Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο

pexels photo 3812741

Οι ειδικοί συνιστούν προστασία από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς δεν κινδυνεύουμε μόνο από καρκίνο του δέρματος, αλλά και από καρκίνο του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιστατικά μελανώματος (καρκίνου του εγκεφάλου) αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη έκθεση στον ήλιο με σκοπό το μαύρισμα.

Το μελάνωμα αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα και τα μάτια. Σύμφωνα με το Moffitt Cancer Center, οι σπίλοι που σχετίζονται με το μελάνωμα τείνουν να έχουν διαφορετικό σχήμα, μέγεθος ή χρώμα σε σύγκριση με άλλους σπίλους στο σώμα.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Ενδέχεται, επίσης, να έχουν ανομοιόμορφο χρώμα με πολλές αποχρώσεις του μπεζ, του καφέ ή του μαύρου και να αλλάζουν σταδιακά χρώμα ή σχήμα. Οι αλλοιώσεις του μελανώματος συχνά έχουν ακανόνιστο σχήμα και δεν σχηματίζουν τέλειο κύκλο, όπως συμβαίνει με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα.

Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, με πιθανότητα 1 στις 33, καθώς διαθέτουν λιγότερη μελανίνη, η οποία προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Το μελάνωμα θεωρείται πολύ πιο θανατηφόρο από άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, επειδή μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο δέρμα και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα συμπτώματα του μελανώματος που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, διαταραχές όρασης, επιληπτικές κρίσεις, παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, διογκωμένους λεμφαδένες, ναυτία, έμετο, αδυναμία και έντονη κόπωση.

Πώς το μελάνωμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 40% έως 70% των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα εμφανίζουν μεταστάσεις στον εγκέφαλο.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του μελανώματος έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να διαταράσσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια προστατευτική μεμβράνη μεταξύ του αίματος και του εγκεφάλου, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυσή τους στους εγκεφαλικούς ιστούς και τα νευρικά κύτταρα.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα κύτταρα του μελανώματος που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο μπορούν να παράγουν αμυλοειδές βήτα, μια τοξική πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και καρκίνους του εγκεφάλου, όπως το γλοιοβλάστωμα.

Επιπλέον, τα κύτταρα του μελανώματος μπορεί να σχηματίσουν δικά τους αιμοφόρα αγγεία σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, επιτρέποντας την παροχή περισσότερων θρεπτικών συστατικών στους όγκους που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές.

Τα άτομα με καρκίνο του δέρματος διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άλλες, ανεξάρτητες μορφές καρκίνου που δεν σχετίζονται με την αρχική τους διάγνωση.

Το μελάνωμα, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων καρκίνων στο στήθος, τα νεφρά και τον θυρεοειδή, μεταξύ άλλων οργάνων. Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος, που συνήθως θεωρείται λιγότερο επικίνδυνος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του αίματος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria