Το τέλος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε περιοχές τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, είπαν τρεις από τις πηγές.
Μετά την πρόταση του Πούτιν, οι ΗΠΑ έχουν «ρίξει» ιδέες για πιθανό διακανονισμό που προβλέπει ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ότι η Κριμαία είναι ρωσική, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Επίσης, θα περιλαμβάνει την αναγνώριση τουλάχιστον του de facto ελέγχου της Μόσχας στα τμήματα των τεσσάρων περιφερειών που είναι αυτή τη στιγμή υπό ρωσική κατοχή (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια).
Αυτή η πρόταση αποτελεί την πρώτη επίσημη ένδειξη από πλευράς Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της για τον τερματισμό της εισβολής, επισημαίνουν οι Financial Times.
Με βάση την πρόταση, η Ουκρανία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα ανακαταλάβει διά της βίας εδάφη της που είναι υπό ρωσική κατοχή. Επίσης, η Μόσχα θα συμφωνήσει να μην προχωρήσουν περαιτέρω οι δυνάμεις της.
Washington Post: Ιδέα του Γουίτκοφ η αναγνώριση της Κριμαίας
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και να «παγώσει» η πρώτη γραμμή του πολέμου, αναφέρει η Washington Post. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ελπίζουν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις ασφαλείας και προγράμματα ανοικοδόμησης ως αντάλλαγμα για τέτοιες εδαφικές παραχωρήσεις.
Η μία από τις πηγές της Washington Post, που έχει ενημερωθεί για την πρόταση, ανέφερε ότι είναι «ιδέα του Γουίτκοφ» οι ΗΠΑ να δεχθούν ως ρωσική την Κριμαία, «χωρίς να αναγκάσουν την Ουκρανία να την αναγνωρίσει».
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, στο Παρίσι και οι Ουκρανοί της ερμήνευσαν ως την τελική προσφορά της Ουάσινγκτον, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη διαδικασία. Αυτές, πέρα από την επίσημη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος, από τις ΗΠΑ, προβλέπουν την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας, αναφέρουν οι πηγές της Washington Post. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα θα σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
«Όχι» του Ζελένσκι για Κριμαία
Δεν είναι σαφές αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από το Κίεβο να αναγνωρίσει επίσημα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Όμως, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του για αυτό το ζήτημα.
«Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας. Είναι έδαφός μας, έδαφος του ουκρανικού λαού, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε για αυτό», τόνισε.
Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι βλέπουν θετικά κάποιες από τις ιδέες του Τραμπ και της ομάδας του, δίχως να διευκρινίσουν ποιες. Οι αμερικανικές προτάσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, όπως και μια ξεχωριστή- όχι του ΝΑΤΟ- στρατιωτική δύναμη για την επιτήρηση της εκεχειρίας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος του μετώπου. Η δύναμη αυτή θα επιτηρεί από κοινού με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις την τήρηση της κατάπαυσης πυρός.
Ανησυχία των Ευρωπαίων για την πρόταση Πούτιν
Όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις αμερικανικές προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτή τη φαινομενική υποχώρηση ως δόλωμα για να δελεάσει τον Τραμπ, προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να δεχθεί άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας και να τις επιβάλει στην Ουκρανία ως τετελεσμένο γεγονός. «Είναι μεγάλη η πίεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή, για να εγκαταλείψει, έτσι ώστε ο Τραμπ να ισχυριστεί ότι νίκησε», ανέφερε ένας εξ αυτών.
Αύριο, Τετάρτη, Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στο Λονδίνο, για να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις. Όμως, τόσο ο Γουίτκοφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αποσύρθηκαν από τη συνάντηση, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, αναμένεται να συμμετάσχει στη συνάντηση. Επίσης, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Γουίτκοφ θα επισκεφθεί τη Μόσχα εντός της εβδομάδας.
«Εντατική δουλειά είναι σε εξέλιξη. Συζητάμε με τους Αμερικανούς. Η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο, οπότε είναι δύσκολο να αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. Και η δουλειά δεν μπορεί να γίνει δημοσίως», δήλωσε στους Financial Times ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ- μέσω ανάρτησης- εξέφρασε ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυτή την εβδομάδα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει από τον Αμερικανό ομόλογό του πρόταση με συγκεκριμένα βήματα προς το τέλος του πολέμου. Αλλά δήλωσε ότι, μόλις υπάρξει εκεχειρία, θα είναι έτοιμος για απευθείας συζητήσεις με τον Πούτιν.
«Υπάρχουν σημάδια, συζητήσεις, ιδέες, αλλά δεν είναι επίσημη πρόταση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Αν φτάσει μια τέτοια επίσημη πρόταση «θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε.