Ο Ρούτε προειδοποιεί: Δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με τη Ρωσία

«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που θα βρεθεί στον δρόμο μας σε 4 με 5 χρόνια» είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

«Είναι καιρός να στραφούμε σε νοοτροπία εν καιρώ πολέμου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να επιστρέψουν σε αμυντικές δαπάνες εποχής του Ψυχρού Πολέμου για να αποκρούσουν τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε.

«Είναι καιρός να στραφούμε σε νοοτροπία εν καιρώ πολέμου», είπε ο Ρούτε και πρόσθεσε ότι πρέπει να «να φορτίσουμε την αμυντική παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες». «Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που θα βρεθεί στον δρόμο μας σε 4 με 5 χρόνια» είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες του NATO πρέπει να επιστρέψουν σε αμυντικές δαπάνες εποχής Ψυχρού Πολέμου για να οχυρωθούν απέναντι στη Ρωσία, είπε την Πέμπτη ο Ρούτε, στην πρώτη ομιλία του -από την ανάληψη των καθηκόντων του – στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε ήταν ξεκάθαρος ότι οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς μετά τις αναφορές ότι το ΝΑΤΟ θα θέσει νέο στόχο στο όριο εξόδων έναντι 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2030. Η τρέχουσα δέσμευση της συμμαχίας – την οποία τηρούν όλα τα μέλη εκτός από οκτώ – είναι να δαπανήσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Οι αυξημένοι πόροι χρειάζονται για να αναζωογονηθεί μια αμυντική βιομηχανία που πρέπει να αυξήσει την παραγωγή, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία.

«Είναι αλήθεια ότι ξοδεύουμε περισσότερα στην άμυνα τώρα από ό,τι κάναμε πριν από μια δεκαετία», επισήμανε ο Ρούτε. «Αλλά εξακολουθούμε να ξοδεύουμε πολύ λιγότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Παρόλο που οι απειλές για την ελευθερία και την ασφάλειά μας είναι εξίσου μεγάλες, αν όχι μεγαλύτερες» ειπε.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Ευρωπαίοι ξόδευαν πολλά περισσότερα από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, τόνισε ο Ρούτε. Στις αρχές του ’80 πριν την κατάρρευση Σοβιετικής Ένωσης, τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ξόδευαν περίπου 3,8% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε, ο Ρούτε ωστόσο αρνήθηκε να δεσμευτεί ανακοινώνοντας έναν συγκεκριμένο οικονομικό στόχο και αρκέστηκε να πει ότι χρειάζεται ένα ποσό σημαντικά πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Οι αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας δείχνουν ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση τόσο με την Ουκρανία όσο και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε ο γ.γ του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος στοιχεία που εκτιμούν τις στρατιωτικές δαπάνες της Μόσχας σε περισσότερο από το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού, ή εναλλακτικά πάνω από 6% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, σύμφωνα με το Politico, εκτιμά ότι οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ την επόμενη δεκαετία πρέπει να αυξηθούν κατά 500 δισ. ευρώ.

Ένας ακόμα τρόπος απόκτησης μετρητών είναι η στροφή στον ιδιωτικό τομέα. Ο Ρούτε τάσσεται υπέρ της ενθάρρυνσης των τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων να επενδύουν σε αμυντικές εταιρείες και επίσης η επανεγγραφή κανόνων για τις στρατιωτικές συμφωνίες, προκειμένου να ιευκολυνθεί η ολοκλήρωση των συμβάσεων.

«Η υιοθέτηση του κινδύνου απαιτεί από εσάς, τις κυβερνήσεις, να αλλάξετε τους απαρχαιωμένους κανόνες για τις προμήθειες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρούτε.

«Δώστε στις βιομηχανίες μας τις μεγάλες παραγγελίες και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που χρειάζονται για να παράγουν γρήγορα περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες», τόνισε ενώ έστειλε και ένα μήνυμα προς τους κατασκευαστές όπλων: «Τολμήστε να καινοτομήσετε και να ρισκάρετε! Βάλτε επιπλέον βάρδιες και νέες γραμμές παραγωγής!».

Όπως αναφέρει το Politico, στόχος είναι να επανεξοπλιστούν οι χώρες που επέτρεψαν στους στρατούς τους να ατροφήσουν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που μας έρχεται σε τέσσερα με πέντε χρόνια», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria