Νέο τοπίο στη λιανική ρεύματος από το 2025- Διζωνικά τιμολόγια και τέλος στα εξάμηνα μπλε

Τα διζωνικά τιμολόγια θα αντικαταστήσουν το γνωστό νυχτερινό τιμολόγιο και σε πρώτη φάση θα αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό «νυχτερινό» τιμολόγιο με δυο ζώνες (μεσημέρι και βράδυ).

Από τις 17 Ιανουαρίου καταργούνται τα εξάμηνα μπλε τιμολόγια, τα οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διάρκεια 12 μηνών. Ενώ από τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα διζωνικά τιμολόγια ρεύματος, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σύντομα θα υπογραφεί από τον υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη η απόφαση για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή του φαινομένου της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, δίνουν το στίγμα του πώς θα είναι το νέο περιβάλλον στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το 2025.

Τα διζωνικά τιμολόγια θα αντικαταστήσουν το γνωστό νυχτερινό τιμολόγιο και σε πρώτη φάση θα αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό «νυχτερινό» τιμολόγιο με δυο ζώνες (μεσημέρι και βράδυ). Θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και στόχο έχουν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές οι ώρες της ημέρας που η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι φθηνότερη εξαιτίας της μεγάλης εισροής πράσινης ενέργειας που επί του παρόντος δεν μπορεί να αποθηκευτεί.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Το νέο ωράριο του διζωνικού τιμολογίου που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου με βάση την απόφαση του κ. Σκυλακάκη διαμορφώνεται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:

• Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.

• Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.

Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:

• Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.

• Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.

Πρέπει αν σημειωθεί ότι σήμερα στην αγορά διζωνικό τιμολόγιο επί της ουσίας παρέχει μόνο η ΔΕΗ ενώ για την υιοθέτηση του νέου ωραρίου στις υφιστάμενες συμβάσεις θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής δεν επιθυμεί να παραμείνει σε διζωνικό τιμολόγιο θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της σύμβασης προμήθειας χωρίς κόστος λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Υπεύθυνος για την εφαρμογή του νέου ωραρίου είναι ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μέσω της αποστολής μια συχνότητας στους μετρητές των καταναλωτών που έχουν διζωνικό τιμολόγιο θα αλλάξει το ωράριο ισχύος του.

Ωστόσο οι περίπου 150.000 καταναλωτές που έχουν παλαιό νυχτερινό τιμολόγιο (11 το βράδυ με 7 το πρωί) θα λάβουν ενημερωτική επιστολή από την εταιρία προμήθειας με την οποία είναι συμβεβλημένοι και εφόσον επιθυμούν να ισχύσει το νέο ωράριο θα πρέπει να προχωρήσουν σε σχετικό αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την κατά προτεραιότητα εγκατάσταση έξυπνου μετρητή.

Η αλλαγή θα γίνει χωρίς κόστος για τον καταναλωτή. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνουν ενταγμένοι στο ωράριο μειωμένης τιμολόγησης όπως αυτό ισχύει έως και την 31.1.2025.

Αλλαγές επέρχονται και στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια. Από τις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, σταματά η διάθεση στην αγορά σταθερών τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών. Όσον αφορά τα σταθερά εξάμηνης διάρκειας που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, βάσει απόφασης της ΡΑΑΕΥ. Μετά την 17η Ιανουαρίου, οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας, αλλά μόνο ως μικτά, κυμαινόμενα, «κίτρινου» χρώματος, και όχι «μπλε».

Ποιοι δεν θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο

Σε σχέση με τον ενεργειακό τουρισμό, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η ΡΑΑΕΥ υπέβαλε στο ΥΠΕΝ γνωμάτευση για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας.

Το προτεινόμενο πλαίσιο μέτρων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μέσω υπουργικής απόφασης, προβλέπει ότι η αλλαγή προμηθευτή επιτρέπεται σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις ακόλουθες δύο:

1. Όταν ο προμηθευτής έχει υποβάλει εντολή απενεργοποίησης μετρητή στον αρμόδιο διαχειριστή.

2. Όταν έχει υποβληθεί, και παραμένει ενεργή, εντολή επισήμανσης του πελάτη ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές.

Αυτό συνεπάγεται ότι η μετακίνηση ενός οικιακού καταναλωτή θα μπλοκάρεται όταν επιχειρείται από τον τρίτο στον τέταρτο πάροχο, εφόσον οι δύο προηγούμενοι και ο τρέχων πάροχος τον έχουν χαρακτηρίσει ως «κόκκινο» στο σύστημα «σήμανσης χρεών» (Debt Flagging) που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Με τρεις «κόκκινες» επισημάνσεις, ο οικιακός καταναλωτής θα κατατάσσεται στην κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria