    • Απολογισμό κόστους και εσόδων.

Νομικό πλαίσιο: Ν. 4849/2021

Ο νόμος ορίζει:

  • Οι καντίνες εντάσσονται στην Κατηγορία Ε πλανόδιου εμπορίου.
  • Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις απαιτεί νόμιμη άδεια και καταχώριση στο OpenMarket όταν η εκδήλωση γίνεται από τον Δήμο…Μήπως σε αυτό βοήθησε η συμμετοχή της ΚοινΣΕπ;
  • Οι Δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.

Ηθικό και οικονομικό ζήτημα

  • Πώς δικαιολογείται η πληρωμή 22.196€ σε ιδιώτη για κάτι που προσφέρθηκε δωρεάν από Σωματείο με εθνική εμβέλεια;
  • Πώς εξυπηρετείται η τοπική οικονομία όταν αποκλείονται οι Καστοριανοί επαγγελματίες;
  • Ποιος ελέγχει τη νομιμότητα και άλλες συνιστώσες όταν ο Δήμος πληρώνει, επιλέγει και παραχωρεί μέσω της δικής του εταιρείας; Πως εξασφαλίζονται οι όροι χρηστής διοίκησης και το δημόσιο συμφέρον;

Απαιτούμε απαντήσεις:

  • Από τον Δήμο Καστοριάς: Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Υπήρξε έλεγχος αδειών και παραστατικών και όλων των υποχρεώσεων μιας τέτοιας εκδήλωσης;
  • Από τη ΜΑΚΕΔΝΟΣ: Πώς επιλέχθηκε η Thrakipedia; Πού είναι ο απολογισμός; Γιατί επέλεξε να πληρώσει για κάτι που μπορούσε γίνει δωρεάν; Ποιος πληρώνει τα λεφτά; Ο πρόεδρος της ΜΑΚΕΔΝΟΣ ή ο δήμαρχος από την τσέπη τους;
  • Από την Thrakipedia: Ποιες καντίνες συμμετείχαν; Ποιες άδειες διέθεταν; Πόσα πλήρωσαν;
  • Από τα αρμόδια υπουργεία και το κράτος: Ποιοι οι έλεγχοι; Ποια τα πορίσματα των αυτών;

Η Καστοριά δεν είναι σκηνικό, είναι κοινότητα με ιστορία, πολιτισμό, προσφορά, παράδοση και ανάγκες

Το street food δεν είναι απλώς καντίνες. Είναι πολιτισμός, γαστρονομία, τοπική ταυτότητα. Και η διοργάνωση ενός φεστιβάλ δεν είναι απλώς ένα event — είναι πολιτική πράξη. Όταν ο Δήμος Καστοριάς, μέσω της ΜΑΚΕΔΝΟΣ, πληρώνει ιδιώτες για να φέρουν ξένες καντίνες, παρακάμπτοντας τοπικούς επαγγελματίες, αγνοώντας εθνικά σωματεία για να γίνουν μπίζνες χωρίς διαφάνεια, χωρίς απολογισμό, χωρίς εξηγήσεις επιλογής του κοστοβόρου από το δωρεάν, τότε δεν μιλάμε για γιορτή. Μιλάμε για σπατάλη, αδιαφάνεια και προσβολή της τοπικής κοινωνίας.

Η Καστοριά δεν χρειάζεται σωτήρες. Χρειάζεται συμμετοχή, συνεργασία, λογοδοσία. Χρειάζεται φεστιβάλ που να αναδεικνύουν την πόλη, όχι να την χρησιμοποιούν ως σκηνικό. Χρειάζεται δημόσιο διάλογο, όχι δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο. Χρειάζεται στήριξη των τοπικών προϊόντων, των τοπικών επιχειρήσεων και όχι πληρωμένες εκδηλώσεις που προκαλούν ζημία σε αυτές οι οποίες πλήττονται ήδη από την κρίση που μαίνεται εδώ και χρόνια.

Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να καταγραφούν αλλά προς το παρόν μένουμε εδώ.

Θα επανέλθουμε με αποκάλυψη έκπληξη για να μάθει ο κόσμος μια ιστορία πίσω από όλα αυτά…

Και πριν αρχίσουν κάποιοι που θαμπώνονται από καθρεφτάκια να μιλούν πάλι για μιζέρια και άλλες καραμέλες, θυμηθείτε:

«Δεν φταίνε οι ανίκανοι που κυβερνούν, αλλά οι ικανοί που δεν ασχολούνται/δεν κάνουν τίποτα»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria