Ερώτηση από την ΝΙΚΗ  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα της καφέ αρκούδας

niki fl

Προς:
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Σταύρο Παπασταύρου

Θέμα:
Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του ανθρώπου από τα αυξανόμενα περιστατικά εμφάνισης καφέ αρκούδας σε αστικό ιστό, ποιμνιοστάσια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες — Εξασφάλιση συνθηκών ομαλής συνύπαρξης του είδους με τον άνθρωπο

Κύριε Υπουργέ,

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στα περιστατικά εμφάνισης καφέ αρκούδας (Ursus arctos) σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα (Καστοριά, Γρεβενά, Τρίκαλα, Άρτα, Ελασσόνα, Άρδασσα, Φούφα, Πορειά, Αγία Άννα κ.ά.). Οι αρκούδες εντοπίζονται σε αυλές κατοικιών, κοντά σε σχολεία και παιδικές χαρές, σε ποιμνιοστάσια, επιχειρήσεις και γεωργικές καλλιέργειες.

Πλέον, αυτό που άλλοτε θεωρούνταν εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα, με επεκτάσεις και σε περιοχές που δεν παρουσίαζαν ποτέ τέτοια φαινόμενα, όπως η Χαλκιδική και το Πήλιο.

Επειδή:

  • Υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη απώλεια ανθρώπου λόγω επίθεσης στην περιοχή του Φρακτού (Δράμα).
  • Παρατηρούνται συχνές και σοβαρές ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των κατοίκων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επιχειρηματίες).
  • Καταγράφονται αυξανόμενα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και κινδύνους στους πολίτες.
  • Η παρουσία του ζώου εντός κατοικημένων περιοχών δημιουργεί αντικειμενικό κίνδυνο τόσο για τους πολίτες όσο και για το ίδιο το είδος.
  • Ο φυσικός βιότοπος της αρκούδας δεν μπορεί να είναι οι κατοικημένες περιοχές και οι ανθρώπινες υποδομές.
  • Το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καφέ αρκούδα (Κ.Υ.Α. 139436/3380/17-12-2024) αποδεικνύεται ανεπαρκές στην αντιμετώπιση της έκτασης του φαινομένου.
  • Τίθενται ερωτήματα για πληθυσμιακή έκρηξη του είδους, χωρίς φυσικούς εχθρούς, κάτι που τροποποιεί τα μέχρι τώρα επιστημονικά και διαχειριστικά δεδομένα.
  • Η δημόσια ασφάλεια τίθεται σε διακινδύνευση, με έντονο αίσθημα φόβου από τους πολίτες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Υφίσταται πρόσφατη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και επικαιροποιημένη καταγραφή του πληθυσμού και της κατάστασης του είδους Ursus arctos στη χώρα;
  2. Σε περίπτωση διαπιστωμένης αύξησης του πληθυσμού, προτίθεστε να τροποποιήσετε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο σχεδιάστηκε υπό διαφορετικά πληθυσμιακά και οικολογικά δεδομένα;
  3. Θεωρείτε ότι η συχνότητα και οι επιπτώσεις των περιστατικών βρίσκονται εντός επιστημονικά ανεκτών ορίων ή έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια επικινδυνότητας;
  4. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποζημίωση των παθόντων:
    α) Σε περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμών, ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις;
    β) Σχετικά με την αποδοτική διόρθωση του πλαισίου αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για απώλειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου;
  5. Δεδομένης της ύψιστης σημασίας της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ποια άμεσα, ουσιαστικά και στοχευμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς και ισόρροπης συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας πανίδας;

Με εκτίμηση,
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κομνηνός Δελβερούδης

1
2
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria