Ξεχάστε τη Μεσογειακή διατροφή – Αυτή είναι η δίαιτα – «ασπίδα» κατά του καρκίνου

manabis

Η Μεσογειακή διατροφή προτείνεται από πολλούς ειδικούς για τα οφέλη της στην υγεία.

Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Μέχρι πρότινος όλα αυτά προβάλλονταν ως οι ιδανικές τροφές κατά του καρκίνου. Όμως, οι ερευνητές έρχονται να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε έως τώρα προτείνοντας μία άλλη δίαιτα ως πιο αποτελεσματική κατά του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η παραδοσιακή δίαιτα, που ακολουθούν οι κάτοικοι στην Αφρική, και είναι πλούσια δημητριακά όπως κεχρί, λαχανικά με ρίζα, γιαμ και φυλλώδη λαχανικά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι επέλεξαν 20 άτομα που ακολουθούν το πρότυπο της δυτικής διατροφής για να κάνουν τη δίαιτα, διαπίστωσαν ότι μειώνει δραματικά τη φλεγμονή στο σώμα.

Η φλεγμονή, η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ξένους εισβολείς στο σώμα, είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρές ασθένειες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η συγκεκριμένη δίαιτα είχε μια «μακροχρόνια» επίδραση βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία γήρανσης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι «η αφρικανική διατροφή» και η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχουν «σημαντική επίδραση» στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον κίνδυνο παχυσαρκίας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ Quirijn de Mast, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Nijmegen, δήλωσε: «Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί σε άλλες παραδοσιακές δίαιτες, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή διατροφή.

Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλά να μάθουμε από τις παραδοσιακές αφρικανικές δίαιτες, ειδικά τώρα, καθώς ο τρόπος ζωής σε πολλές αφρικανικές περιοχές αλλάζει γρήγορα και οι ασθένειες λόγω του τρόπου ζωής αυξάνονται.

Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η μελέτη μας υπογραμμίζει τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής για φλεγμονές και μεταβολικές διεργασίες στο σώμα».

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 77 υγιείς άνδρες εθελοντές από την Τανζανία, ηλικίας 25 ετών, κατά μέσο όρο. Είκοσι τρεις άνδρες που κατανάλωναν συχνά μια παραδοσιακή διατροφή αφρικανικού τύπου κλήθηκαν να στραφούν σε μια δίαιτα «δυτικού τύπου», η οποία περιλάμβανε τροφές όπως επεξεργασμένο κρέας, αυγά και πατάτες, για ένα δεκαπενθήμερο.

Εν τω μεταξύ, 22 άτομα – που συνήθως έτρωγαν γεύματα δυτικού τύπου – ακολούθησαν ένα πρότυπο διατροφής αφρικανικού τύπου για δύο εβδομάδες. Επίσης, ζητήθηκε από άλλους 22 ανθρώπους με δυτικό πρότυπο διατροφής να πιουν το Mbege, ένα παραδοσιακό ρόφημα μπανάνας που έχει υποστεί ζύμωση, για μια εβδομάδα.

Πέντε άνδρες που ακολούθησαν συνδυαστικά μία δίαιτα δυτικού και αφρικανικού τύπου συμπεριλήφθηκαν επίσης στο δείγμα. Η διατροφή αφρικανικού τύπου περιελάμβανε καλαμπόκι, μπάμιες, plantain, φασόλια και αβοκάντο.

Σε διάρκεια δύο εβδομάδων, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις πρωτεΐνες του αίματος των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό, και το έκαναν ξανά τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Διαπίστωσαν ότι όσοι στράφηκαν στη δυτική διατροφή είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους ανταποκρίθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά στα παθογόνα.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές είπαν ότι η δυτικού τύπου δίαιτα έδειξε «συστημική φλεγμονή και μεταβολική απορύθμιση». Η έρευνα έχει από καιρό συσχετίσει υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Όσοι στράφηκαν σε μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή ή κατανάλωναν το ποτό που είχε υποστεί ζύμωση, εμφάνισαν «σημαντική μείωση» στους δείκτες φλεγμονής. Ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις παρέμειναν ακόμη και τέσσερις εβδομάδες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, είπαν οι ερευνητές. Ο Δρ Quirijn de Mast κατέληξε: «Διαπιστώσαμε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria