Την εργοδοτική τρομοκρατία απέναντι σε εργαζόμενους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς καταγγέλλουν σωματεία, σύλλογοι και φορείς.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες από το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού ήρθαν με αφορμή τη μη παράταση σύμβασης σε συμβασιούχο αρχαιολόγο συγκεκριμένου έργου, επειδή διεκδίκησε τα αυτονόητα. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη είχε στοχοποιηθεί καθώς τόλμησε να ενημερώσει το Σωματείο για την καθυστέρηση της μισθοδοσίας της για αρκετούς μήνες και συμμετείχε στη στάση εργασίας για τα απλήρωτα έργα. Σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια, η αρχαιολόγος αρνήθηκε να εργαστεί εκτός του αντικειμένου της πρόσληψής της παρά τις «συστάσεις».
«Οι κυβερνήσεις και το ΥΠΠΟ φέρουν σοβαρότατες ευθύνες για τη διαμόρφωση μιας εργασιακής ζούγκλας, καθώς και για την τραγική υποστελέχωση και τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμβασιούχοι καλούνται να καλύψουν τα κενά και να γίνουν “λάστιχο”, όταν τους ζητείται να εργαστούν σε άλλα έργα – είτε ΕΣΠΑ είτε ακόμη και εργολαβικά. Η τακτική της εργοδοτικής απειλής δεν πρόκειται να περάσει! Το Σωματείο μας καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης της ΕΦΑ Καστοριάς να τρομοκρατεί εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους: να πληρώνονται στην ώρα τους και να εργάζονται στο αντικείμενο για το οποίο προσλήφθηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ.
Ανακοίνωση με αφορμή τα παραπάνω εξέδωσε και η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καστοριάς σημειώνοντας:
«Το πραγματικό έγκλημα της συγκεκριμένης αρχαιολόγου ήταν ότι δεν αποδέχθηκε να δουλεύει σε άσχετα έργα με αυτά που προσλήφθηκε και ότι δημοσιοποίησε την απλήρωτη εργασία της, για πολλούς μήνες, στο Πανελλήνιο Σωματείο. Με βάση τη λογική της προϊσταμένης, αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να λύνονται “εκ των έσω”. Όπως δηλαδή λύθηκαν και όταν έκλεισαν τα καταστήματα Public στην Καστοριά ή στη συγχώνευση των Σούπερ Μάρκετ “Κρητικός” με τον “Μασούτη”. Μετά από έρευνα που έκανε η Ταξική Ενότητα, διαπίστωσε ότι υπάρχουν και ακόμα 4 περιπτώσεις παρόμοιες με τη συγκεκριμένη, εργαζομένων της εφορείας αρχαιοτήτων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους με παρόμοιο τρόπο. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μόνο “όποιος δέχεται τον εργασιακό μεσαίωνα” θα μπορεί να δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι στη συγκεκριμένη Υπηρεσία. Η τακτική της εργοδοτικής απειλής δεν πρόκειται να περάσει!
Καταγγέλλουμε τη στάση της διοίκησης της ΕΦΑ Καστοριάς να τρομοκρατεί εργαζόμενους, που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους: να πληρώνονται στην ώρα τους και να εργάζονται στο αντικείμενο για το οποίο προσλήφθηκαν. Στεκόμαστε στο πλευρό και των 5 αυτών εργαζόμενων και καλούμε τη διοίκηση της ΕΦΑ Καστοριάς: Να σταματήσει άμεσα τη στοχοποίηση και τρομοκράτηση των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τα σωματεία τους. Να πάρει πίσω την αναγγελία των απολύσεων. Να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Να παρατείνει τις συμβάσεις τους, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις πρόσληψης και παράτασης προσωπικού του έργου».