Η πρώτη εκτίμηση της Κομισιόν, για τις συνέπειες που θα έχουν οι δασμοί του Τραμπ.
Περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμά η Κομισιόν στην πρώτη ανάλυσή της. Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει στις αγορές η απόφαση του Αμερικανού προέδρου.
«Συνολικά, περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ θα επηρεαστούν από τους δασμούς, που αντιστοιχεί όγκο αξίας 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε στο Politico υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν συνδυαστικά τους δασμούς 20% που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τετάρτη αλλά και εκείνους ύψους 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, εξαρτήματα οχημάτων, χάλυβα και αλουμίνιο, που είχε ήδη επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Δεν βιάζεται η Κομισιόν
Η Κομισιόν προχωρά σε διεξοδική ανάλυση των συνεπειών που θα έχουν οι δασμοί. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν η Ένωση τελικά θα βάλει στο στόχαστρο τις τράπεζες ή τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, σημειώνει το Politico.
Αυτή τη φορά, η Κομισιόν είναι πιο προσεκτική από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, όταν ετοίμασε αμέσως τα αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο. «Όταν διαμορφώνουμε μια απάντηση σε ένα γιγάντιο, περίπλοκο γεωπολιτικό ζήτημα, μερικές φορές θα υπάρξει προσαρμογή της στρατηγικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το εμπόριο, Όλοφ Γκιλ.
Συμπλήρωσε ότι γίνεται διαβούλευση σε πραγματικό χρόνο με τα κράτη- μέλη. «Εξασφαλίζουμε τον χώρο που χρειαζόμαστε για να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς και επιλέγουμε στόχο για την απάντησή μας», πρόσθεσε. «Δεν βιαζόμαστε» να απαντήσουμε, επεσήμανε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν τα εμπορικά επίπεδα παραμείνουν ίδια, οι ΗΠΑ αναμένεται να συγκεντρώσει 81 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δασμούς, υπολογίζουν αξιωματούχοι, από 7 δισεκατομμύρια πέρυσι.
«Οι λογικές οικονομικές επιπτώσεις των δασμών είναι πως το εμπόριο θα μειωθεί», επεσήμανε άλλος αξιωματούχος. «Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ελαττώματα της αμερικανικής ανάλυσης. Όταν μιλούν για έσοδα, υποθέτουν ότι όλοι θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ. Αυτό δεν θα συμβεί», συμπλήρωσε.
Διαδικασία δύο φάσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια διαδικασία δύο φάσεων, όπως όλα δείχνουν.
Στα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσει η πρώτη φάση. Τότε θα τεθούν σε ισχύ τα ήδη ανακοινωμένα αντίμετρα για τους δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ψηφίσουν για το πακέτο την ερχόμενη εβδομάδα και αυτό θα τεθεί σε ισχύ αυτόν και τον επόμενο μήνα.
Αργότερα θα έρθει η δεύτερη φάση, δηλαδή τα αντίποινα για τους 25% στα αυτοκίνητα και το 20% συνολικά. Στόχος και των δύο φάσεων είναι να παρακινηθεί η Ουάσινγκτον να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, η Κομισιόν αναμένει ξεχωριστούς δασμούς σε τσιπ και φαρμακευτικά προϊόντα.
Χάος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, Παρασκευή, λόγω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει στις αγορές οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε βουτιά 4,95%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τις 27 Μαρτίου 2020, στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Με απώλειες 4,95% έκλεισε επίσης το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και 6,53% του Μιλάνου. Το χρηματιστήριο της Ζυρίχης έκλεισε με πτώση 5,14% και εκείνο της Μαδρίτης με πτώση 5,83%.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 4,26%. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε κλείσει με βοθτιά 4,97%.
Απώλειες καταγράφει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι οποίες διευρύνθηκαν μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι οι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Πριν από λίγη ώρα ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε 5,3%, ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες 5,2% και ο Dow Jones 4,3%. Στο μεταξύ, οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν κατά 7,5% και του χρυσού κατά 2,4%
Δασμοί Τραμπ: 208 δισ. δολ. έχασαν οι δισεκατομμυριούχοι – Ο μεγάλος χαμένος και ο κερδισμένος Γκέιτς

Ανάμεσα σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τους δαμσούς Τραμπ ήταν ο ιδρυτής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της Amazon Τζεφ Μπέζος.
Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν συνολικά το ποσό των 208 δισ. δολαρίων από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς.
Η πτώση αυτή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στα 13χρόνια της λίστας του Bloomberg με τους πιο πλούσιους ανθρώπους, και η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας, που είχε σημειώσει ρεκόρ. Πάνω από τους μισούς από αυτούς είδαν τις περιουσίες τους να κατρακυλούν με έναν μέσο όρο 3,3%. Ανάμεσα σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο ήταν ο ιδρυτής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της Amazon Τζεφ Μπέζος. Ωστόσο και το δεξί χέρι του Τραμπ, ο Ίλον Μασκ είχε σημαντικές απώλειες.
Στον αντίποδα, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στο Μεξικό, ο Κάρλος Σλιμ ανήκει στην μικρή αυτή ομάδα των τυχερών εκτός ΗΠΑ που δεν επηρεάστηκε η περιουσία του. Η Mexican Bolsa σημείωσε αύξηση της τάξης του 0,5% μετά τον αποκλεισμό του Μεξικό από τους δασμούς, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 4% στα περίπου 85,5 δισ. δολάρια. Η Μέση Ανατολή ήταν η μόνη περιοχή όπου όσοι συμμετείχαν στον δείκτη των πλουσίων του Bloomberg σημείωσαν καθαρά κέρδη.
Ο ιδρυτής της Meta ήταν ο μεγάλος χαμένος από τους δασμούς Τραμπ.. Η εταιρεία του σημείωσε απώλειες της τάξης του 9% με αποτέλεσμα ο Ζάκερμπεργκ να χάσει 17,9 δισ. δολάρια.
Τζεφ Μπέζος
Οι μετοχές της Amazon κατέγραψαν πτώση της τάξης του 9% την Πέμπτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια από τον Απρίλιο του 2022. Οι δασμοί Τραμπ κόστισαν στον Μπέζος περίπου 15,9 δις. δολάρια στην προσωπική του περιουσία.Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει πτώση πάνω από 25% από την κορυφαία απόδοση του Φεβρουαρίου.
Ίλον Μασκ
Απώλειες κατέγραψε και ο συνεργάτης του Τραμπ, Ίλον Μασκ. Ο CEO της Tesla, ο οποίο μόνο μέσα στο 2025 έχει χάσει 110 δισ. δολάρια, ανάμεσά τους και τα 11 δισ. δολάρια την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ. Αντίστοιχα, οι μετοχές της Tesla σημείωσαν απώλειες της τάξης του 5,5% την Πέμπτη.
Μπερνάρ Αρνό
Ο μεγιστάνας της μόδας και CEO του οίκου LVMH κατέγραψε απώλειες της τάξης των 3,5% που μεταφράζεται σε 6,22 δισ. δολάρια. Η πλειοψηφία των 163 δισ. δολαρίων του προέρχεται από το μερίδιό του στον οίκο LVMH, στον οποίο ανήκουν πάνω από 75 εταιρείες μόδας, καλλυντικών, κοσμημάτων παγκοσμίως. Ανάμεσά τους οι Louis Vuitton, Dior, και Moët & Chandon.
Λάρι Πέιτζ
Ο Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτής της Google και βασικό μέλος του προεδρείου της Alphabet, είχε περιουσία 138 δισ. δολαρίων πριν τους δασμούς Τραμπ που του κόστισαν απώλειες 2,9%, δηλαδή 4,79 δισ. δολάρια.
Γουόρεν Μπάφετ
Ο Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 165 δισ. δολ. είναι ο πρόεδρος και CEO του Berkshire Hathaway, και οι ανακοινώσεις Τραμπ του κόστισαν 2,57 δισ. δολάρια.
Zhang Congyuan
Ο ιδρυτής της εταιρείας υποδημάτων Huali Industrial Group Co. έχασε 1,2 δισ. δολάρια ή αλλιώς 13% της περιουσίας του με τους επιπλέον 34% δασμούς του Τραμπ στην Κίνα. Κατασκευαστές υποδημάτων με βάση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημείωσαν επίσης απώλειες. Οι Nike Inc., Lululemon Athletica Inc. και Adidas AG, εταιρείες με κατασκευαστικούς τομείς να εδρεύουν στη νοτιοανατολική Ασία είδαν τα ποσά τους να μειώνονται.
Και ο κερδισμένος Μπιλ Γκέιτς
Ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, εκείνος που έχασε τα λιγότερα είναι ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ο οποίος μέσα σε μία ημέρα έχασε (μόλις) 291 εκατ. δολάρια.
Με πληροφορίες του Bloomberg/BusinessInsider