Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της Παιδείας μας, προκηρύσσει και εφέτος Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (Διηγήματος και Ποιήματος), για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Περιφέρειάς της, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Θέμα του διαγωνισμού:
“ Ένα παιδί βλέπει, παρατηρεί και θαυμάζει την φύση ”
Μπορεί να γραφεί ένα διήγημα, ένα ποίημα, ένα δοκίμιο.
Διευκρινιστικά στοιχεία για το θέμα :
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής κάθε άνθρωπος βλέπει, ακούει, οσφραίνεται, γεύεται, ψηλαφά το φυσικό περιβάλλον.
Ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό και ποια συναισθήματα μπορεί να νιώθει ένα παιδί σε σχέση με την Κτίση, πλάσμα και το ίδιο του Δημιουργού Θεού ;
Βλέποντας τη φύση, τα δένδρα, τα λουλούδια, τα πουλιά, τις μέλισσες, τα άνθη, τη θάλασσα, τα ψάρια, τα άστρα, τον ήλιο και τα τόσα άλλα υπέροχα δημιουργήματά του, στρέφουμε τον νου μας προς τον θεό και δοξάζοντάς Τον μέσα από αυτά, προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο ωραία και θαυμάσια είναι, και αγωνιζόμαστε να τα αγαπήσουμε. Όταν τα αγαπήσουμε όλα αυτά, τότε η αγάπη μας ανεβαίνει προς τον δημιουργό μας, κι έτσι πραγματικά και αληθινά Τον αγαπάμε.
(Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης).
Καρδία ελεήμων είναι μία καρδιά που καίγεται για ολόκληρη την κτίση, για τους ανθρώπους, για τα όρνια, για τα ζώα…και για όλα τα κτίσματα. Με την ανάμνηση και τη θέα τους τρέχουν από τα μάτια του ανθρώπου δάκρυα. Από την πολλή και σφοδρή αγάπη που συνέχει την καρδιά του δεν μπορεί να ανεχθεί ή να ακούσει ή να δει κάποια καταστροφή να γίνει μέσα στην κτίση. Γι’ αυτό και για τα άλογα ζώα και για τα ερπετά…κάθε στιγμή προσφέρει προσευχή με δάκρυα, για να τα διαφυλάξει και να τα ελεήσει ο Θεός.
(Αββάς Ισαάκ ο Σύρος).
Ἀποτελεῖ κοινήν πεποίθησιν, ὅτι εἰς τήν ἐποχήν μας τό φυσικόν περιβάλλον ἀπειλεῖται ὅσον ποτέ ἄλλοτε εἰς τήν ἱστορίαν τῆα ἀνθρωπότητος. Τό μέγεθος τῆς ἀπειλῆς ἀποκαλύπτεται εἰς τό γεγονός ὅτι τό διακύβευμα δέν εἶναι πλέον ἡ ποιότης τῆς ζωῆς, ἀλλά ἡ διατήρησις αὐτῆς εἰς τόν πλανήτην μας. Διά πρώτην φοράν εἰς τήν ἱστορίαν, ὁ ἄνθρωπος δύναται νά καταστρέψει τούς ὅρους τῆς ζωῆς ἐπί τῆς γῆς. Τά πυρηνικά ὅπλα εἶναι τό σύμβολον τοῦ προμηθεϊκοῦ τιτανισμοῦ τοῦ ἀνθρώπου, άπτή ἔκφρασις τοῦ «συμπλέγματος παντοδυναμίας» τοῦ σύγχρονου ἁνθρωποθεοῦ».
Εἰς τήν χρῆσιν τῆς πηγαζούσης έκ τῆς ἐπιστήμης καί τῆς τεχνολογίας ἰσχύος ἀποκαλύπτεται σήμερον ἡ άμφισημία τῆς ἐλευθερίας τοῦ ἀνθρώπου. Ἡ έπιστήμη ὑ[πηρετεῖ τήν ζωήν, συμβάλλει είς τήν πρόοδον, εἰς τήν ἀντιμετώπισιν τῶν ἀσθενειῶν και πολλῶν καταστάσεων αἱ ὁποῖαι ἐθεωροῦντο μέχρι σήμερον μοιραῖαι», δημιουργεῖ νέας θετικάς προοπτικάς διά τό μέλλον. Ὅμως ταυτοχρόνως, δίδει εἰς τόν ἄνθρωπον πανίσχυρα μέσα, ἡ κακή χρῆσις τῶν ὁποίων δύναται νά ἀποβῇ καταστροφική. Βιοῦμεν τήν έξισσόμενην καταστροφήν τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, τῆς βιοποικιλότητος, τῆς χλωρίδος καί τῆς πανίδος, τήν ρύπανσιν τῶν ὑδατίνων πόρων καί τῆς ἀτμόσφαιρας, τήν προϊοῦσαν ἀνατροπήν τῆς κλιματικῆς ἰσορροπίας καί ἀλλας ὑπερβάσεις ὁρίων καί μετρῶν εἰς πολλάς διαστάσεις τῆς ζωῆς. […]
Εἶναι προφανές ὅτι ἡ προστασία τοῦ κοινοῦ άγαθοῦ, τοῦ άκεραίου φυσικοῦ πειρβάλλοντος, εἶναι κοινή εύθύνη ὅλων τῶν κατοίκων τῆς γῆς. Ἡ σύγχρονος κατηγορική προστακτική διά τήν ἀνθρωπότηταν εἶναι νά ζῶμεν χωρίς νά καταστρέφωμεν τό περιβάλλον.. …
(από ποιμαντορική εγκύκλιο τοῦ Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου).
Ἡ ὀρθόδοξη οἰκολογία στηρίζεται στήν ἄποψη ὅτι δημιουργός τοῦ κόσμου εἶναι ὁ Θεός. Ἑπομένως, ὁ κόσμος δέν εἶναι ἔργο τύχης καί ἀντιγραφή τοῦ κόσμου τῶν ἰδεῶν, ὅπως θά ἔλεγε ὁ Πλάτων, ἀλλά θετικό δημιούργημα τοῦ Θεοῦ.
Ὁ Θεός δημιούργησε τόν κόσμο «ἐκ τοῦ μή ὄντος», δηλαδή ἐκ μή ὑπαρχούσης ὕλης. Αὐτό ἀκριβῶς τὸ γεγονός διαφοροποιεῖ τήν ὀρθόδοξη κοσμολογία ἀπό κάθε ἄλλη κοσμολογία. Τήν διαφοροποιεῖ γιατί πιστεύουμε ὅτι ὁ μόνος κυρίαρχος τοῦ κόσμου εἶναι Αὐτός πού τόν δημιούργησε, δηλαδή ὁ Ἅγιος Τριαδικὸς Θεός.
Ὁ ἄνθρωπος δέν εἶναι κύριος τοῦ κόσμου μέ τήν ἀπόλυτη σημασία τοῦ ὅρου, ἀλλά διαχειριστής καί χρήστης τοῦ κόσμου.
Ὅταν ὁ ἄνθρωπος συμπεριφέρεται ὡς ἀπόλυτος κύριος τῆς κτίσεως καί κάνει καταστροφικές ἐπεμβάσεις σέ αὐτήν, τότε δημιουργεῖ πολλά οἰκολογικά προβλήματα.
(Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος)
Όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό:
- Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων που βρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
- Το θέμα του Διαγωνισμού είναι κοινό, αλλά οι μαθητές του Γυμνασίου θα αξιολογηθούν ξεχωριστά από τους μαθητές του Λυκείου και βεβαίως θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο- Λύκειο).
- Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό
- Με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ (ή ΔΟΚΙΜΙΟ)
- Με ένα ΠΟΙΗΜΑ
- Με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ (ή ΔΟΚΙΜΙΟ) και ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο).
Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, δακτυλογραφημένα ή χειρόγραφα. Τα χειρόγραφα θα πρέπει να είναι καθαρογραμμένα και ευανάγνωστα.
- Τα έργα θα παραδοθούν στην Ιερά Μητρόπολη διά μέσου της Διεύθυνσης του κάθε Σχολείου ή απευθείας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.
- Οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν ευκρινώς τα εξής απαραίτητα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα, Σχολείο, τάξη και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά ταχυδρομική διεύθυνση και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
- Τα γραπτά των διαγωνιζομένων θα τα αξιολογήσει ειδική εξαμελής Επιτροπή, που έχει ορίσει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, αποτελούμενη από φιλολόγους και θεολόγους και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Οι βαθμολογητές, κατά την αξιολόγηση, δεν θα γνωρίζουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων.
Μπορούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό και Μαθητές και Μαθήτριες που εξετάζονται προφορικά, όπως δικαιούνται σύμφωνα με τον Νόμο. Αρκεί να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους έως την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025, μαζί με τη σχετική Βεβαίωση από το Σχολείο τους. Στη συνέχεια, θα οριστεί ημέρα και ώρες εξέτασης και τη διαδικασία θα διεκπεραιώσουν Εκπαιδευτικοί με την ανάλογη γνώση και πείρα σε προφορικές εξετάσεις.
- Συνολικά θα δοθούν τα εξής βραβεία:
1ο βραβείο (300 ευρώ), 2ο (200 ευρώ) και 3ο (150 ευρώ) για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και
1ο (300 ευρώ), 2ο (200 ευρώ)και 3ο (150 ευρώ) βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου,
Για το διαγωνισμό ποιήματος:
1ο (150 ευρώ) και 2ο (100 ευρώ) βραβείο για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και
1ο (150 ευρώ) και 2ο (100 ευρώ) βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου.
Κατά την κρίση της Επιτροπής, θα δοθούν έπαινοι και σε άλλα έργα που θα διακριθούν, ενώ και σε κάθε διαγωνιζόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή του, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.
- Η βράβευση θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς, την παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών ( Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025) μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής (ο Εσπερινός αρχίζει στις 5:00 μ.μ. και τελειώνει στις 6:30 μ.μ.).
- Τα έργα των μαθητών που θα βραβευτούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (www.imkastorias.gr)
- Στοιχεία επικοινωνίας
Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ:2470 27142, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]).