«Νικήσαμε» πανηγύριζαν πολίτες έξω από τη Βουλή της Νότιας Κορέας.
Έπειτα από ώρες αγωνίας και αναβρασμού στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άρση του.
«Νικήσαμε», φώναζαν πανηγυρίζοντας πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή για ώρες, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου.
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, που του ζητούσε να άρει τον στρατιωτικό νόμο, ο Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε ότι θα το πράξει. Επίσης ανέφερε ότι θα συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν το υπουργικό συμβούλιο.
Η Νότια Κορέα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πρόκληση για τη δημοκρατία στη χώρα από τη δεκαετία του ‘80, σημειώνει το Reuters, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο στρατός εισέβαλε στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές με ψήφισμα ζήτησαν την άρση του στρατιωτικού νόμου, ενώ χιλιάδες πολίτες ήταν για ώρες συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή.
Οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα ήταν καταιγιστικές τις τελευταίες ώρες, μετά το αιφνιδιαστικό νυχτερινό διάγγελμα του προέδρου, στο οποίο ο Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Η αντίδραση των βουλευτών ήταν άμεση. Ακόμα και η δική του παράταξη, το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, τάχθηκε κατά της κίνησης του προέδρου. Οι 190 βουλευτές που συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο στήριξαν ομόφωνα ψήφισμα που ζητούσε την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Δείτε live εικόνα από τη Νότια Κορέα
Η στιγμή της εισβολής του στρατού στη Βουλή
Μετά το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας, ο στρατός ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, ενώ η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο της Βουλής.
Βίντεο κατέγραψαν τη στιγμή που στρατιώτες εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής, μεταξύ άλλων σπάζοντας παράθυρα.
Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media κατέγραψαν την εισβολή του στρατού στη Βουλή. Άλλες εικόνες έδειχναν οχήματα των ενόπλων δυνάμεων στον δρόμο και ελικόπτερα πάνω από το κτίριο της Βουλής.
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο στρατός αποχώρησε από το κτίριο του κοινοβουλίου. Νωρίτερα, άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό είχαν βάλει έπιπλα και άλλα αντικείμενα μπροστά στα παράθυρα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εισβολή.
Άρση του στρατιωτικού νόμου ψήφισε η Βουλή
Παρά τον αποκλεισμό της Βουλής, 190 από τα 300 μέλη της προσήλθαν σε συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Σώματος, Γου Γον Σικ.
Και οι 190 βουλευτές που ήταν παρόντες τάχθηκαν υπέρ ψηφίσματος που απαιτεί να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Ο πρόεδρος της Βουλής κήρυξε τον νόμο άκυρο.
«Ο πρόεδρος πρέπει να άρει αμέσως τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη», τόνισε. «Ο λαός να είναι ήρεμος, η Εθνοσυνέλευση θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία μαζί τους», συμπλήρωσε ο Γου Γον Σικ.
Η κίνηση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «ουσιαστικά είναι πραξικόπημα», τόνισε το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ζήτησε να αναιρεθεί αμέσως η απόφαση.
«Ο στρατιωτικός νόμος είναι άκυρος και παράνομος. Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει», υπογράμμισε ακόμα σε ανακοίνωση το κόμμα.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Γιουν να συμμορφωθεί στο αίτημα των βουλευτών
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο Γιουν Σουκ Γέολ δεν είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν ανακοινώσει την απόφασή του για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον κάλεσε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να συμμορφωθεί στο αίτημα των βουλευτών για ακύρωση της απόφασής του.
«Η ελπίδα και η προσδοκία μας είναι να τηρηθούν οι νόμοι και οι κανονισμοί μιας χώρας. Αυτό περιλαμβάνει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ. Σημειώνεται ότι περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε διάφορες βάσεις στη Νότια Κορέα.
Τι προέβλεπε ο στρατιωτικός νόμος
Μετά το διάγγελμα του προέδρου, ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου, στρατηγός Παρκ Αν-σου, ανακοίνωσε τι θα ίσχυε.
Αναλυτικά, το διάταγμα του διοικητή του στρατιωτικού νόμου προέβλεπε ότι:
– Απαγορεύονται όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, των δημοτικών συμβουλίων, των κομμάτων, των πολιτικών ενώσεων, οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.
– Απαγορεύονται όλες οι πράξεις που αρνούνται ή επιχειρούν να ανατρέψουν το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα, τα fake news, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η ψευδής προπαγάνδα.
– Όλα τα ΜΜΕ και οι εκδόσεις υπόκεινται στον έλεγχο του διοικητή του στρατιωτικού νόμου.
– Απαγορεύονται οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που υποκινούν το κοινωνικό χάος.
– Όλα τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευόμενων γιατρών που απεργούν ή έχουν φύγει από το ιατρικό πεδίο πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους εντός 48 ωρών και να εργαστούν με αφοσίωση.
– Οι αθώοι, απλοί πολίτες, εξαιρουμένων των αντικρατικών και ανατρεπτικών δυνάμεων, θα υπόκεινται σε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της διατάραξης της καθημερινότητάς τους.
– Όσοι παραβιάζουν το διάταγμα ενδέχεται να συλλαμβάνονται και να κρατούνται χωρίς ένταλμα και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις του στρατιωτικού νόμου.
Τι είπε ο Γιουν στο διάγγελμα
Με ένα νυχτερινό διάγγελμα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, υποστηρίζοντας ότι θα εξαλείψει τις «ξεδιάντροπες δυνάμεις» που είναι «κατά του κράτους και υπέρ της Βόρειας Κορέας».
Δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα και αντί για αυτό επικεντρώθηκε στους εντός των συνόρων πολιτικούς αντιπάλους του. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταφύγει στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου, προκειμένου να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θέλουν να προκαλέσουν κρίση.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατευθεί η ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για να εξαλειφθούν οι υπέρ της Βόρειας Κορέας και κατά του κράτους δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία των πολιτών μας και προκειμένου να προστατευθεί η ελεύθερη συνταγματική τάξη», δήλωσε.